hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sıcaklıkla beraber damdan düşme de artıyor

    Sıcaklıkla beraber damdan düşme de artıyor
    expand

    Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde damdan düşme sonucu çeşitli yerlerinden yaralanan 349 kişi tedavi altına alındı, bunlardan 4'ü hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dicle Üniversitesi Hastanesi  Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaz mevsiminin, bazı alışılagelen geleneklerin yol açtığı tehlikeleri de beraberinde getirdiğini söyledi.Hastaneye gelen 349 kişi tedavi altına alındı, bunlardan 4'ü hayatını kaybetti.

    Bölgede evin içerisinden daha serin olan damlarda yatma alışkanlığının var olduğunu, akrep, yılan ve zehirli böcekler sokmalarına karşı geceleri ailece evlerin damına çıkan vatandaşların, çevre koruma duvarı olmayan bu damlardan düşmeleri sonucu telafisi zor sakatlanmalar ve ölümcül vakalarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Alan, tüm uyarı ve önlemlere rağmen hemen hemen her gün en az 10-15 damdan düşme vakasının hastaneye intikal ettiğini bildirdi.

    Hastaneye gelen yaralıların çoğunluğu çocuklar ve yaşlılar

    Hastaneye başvuranlarda özellikle 6-16 yaş arası çocuklar ve yaşlı vatandaşların çoğunlukta olduğunu vurgulayan Alan, son 2 ayda aşırı sıcaklardan dolayı damda yatmak zorunda kalan 349 vatandaşın çeşitli nedenlerden dolayı damdan düştüğünü, bunlardan 4'ünün hayatını kaybettiğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazları çok sıcak geçen bölgenin kültüründe yer alan damda yatma geleneğinin birçok kazaları da beraberinde getirdiğini ifade eden Alan konu hakkında:

    "Vatandaşları bu tür düşmelere karşı dikkatli olmaları konusunda her zaman uyarıyoruz. Genellikle çocuk ve yaşların oluşturduğu damdan düşme sonucu kol, bacak kırık ve çıkıklarının yanı sıra beyin travması gibi vakalar hastanelerimize geliyor. Bu tür vakalarla karşılaşmamak için ailelerin çok dikkatli olması gerekir.

    Damda ihtiyaç için uyku hali ile kalkan çocuklar ve ya yaşlı insanlarımız, dengesiz bir şekilde şuursuzca gezinmeleri sonucu damdan düşerek yaralanıyor. Bu düşmeler bazen beyin kanamalarına yol açarak ölümcül olabiliyor. Bazen de felçli bırakabiliyor. Bunun için yaz mevsimi boyunca aileler en çok çocuklarına bu konuda daha duyarlı davranmaları gerekiyor" dedi.

    Damdan düşmeler nasıl engellenir?

    Damdan düşmeleri önlemek için damın etrafına koruyucu duvar örülmeden çıkılıp yatılmamasını öneren Alan, yapılan araştırmada geçen yaz döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3 bin 349 kişinin damdan düştüğünün belirlendiğini söyledi.

    Damdan düşme olaylarının Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Bingöl'de sıklıkla yaşandığını dile getiren Alan, "Bu illerde şimdiye kadar yaklaşık 2 bin kişinin damdan düştüğü belirtiliyor. Eylül ayına kadar bu rakamın 2 katına çıkması bekleniyor" dedi.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow