hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kitap okuyan çocuklar

    Kitap okuyan çocuklar
    expand

    Türkiye’nin her yerinden çocuklarına kütüphane alışkanlığı; kitap ve okuma sevgisi aşılamak isteyen bir grup aile bir araya gelerek ''Kitap Okuyan Çocuklar'' projesini geliştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kitap Okuyan Çocuklar Projesi ile, Türkiye’nin her yerinde, Kültür, Aile ve Eğitim Bakanlıkları ve özellikle yerel belediyeler bünyesinde 0-6 ve 6-12 yaş gruplarına hitap edecek şekilde düzenlenmiş çocuk kütüphanelerinin oluşturulması amaçlanıyor.

    Projeyle, çocuk kütüphanesi olmayan il ve ilçelerde; yerel belediyelerin, Kültür, Aile ve Eğitim Bakanlıklarının bünyesinde çocuk kütüphaneleri açmak, çocuk kütüphanesi olan il ve ilçelerde ise kütüphane şartlarının, okul öncesi çocuklarına göre tekrar düzenlenmesi planlanıyor.

    Kitap okuyan çocuklar


    ''Apartman dairesine sıkışmasınlar''

    Yerel belediyeler, rahatlıkla merkezi konumda olan mevcut belediye binalarının ya da kültür merkezlerinin bir odasını kütüphaneye dönüştürebilir. Tabii ki beklentimiz bu mekanların bebek arabalarıyla rahat girilebilecek, rutubetsiz, ısınma sorunun olmadığı ve çocukların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanmış olmaları. Çocuk kütüphanelerinin okuma saatleri, kukla saatleri ve drama çalışmalarıyla aktif olan; çocuğa değer veren; sırf çocukların değil, ailelerin de birbirleriyle tanıştığı, birbirlerine destek verdiği; herkesin sosyal ve sağlıklı bir toplum yaratma bilinciyle kaynaştığı yerler olması dileğimiz.. Umuyoruz ki hızla dijitalleşen dünyamızda, çocuklarımız kütüphaneye gitme ve paylaşma alışkanlığını küçük yaşta öğrenirler; ve apartman dairesine sıkışan bir çocukluktan ziyade interaktif ve sosyal bir çocukluk dönemi geçirirler.

    Kütüphaneler çocuklara neler katacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuk kütüphaneleri çocuklara “Sus, sessiz ol” denilen mekanlar değil; aktif ve interaktif öğrenme merkezleri olacak. Okuma yazması olmadıkları için okul öncesi çocukların kitap okuması beş duyu organına hitap ederek olur. Yani okumalar üç boyutlu, farklı dokulara dokunarak; koku, ses ve tatla desteklenerek yapılmalıdır. Çocuk kütüphanelerinde ahşap oyuncakların yanı sıra, deney yapabilecekleri ve böylece deneyleyerek ve gözlemleyerek öğrenecekleri düzeneklerin de olması gerekmekte. Böylece çocuk kütüphaneleri;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    • çocukların okul öncesi ve okul dönemi gelişimlerine destek olacak,
    • motor yeteneklerinin gelişmesine destek sağlayacak,
    • çocukların erken yaşta birlikte kitap okuyabilmelerini sağlayacak,
    • interaktif olarak iletişime geçebilmelerine yardımcı olacak,
    • hayal kurabilmeleri için yol gösterecek,
    • okudukları karakterleri drama ve kukla yoluyla canlandırabilmeyi öğretecek.
    • Kitap okuyan çocuklar


    İlk interaktif kütüphane Kadiköy'de

    Kadıköy'de proje kapsamında açılması düşünülen Türkiye'nin ilk interaktif çocuk kütüphanesi için de 10 bin imza toplandı ve belediyeye sunuldu. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk hem twitter hem Facebook hesabından Türkiye’nin ilk interaktif çocuk kütüphanesini Kadıköy’de açacaklarını duyurduktan sonra, kütüphanenin Kadıköy Özgürlük Park’ının içine 80 metrekarelik bir prefabrik yapının içine yapacaklarını Kitap Okuyan Çocuklar Projesi’yle bağlantıya geçerek bildirdi.

    Projenin Genel Koordinatörü Esra Akçay-Duff, “Kadıköy’de çocukların eğlenerek, deneyerek, hissederek kitap okuyacakları, canlandırma yapacakları ve öğrenerek gelişecekleri interaktif ve aktif bir öğrenme merkezi açılmasını istiyoruz. Kadıköy’deki bu  çocuk kütüphanesi tüm Türkiye’ye yayılmasını istediğimiz bir yapının örneğini temsil edecek Tabii ki açılmasını umut ettiğimiz kütüphaneler açıldıktan sonra en önemli görev bu kütüphanelere hayat verecek olan  ailelere düşüyor. Ülkemizde oturmuş bir okuma kültürü yok bu yüzden çocuklarını alarak kütüphanelere gidip, çocuklarıyla birlikte aktif öğrenme ve keşfetme sürecine katılmak, ailelerin en büyük sorumluluğu olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu kütüphaneler hem yerel olarak yaşayan ailelerin bir nevi buluşup, birbirlerine ebeveynlik konusunda destek olabilecekleri hem de çocukların sosyal bir ortamda gelişimlerine olumlu katkı sağlayacakları bir yer olacak. Kütüphanelere düzenli aralıklarla gidip hikaye anlatacak gönüllülere ihtiyacımız var. Amacımız toplumumuzda bir okuma ve keşfederek öğrenme kültürü oluşturmak ve bunu tüm Türkiye’ye çocuk kütüphaneleriyle yayabilmek. Konuyla ilgili olarak ilgili makamlardan ve ailelerden destek bekliyoruz.'' dedi.

    Proje Sorumlusu ve gönüllüsü olmak için; bilgi@kitapokuyancocuklar.org proje ile ilgili detaylı bilgi; http://kitapokuyancocuklar.org 
    www.facebook.com/KitapOkuyanCocuklar

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow