hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akdeniz foku için "Voltran"ı oluşturduk!

    Akdeniz foku için Voltranı oluşturduk
    expand

    Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Akdeniz fokunun ekolojik yaşam koşullarının düzeltilmesi ve türün soyunun devamını sağlamak amacıyla Türkiye, İspanya ve Yunanistan'da faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından Portekiz'in Maderia Adası'nda mutabakat zaptı imzalandığı bildirildi.

    Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu'ndan alınan bilgiye göre, dünyada sayıları 500'ü bulan, Türkiye kıyılarında da yaklaşık 100 kadar bulunduğu sanılan ve nesli birinci derecede tehlike altında olan deniz canlısı Akdeniz fokunun korunması amacıyla, uluslararası birlik oluşturuldu.

    Oluşturulan bu birliğe, İspanya'dan CBD-HABITAT (Fundacion para la Conservacion de la Biodiversidad y su Habitat), IFAW (Uluslararası Hayvanları Koruma Vakfı), Yunanistan'dan MOm (The Hellenic Society for the Study and Protection of the Monk Seal), The Monachus Guardian (Akdeniz fokuna atfedilmiş uluslararası bir internet sitesi), The Parque Natural da Madeira of Portugal ve Türkiye'den Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) dahil oldu.

    Yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan "Uluslararası Akdeniz Foku Koruma Müttefikliği Mutabakat Zaptı" da, Portekiz'in Maderia Adası'nda imzalandı. Anlaşmanın amacının, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Akdeniz fokunun, (Monachus monachus) ekolojik yaşam koşullarının düzeltilmesini ve türün devamını sağlamak olduğu belirtildi.

    İşbirliği yapan kuruluşların, fokların korunması ve türün dünyada dağılım gösterdiği alanlar üzerinde çalışma yaptıkları, kar amacı gütmeyen çevresel örgütler oldukları ifade edildi.

    Uluslararası Akdeniz Foku Koruma Müttefikliği'nin (UAFM), kurucu üyelerin dostane ve uzun süreli işbirliğinin sonucunda oluşturulduğu belirtilen sitedeki bilgilerde şu bilgiler yer aldı:

    "Türü korumaya yönelik uzun süren kararlı çalışmaların sonucu, kurucu üyeler, güçleri birleştirip yeni koruma ve araştırma önceliklerini belirleyecek uluslararası bir çerçeve oluşturacak.

    Bazı önemli koruma ve araştırma çalışmaları geçmişte Akdeniz ve Atlantik'te türün dağılım gösterdiği alanlarda yapılmış olup, bu konuya kendini adamış gönüllü kişiler, kar amacı gütmeyen sivil toplum örgütleri ile devlet kuruluşları tarafından ve çoğunlukla sınırlı kaynaklarla yürütülmüştü.

    UAFM'ı oluşturan kuruluşlar, geçmişten günümüze kadar süregelen koruma çalışmalarındaki eksikler, yetersiz işbirliği ve Akdeniz fokunun popülasyonunun azalmasını ve habitatının giderek bozulmasını önlemede yetersiz kalındığına ilişkin ortak kaygılarını belirttiler.

    UAFM, Akdeniz fokunun geçmiş ve güncel dünya dağılım alanlarından korunmalarını teminen; üyeleri tarafından mutabakata varıldığı takdirde işbirliği yapmayı ve ortaklaşa davranmayı, üyelerinin ortak çalışmalarını belgelemeyi, bilgileri yaymayı, kamuoyu oluşturmayı ve denizlerin korunmasını teşvik edecekler."

    Akdeniz fokunu koruyacak olan müttefiklerin mutabakat zaptında şu ifadelere yer verildi:

    "Türün ve habitatının korunması ve araştırılması konusunda kurumlar arası işbirliğini geliştirmek, ilgili kurumlar arasında gerekli bilgilerin serbest dolaşımını teşvik etmek, türün dağılımı hakkında koruma ve araştırma ile ilgili kapasite geliştirmek ve genişletmek.

    Ortak strateji ve politikalar gerçekleştirmek, türün ve habitatının dağılımı ve korunmasını etkileyecek kritik konularda ortak çalışmak. Fokların içinde yaşayan insan topluluklarının ekolojik-sürdürülebilir gelişimini de düşünerek ana popülasyonları ve habitatların uzun soluklu korunmasını sağlamak için türün dünyada dağılım alanı gösterdiği koruma bölgelerinin kurulması ve etkili yönetilmesini teşvik etmek ve katkıda bulunmak.

    Aynı paydada bulunanları, türün ve habitatının korunmasında uluslararası toplu harekete geçmek isteyen korumacıları desteklemek ve yüreklendirmek. Müttefik üyelerin teknik bilgi, deneyim, bireysel ya da grup olarak, üçüncü partiler ile türün korunması için katılmayı isteyen ya da katılanlar arasında bilgi paylaşımını sağlamak."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow