hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Her 10 kişiden birinin ölüm nedeni...

    Her 10 kişiden birinin ölüm nedeni...
    expand

    Haftalık sağlık gazetesi The Lancet'in dünya çapında yaptığı araştırmalara göre fiziksel hareketlilik -- daha doğrusu, hareketsizlik -- seviyesi üzerine rapor serisi yayınladı. Rapora göre her on kişiden birinin ölüm nedeninin hareketsizlikten olduğu ortaya çıktı.

    Haftalık sağlık gazetesi The Lancet'in dünya çapında yaptığı araştırmalara göre fiziksel hareketlilik -- daha doğrusu, hareketsizlik -- seviyesi üzerine rapor serisi yayınladı. Peki sonuçlar nasıl? Sonuçlara göre her on kişiden birinin ölüm nedeninin hareketsizlikten olduğu ortaya çıktı. İnsanoğlunun ne kadar hareketsiz ve tembel bir canlı türü olduğunu anlamak için Federal de Pelotas Üniversitesi görevlisi, Brezilyalı araştırmacı Dr. Pedro C. Hallal, 122 ülkede yapılan anketleri derledi.

    Hallal, İngiliz Gazetesi The Telegraph'a, "Çoğu ülkelerde, hareketsizlik yaşlanmayla doğru orantılı ve kadınlarda erkeklerden daha yüksek bir oranda. Buna ek olarak hareketsizlik ve tembellik yüksek gelirli ülkelerde daha yaygın" açıklamasında bulundu.

    Ankete göre, hareketsizlik seviyesi çoğu ülkede üst sıralarda...

    Bununla birlikte Dominik Cumhuriyeti, Svaziland gibi çok düşük gelirli ülkeler, anket sonuçlarına göre hazırlanan istatistiklerin en üst sıralarında yer alıyor. Kayda değer bir başka sonuç ise Japonya gibi sağlıklı yaşam süren ve kalp hastalıkları riski düşük olan ülkeler sıralamanın en alt kısımlarında yer alıyor.

    Sporun yaygın olduğu Brezilya da listede yer alıyor. Bunun yanında sağlıklı beslenme alışkanlığı ve yaşam tarzlarıyla bilinen İtalya, İspanya, Portekiz gibi Akdeniz ülkeleri de listenin alt kısımlarında yer alıyor.

    Hallal ve meslektaşlarının yaptığı anket nüfus yoğunluğunu baz alınarak hazırlanmış; ankete katılanlar işte, evde, ulaşım ve boş zamanlarındaki aktiviteleri ve bunların seviyeleri hakkında sorulan soruları yanıtlamışlardır. Çoğu ülke bu gibi araştırmalarda Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı Evrensel Fiziksel Aktivite Anketi ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi gibi anket formlarından faydalanmaktadır.

    Dünyada beş ülke dışında diğer bütün ülkeler şehir ve köylerde yaşayan vatandaşlara farklı anketler yapılmaktadır. Her anket nüfusu temsil edecek 50 kişi üzerinde uygulanır. Bazı ülkelerde15 yaş üstü kişiler yetişkin seviyesindeki anketlere dahil edilir, bazılarında ise 13-15 yaş arası ergen kategorisine girmektedir.

    Bütünüyle, Hallal ve meslektaşlarının tespitlerine göre dünyadaki en hareketsiz ve tembel ülkelerin başında Malta geliyor. Malta'yı ise Svaziland ve Suudi Arabistan takip etmekte. Malta nüfusunun yüzde 71.9'u tembel olarak nitelendiriliyor. Araştırma sonuçlarına göre en aktif ve hareketli ülke yüzde 4.7 tembellik oranı ile ise Bangladeş. Bangladeş'ten sonra listenin alt sıralarında yüzde 7.1 oranı ile Mozambik, yüzde 9.1 ile Benin Cumhuriyeti, yüzde 9.4 ile Moğolistan ve yüzde 11.2 ile Kamboçya yer alıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow