hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuzey Işıkları senfonik müziğe dönüştü

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Teknoloji ve sanatı bir araya getiren Işığın Sesi konseri, kuzey ışıklarını senfonik müziğe dönüştürdü. 'Işığın sesini yakalamak' olarak tasvir edilen proje, büyüleyici doğa fenomenlerinden Kuzey Işıkları'nı müzikle buluşturdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Projede yapay zekanın görüntüleri okuması ve bunları sese dönüştürmesi için ekibin aylarca eğitilmesi gerekti. Yapay zeka programına, öncelikle Norveç'te kaydedilen Kuzey Işıkları ve bunların nasıl davrandığı öğretildi. Sonraki aşamada ise yapay zekaya bu ışıkları nasıl yorumlayacağı ve bu yorumu nasıl sese dönüştüreceği tanıtıldı. Sanat ekibi ise yapay zekanın ses yorumunu senfonik bir düzenlemeye geçirerek Kuzey Işıkları'nın tarihte ilk defa seslendirilmesi sağlandı. Sound of Light konseri, Huawei'in geliştirdiği yapay zeka teknolojisi ve Orkestra Şefi James Shearman'ın yönetimiyle Viyana'daki ünlü Brahms Hall'de müzikseverlerle buluştu. 

    Konser hakkında CNN TÜRK'e konuşan Huawei Global Kıdemli Ürün Pazarlama Müdürü Peter Gauden, şunları söyledi:

    "Bizden önceki birçok önemli teknolojik atılım gibi, yapay zeka sınırlarımızı aşmamızı, daha önce yapamayacağımızı düşündüklerimizi yapmamızı sağlıyor. Sound of Light, bu fikri tam olarak kapsıyor. Bu projede de yapay zekaya sahip akıllı telefonların gücünü göstermeye çalıştık. Yapay zekanın çalışma karakteristiği ile ilgili birçok özelliği var. Bunlardan biri doğal dilleri işlemek, ses ve müziği tanımak. Biz sanat, bilim ve doğayı bu çalışmada harmanlamak istedik. Kuzey ışıkları bizim için çok önemli bir çıkış noktası oldu. İnsanlık için bu kadar büyülü bir görüntü oluşumu söz konusu olduğunda, proje adına mükemmel bir seçim oldu. Kuzey Işıkları'nı tam olarak anlayabilmiş değiliz ama insanlar Kuzey Işıkları'na gerçekten büyük ilgi duyuyorlar. Biz Kuzey Işıkları'na bir ses kazandırmak ve bundan da bir müzik üretmek istedik. Yapay zekanın Kuzey Işıkları'nı öğrenmesini, tanımasını sağladık. Işıkların farklı türlerini öğrenmek için yapay zekanın işlemesine izin verdik. Çünkü sınıflandırmaya ihtiyacımız vardı. Işıkların 10 farklı kategorisi vardı. Biz onu gördüğümüzde her seferinde tamamen aynı şeyi gördüğümüzü düşünüyoruz ama yapay zeka ışıkların 10 farklı tipi olduğunu gördü. Her farklı türü için bir müzikal melodi oluşturulmasını sağladı. Işığın türünden sonra benzer işlemleri farklı hareketlerini tespit etmek için de yaptık. Ve böylelikle Kuzey Işıkları'nın senfonisini dinlemiş olduk."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müzik parçaları besteci Mark Sayfritz'in ses laboratuvarında oluşturuldu. Ünlü besteci, "Yapay zeka ile müziği buluşturmak yepyeni olasılıkların kapılarını aralıyor" diyerek gelecekte yapay zeka kullanılarak bütün bir senfoninin bestelenebileceğini söyledi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow