hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mausoleum'un iadesi için ünlülerden destek

    Mausoleumun iadesi için ünlülerden destek
    expand

    İngiltere'deki British Museum'da bulunan, dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum'un Türkiye'ye iade edilmesi için Ocak ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açılacak dava öncesinde başlatılan ve internet ortamında da devam eden imza kampanyasına sanat ve siyaset dünyasının ünlü isimleri de destek verdi.

    Eski bakanlardan ünlü tiyatroculara kadar bir çok isim www.askinmabedi.com sitesindeki kampanyaya katılarak dijital imza verdi. Avukat Remzi Kazmaz, Mausoleum'un Türkiye'ye iade edilmesi için AİHM'de 30 avukat arkadaşıyla açacağı davanın dosyasına konulması için dijital imza kampanyası başlattı.

    Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç döneminde de başlattığı kampanya ile 118 bin imza toplayan Kazmaz'ın, ikinci kampanyasına ünlülerden de destek geldi. Sanat ve siyaset dünyasının ünlü isimleri www.askinmabedi.com'da açılan kampanyaya katıldı. Ferhan Şensoy, Ali Poyrazoğlu, Merve İldeniz, Fedon, Suavi başta olmak üzere birçok duyarlı sanatçı Türkiye topraklarından götürülen tarihi hazinenin getirilmesine destek verdi. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ercan Karakaş, eski bakanlardan İmren Aykut'un da katıldığı uluslararası kampanya dava açılana kadar devam edecek.

    Belgeseli yargıçlar da izleyecek

    AİHM'ye gidecek dava dosyasında Av. Remzi Kazmaz'ın yönetmenliğini yaptığı "Aşkın Mabedi- Maussolleion" adlı belgesel film de yer alacak.

    Antik çağın hazinesinin ve Türkiye'den götürülüşünün hikayesi 32 dakikalık belgeselle anlatılacak. Filmde Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın eserin Anadolu'ya getirilmesi için yaptığı girişimlere de yer veriliyor.

    Cevat Şakir'in mektubu ve yanıt

    Cevat Şakir Kabaağaçlı, İngiltere Kraliçesi'ne yazdığı mektupta, dünyanın yedinci harikasının kendi doğal atmosferleri yerine Londra'nın sisli ve soğuk havasında olmasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Kabaağaçlı, "Londra'daki parçalar, Bodrum'un mavisiyle bütünleşmektedir. Londra'da kalmamaları lazım. Onları bütünleştikleri maviyle buluşturmak gerek" ifadesini kullanıyor. Türkiye'den gelen mektubu okuyan Kraliçe, British Museum Müze Müdürü'ne havale ediyor. Müze Müdürü de Cevat Şakir'e gönderdiği cevabi mektubunda, "Önerinizi çok ciddiye aldık. Bilim insanlarına taşların yapısını incelettik. Gerçekten de eserlerin maviyle bütünleştikleri doğrudur. Bu yüzden eserlerin müzede sergilendiği salonu Bodrum mavisine boyadık. Yakın ilginize teşekkür ederiz" cümlelerine yer veriyiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow