hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeniden Asya açılımında 70'den fazla araç olacak

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye "Yeniden Asya" açılımı başlatıyor. Açıklamayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptı. Asya için dörtlü sarmal olarak adlandırılan açılım neyi amaçlıyor, Asya'da hangi adımlar atılacak? İşte ayrıntılar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ASYA ÜLKELERİYLE İLİŞKİLER GELİŞTİRİLECEK

    İlk kez 11. Büyükelçiler Konferansı'nda duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin yeniden şekillenen Asya politikasının ilanını yaptı.

    CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre; Türkiye'nin Asya ülkeleriyle ilişkilerini her yönden geliştireceği yeniden Asya açılımı, dörtlü bir sarmal üzerine kuruluyor. Bu sarmalın içerisinde ise devlet, özel sektör, akademi ve toplumlar arası diyalog yer alıyor. Diplomatik kaynaklar, "Dünya ekonomisinin yüzde 60'ını Asya şekillendiriyor" derken, Türkiye'nin buna kayıtsız kalamayacağını belirtiyor. Ancak kaynaklar, "Yeniden Asya açılımı bir eksen kayması değil" mesajını da veriyor.

    AÇILIMDA 70'DEN FAZLA ARAÇ OLACAK

    Bakanlığın yeniden "Asya açılımı" için hazırlık yaptığını söyleyen kaynaklar, ticaret, kültür, sanayi gibi bakanlıkların da sürece dahil olduğunu belirtiyor. Buna göre yeniden Asya açılımının altında 70 farklı araç ilk etapta belirlendi. Bu araçlar arasında, ekonomi, savunma sanayi dahil ticaret, yerli parayla ticaret, eğitim, Asya uzmanları yetiştirmek, Asya merkezleri desteklemek, burs sağlamak gibi birçok farklı madde bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zaman içerisinde ayrıntıların daha da netleşeceğini ifade eden kaynaklara göre amaç Asya'yı tanımak. "Tek bir Asya" yok diyen kaynaklar, "Bizim tek bir Asya politikamız olacak ancak farklılıklara saygı göstereceğiz" diyor.

    "BU SIFIRDAN BİR GİRİŞİM DEĞİL"

    Peki, neden yeniden Asya? Kaynaklar, açılımın yeniden Asya olarak nitelendirilme nedenini, "Biz hep Asya'da var olduk, bu sıfırdan bir girişim değil. Asya'da Asyalı, Avrupa'da Avrupalı bir konumdayız" diyerek özetliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow