hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emojiler olmadan anlaşamıyoruz

    Emojiler olmadan anlaşamıyoruz
    expand

    Emojiler önemsiz gibi görünse de çevrimiçi iletişimimizin bir parçası haline geldi. İstatistikler sadece geçen yıl sadece Twitter üzerinden 10 milyar emoji gönderildiğini gösteriyor. Instagram’daki fotoğraflarının yaklaşık yarısı, emoji ile paylaşılıyor. Peki emojilere neden ihtiyaç duyuyoruz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son on yılda emojiler ve iletişim üzerine 400'den fazla bilimsel çalışma yapılmış.1282 ifadeden oluşan ve her gün yeni bir ifadenin eklendiği “Emoji dilinin” emareleri  Mısır hiyerogliferindeki işaretlerle örtüştüğü söyleniyor.

    Yüz yüze iletişimin yerini dijital iletişimin aldığını yenidünyada, akademisyenler sosyal medya kullanıcılarının yıllardır yakındığı şeyi doğruluyor: “İnternet üzerinden duygusal iletişim kurmak tam bir karmaşa.” Çünkü insanlar sosyal medya kullanıcıları çevrimiçi ortamda emojiler olmadan duygularını ifade etmekte zorlanıyor. 

    Minnesota Üniversitesi'nin çalışmalarına göre herkes günlük olarak kullanılan, basit emojileri bile algılamakta farklılık gösteriyor. Çalışmalar, ciddiyet, alaycılık ya da kinaye belirten ifadelerin yazılı anlatımla ancak %56 oranında anlaşıldığını, emojilerin olmadığı bir konuşmada insanların birbirlerini yanlış anlamaya ve yatkın olduklarını ortaya koyuyor. 

    Bunun dışında aynı simgeler farklı şekillerde algılanıyor. Bu karışıklık bir yana, her uygulamanın kendine özgü bir “gülen yüzü” var. Örneğin “gülen yüz” emojisinin sosyal medyada, telefonlarda, web versiyonlarında 17 farklı görünümü var. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emojiler olmadan anlaşamıyoruz

    Sosyal medyada ve mesajlaşma uygulamalarında yaygın olarak kullanılan "gülen yüz" emojisi bile, farklı tasarımlarıyla negatif bir ifade olarak algılanabiliyor. Örneğin Stanford Üniversitesi'nin Twitter üzerinden yaptığı bir araştırmada, Apple'ın "gülen yüzü" korkutucu olarak tanımlanmış.

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow