hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vize başvuruları neden çileye döndü?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere gitmek için başvurduğu Schengen vizesinde kriz derinleşiyor. Başvurulara ret oranı oldukça yüksek. Bu durumdan en çok da iş insanları etkileniyor. Öyle ki ticari amaçlı seyahatlerde vize başvurularında ret oranı yüzde 20'leri aştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE VERİLEN VİZE SÜRESİ UZATILDI"

    Avrupa Birliği ülkeleriyle Türkiye arasındaki vize krizi derinleşiyor. Başvurular alınıyor, ek dosyalar isteniyor. Ardından arka arkaya ret yanıtı geliyor. Özellikle ticari amaçlı seyahatler için vize başvurularında kriz biraz daha derinleşti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, "Burada üç aşamalı bir sıkıntı yaşıyoruz. Birinci sıkıntı randevu almak için geçerli olan süre 7-8 haftalık bir süre. Bazen daha uzun sürebiliyor. Çok kapsamlı bir klasör hazırlamak zorundasınız" dedi.

    Vize başvuruları neden çileye döndü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "SÜRE 12 HAFTAYA ÇIKTI, % 20'YE YAKIN RET ALINIYOR"

    Şekip Avdagiç'e göre geçmiş yıllarda verilen vize süreleri de kısaldı. Avdagiç, "2022 yılında ret oranı yüzde 10'lar civarındayken, yüzde 20'yi bulldu. 2023 yılında daha da artacak gibi duruyor. Daha önce 2-3 yıl vize alınırken, şimdi 3 ay alınabiliyor" diye konuştu.

    "DİPLOMATİK MİSYONLARI BİZ FİNANSE EDİYORUZ"

    Ve vize başvurularında ödenen ücretler... Şekip Avdagiç, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Avrupa Birliği ülkelerine yaklaşık 100 milyon euro bedel ödüyor. Tabiri caizse Avrupa Birliği'nin tüm elçiliklerini biz finanse ediyoruz" ifadelerini kullandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow