hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'de Suriyeli istihdamı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Teknolojik ilerleme bazı işlerin ortadan kalkmasına yol açtığı gibi, çalışanlar için iş yükünün mesai dışına taşınmasına da neden oluyor. Tespitler Dünya Çalışma Örgütü'nün raporundan. ILO Suriyeli sığınmacı işçileri de mercek altına aldı. Buna göre, Suriyelilerin çalışma hayatında en önemli sorunu ''Kayıt dışılık ve Türkiye'deki iş kültürüne uyum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de çalışma hayatının başlıklarından biri de Suriyeli sığınmacıların istihdamı ve entegrasyonu. Türkiye'de sığınmacı olarak yaşayan kayıtlı yaklaşık 3,6 milyon Suriyelinin yaklaşık 60 bininin çalışma izni var. Bu izin 1 yıllığına veriliyor.

    Toplamda ise 1,8 milyon civarı çalışma yaşında olan Suriyeliden işgücü piyasasına katılabilecek olanların sayısı yaklaşık 1 milyon.

    ILO Türkiye Ofisi direktörü Numan Özcan bu tablo içinde yaşanan sorunların başında '' kayıt dışılık ve Türkiye’deki iş kültürüne uyum sorununun '' geldiğini ifade etti.

    Gazetecilerle bir araya gelen Özcan Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı kentlerde Türk vatandaşlarının istihdamını da dengede tutmak için kayıt dışılığa çözüm bulmak önemli dedi.

    Bu zamana kadar bu ve benzer sorunlara yönelik 10 ilde ''Suriyelilerin dil becerilerini artırmak, iş piyasasında bulundukları sürece iş sağlığı güvenliği ve haklarını hatırlatıcı programlar yapmak ile yeni işlerin yaratılması.'' stratejilerinin ele alındığına dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ILO Türkiye Direktörü'nün gündeminde çalışma hayatının geleceği de vardı.

    Buna ilişkin hazırlanan son raporda öne çıkan başlıklardan biri de teknoloji ilerledikçe işini kaybedecek olası çalışanların durumunun ne olacağı var,

    ILO direktörü önemli olan noktanın yeni işlerin kalitesinin olduğuna dikkat çekti ve bazı meslekler kaybolurken bazı yeni meslekler de ortaya çıkacak dedi.

    İş hayatındaki taraflara ''gelin bu süreci birlikte yürütelim yoksa iş çığırından çıkabilir şimdiden politikalar belirlenmeli'' diye çağrıda bulundu.

    Raporda teknoloji ile mesai dışında eve, yolculuklara taşınan iş yükü için bir ''zaman hâkimiyeti çözümü'' gerektiği de vurgulandı.

    Ve bir süre önce gündeme gelen 3. Havalimanı işçilerinin iş kazaları ve bunları protesto eden işçilerin tutuklanması ile ilgili şikâyetler.

    Özcan ILO olarak bu konuda hükümete bir mektup gönderildiğini açıkladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow