hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2025'in mega kentleri

    2025in mega kentleri
    expand

    İnsanlığın tarihinde ilk kez kentlerde yaşayanların sayısı kırsal alanlarda yaşayanları geçti. Dünyanın pek çok bölgesinde 10, 20 hatta 30 milyon kişi yaşamlarını 'megakentler'de birarada sürdürüyor. Son 50 yıl içinde dünya sahnesine çıkan megakentler, şimdi giderek yayılıyor. Günümüzde sayısı 21 olan mega kentlerin 2025'te 29'a yükselmesi bekleniyor.

    Kentleşme, nüfusun belli noktalarda yoğunlaşması ekonomilerin sanayileşip gelişmesinin önemli göstergelerinden biri olageldi.

    Megakent kavramı da büyük oranda 20. yüzyılın iki büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'da ortaya çıktı.

    Pek çoklarına göre dünyanın en büyük kentleri listesinde Avrupa ve Kuzey Amerika'nın yerini giderek Asya'ya bırakması değişen ekonomik dengelerin yansımalarından biri.

    2025 yılı itibariyle dünyanın on megakentinden yedisi Asya'da olacak.

    Megakentlerin yükselişi, insanlık açısından gıda arzı, istihdam, konut, temizlik, trafik, suç gibi pek çok alanda çözüm bekleyen sorunların da büyümesi anlamına geliyor.

    Dünyanın ilk megakentleri New York ve Tokyo idi. 1980'de Tokyo'da, New York'un iki katı kadar insan yaşıyordu. Latin Amerika'da Mexico City ile Brezilya'nın Sao Paulo kenti de 1970'lerde yaşanan nüfus patlamaları ardından listeye dahil oldu.

    1990'ların başında, gelişmekte olan ülkelerin büyük kentsel odakları, ekonomik büyümenin de lokomotifi konumundaydı. Mumbai, Asya'da Japonya dışındaki ilk megakent olurken, ilerleyen yıllarda Asya megakentlerinin sayısı Amerika kıtasındakilerle eşitlendi.

    2000'lere gelindiğinde Avrupa ve Afrika, Moskova ve Kahire ile bu listeye dahil oldu. Ancak Asya, dört yeni megakent ile öncü konumunu korudu. Günümüzde Asya, en fazla megakente sahip olan kıta.

    2010 itibariyle, bir zamanlar dünyanın en büyük kenti olan Paris nihayet batı Avrupa'dan listeye giren ilk kent oldu. Her iki yılda nüfusuna 1,5 milyon kişi daha ekleyen Delhi ise kısa sürede Tokyo'nun ardından dünyanın en kalabalık ikinci kenti haline geldi. İstanbul da bu listede yerini aldı.

    2025 itibariyle listede Çin'in beş megakenti birden olacak. Hindistan ise Mumbai'nin 25,8 milyon nüfusa ulaşması ile en kalabalık üç kentten ikisinin merkezi durumuna gelecek. Listedeki ilk dokuz kentin nüfusları 20 milyonun üzerinde olacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow