hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yaban hayvanları İHA'lar ile tespit edilecek

    Yaban hayvanları İHAlar ile tespit edilecek
    expand

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yaban hayvanlarının envanter çalışmalarında veri elde etmek için insansız hava aracı kullanacak.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), yürüttüğü yaban hayatı çalışmaları ile nesli tükenen türlerin korunmasına ilişkin faaliyetlerinde son teknolojiyi kullanıyor. Nesli tehlike altında olan yaban hayvanları GPS'li tasmalar aracılığıyla yakından takip ediliyor.

    GPS takılan türlerden her 7 saatte anlık konumsal veri alınıyor

    Bakanlığının nesli tehlike altına giren türlerin popülasyonunun devamlılığı adına üniversiteler ve STK'lar ile işbirliği yaptığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu üretme istasyonlarında çoğaltılan türlerin, eskiden yayılış gösterdiği alanlara yerleştirildiğini söyledi.

    Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bulundukları alanlardan taşınarak yerleştirilen bu türlerin GPS'li tasmalar aracılığıyla, yedi saatte bir anlık konumsal verileri alınmak suretiyle DKMP Genel Müdürlüğü tarafından Ankara'dan izlendiğini de sözlerine ekledi.

    2013'te 28 türe GPS takıldı

    Takılan GPS'ler ile türlerin alan kullanımı, hayatta kalma oranları, mevsimsel göçleri ve davranış şekilleri tespit ediliyor. Bu kapsamda 2013 yılında ise 3'ü kızıl geyik, 4'ü alageyik, 4'ü yaban keçisi, 2'si ayı, 4'ü kurt, 5'i kelaynak, 2'si deniz kaplumbağası ve 4 adedi de nesli tehlike altında olan tepeli pelikan olmak üzere toplam 28 türe GPS'li tasma takıldı.

    Giresun ve Gümüşhane'ye 34 kızıl geyik yerleştirildi

    Türkiye'nin en büyük kara memelilerinden biri olan Kızıl Geyik (Cervus elaphus), günümüzde sadece Türkiye'nin Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde yayılış gösteriyor. Nesli tehlike altında olan bu türlerin eski yaşam alanlarına yeniden yerleştirilmesi maksadıyla çoğaltılan kızıl geyiklerden Giresun iline 20, Gümüşhane iline ise 14 olmak üzere 34 adet yerleştirildi.

    Alageyiklerin sayısı arttı

    Ayrıca ülkemizde sadece Antalya Düzlerçamı'nda yayılış gösteren Alageyik, yeniden yerleştirme çalışmaları kapsamında ele alındı ve Muğla-Köyceğiz ve Dilek Yarımadasına yerleştirildi. Yerleştirilen bu bireyler, yerleştirildikleri alanlara uyum sağladı ve sayıları doğumlar ile arttı.

    İnsansız hava aracı kullanma çalışmaları devam ediyor

    Diğer yandan türler arasındaki ilişkinin ve ekosistemdeki av-avcı ilişkisinin daha güvenilir verilere dayanılarak belirlenmesi maksadıyla kurt ve ayının yanı sıra vaşak, çakal, tilki gibi yırtıcı türlere de GPS tasmalar takılması planlanıyor. Ayrıca yaban hayvanlarının envanter çalışmalarında doğru ve güvenilir veri elde etmek maksadıyla insansız hava aracı ile envanter çalışmalarının uygulanabilirliği adına çalışmalar devam ediyor. Türlerin korunmasına ilişkin yönetsel faaliyetlerde ve karar verme sürecinde etkin rol oynayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yürüttüğü yaban hayatı çalışmalarında GPS tasmalar, insansız hava aracı gibi teknolojik ekipmanları kullanması, yaban hayatı yönetiminde önemli rol oynuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow