hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Korkular ve fobiler

    Korkusu olanlar bilir bir konuda fobi ve korku başlayınca korkunun ve fobinin kaynağı durumla hep karşı karşıya gelinir, bir kedi fobisi varsa kediler fobisi olanı bulur yani.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslında evren bu korkuları yenebilelim ve doğanın dengesi kurulsun diye karşılaştırıyor ama işte bunu yapmak zor. Korkularla ilgili çalışan nöronlar inanılmazlar, hızla birbirlerine tutunuyor ve dozunu da alanını da arttırıyorlar. Örneğin köpekten korku başlıyor, ardından kediden ve tüm hayvanlardan, düşmekten boğulmaktan terkedilmekten başarısızlıktan...

    Beynimize hipokampusun korkunun kaynağı anıyı yazdığını biliyoruz. Hipokampusun yazdığı bu anı üzerine de amigdalamız bu korku kaynağı durumla her karşılaştığımızda korkumuzu ani ve yüksek bir reaksiyonla bize yaşatıyor.  

    Bunu çözmek için önce senaryoya iki zaman dilimiyle birden bakmak gerekiyor. Hipokampusun yazdığı anıyı ve nöronların bağlılığını kırmak, amigdalanın ani reaksiyonunu devre dışı bırakmak zor olduğu için orayı zorlamadan sağlıklı beyni iki zaman ve iki bakışa sevk ediyoruz. Korku kaynağı olayı ve korkunun tüm yüksek duygusunu ortaya çıkarıyor, onun abartı olduğuyla yüzleşiyor ve normalleşiyoruz. Bunun nasıl olduğunu ve yöntemini Betül Yergök kendi fobisini yenme hikayesiyle aktarıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Hikayedeki Seni Bul” Kitabının yazarı Betül Yergök, hem avukat hem yaşam koçu ve özel olarak nörobilim üzerine çalışıyor. Tüm duygu ve davranışlarımızın, tüm yaşam sürecimizin beyindeki seyrini, beynin yönetimini ve daha iyi bir hayat için iyi bir “Beyin Orkestrası Şefi” olmayı anlatıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow