hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Van Gölü'ndeki su çekilmesi fotoğraflarla kanıtlandı

    Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde su çekilmesi kritik seviyede. Bölgede 15 yıldır fotoğrafçılık yapan bir kişinin objektifine yansıyan iskele fotoğrafıyla durumunun vahameti bir kez daha gözler önüne serildi. Detayları, fotoğrafçı Ferzende Coşar ve Yüzücü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurumuş otlar, çekilen su, hiçliğin ortasında gibi duran bir iskele. Çok değil yıllar önce manzara bambaşkaydı.

    Van Gölü kıyısında su çekildi. Bir zamanlar balıklara yuva olan göl kıyılarından geriye bu manzara kaldı.

    Van Gölündeki su çekilmesi fotoğraflarla kanıtlandı

    Fotoğrafçı Ferzende Çoşar konuyla ilgili, “Arşive baktığım zaman daha önce çektiğim fotoğrafa baktım, bugünkü Van Gölü’nün değiştiğini, suyun düştüğü seviyeye baktığım zaman müthiş bir fark var. Bundan 5 sene önce yani 2017'de bir fotoğraf çektim. Burada balık avlanıyordu. Tekrar şimdi aynı yerden fotoğraf çektik. Şu anda bu alan tamamen ot altında kalmış ot kaplamıştır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Van Gölündeki su çekilmesi fotoğraflarla kanıtlandı

    Peki çekilmenin nedeni nedir? Yüzücü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş bu soruyu, “Kapalı bir göl olması sebebiyle dışarıya hiçbir akarsuyla beraber su çıktısı yok. Kışın yağan kar yağışı ve yağmurlar göle su girdisini sağlıyor, buharlaşmayla beraber gölden su uzaklaşıyor” şeklinde yanıt verdi.

    Uzmanlara göre kar yağışı hayati öneme sahip. “Yani önümüzdeki bu 2 ay havzada kar yağışı hayati öneme sahip. Şayet hafıza da kar yağış olmazsa, biz önümüzdeki yıl özellikle ağustos ayından sonra gölün daha da geriye gittiğine şahitlik edeceğiz.”

    Van Gölündeki su çekilmesi fotoğraflarla kanıtlandı

    En büyük riskse Van Gölü'nün kuzeyinde. “Göldeki çekilme noktasındaki en hassas alan gölün kuzeyi, kuzeydoğu bölgesi yani Erciş Körfezi olarak nitelendirdiğimiz alan. Çünkü burada su, göl derinliği çok sığ, bu yerlerde yarım metrelik bir düşüş bile kilometrelerce karelik alanın açığa çıkmasına sebebiyet veriyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow