hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ontoloji Nedir, Hangi Konuları İnceler? Varlık Felsefesi Özellikleri Nelerdir?

    Ontoloji Nedir, Hangi Konuları İnceler Varlık Felsefesi Özellikleri Nelerdir
    expand

    Felsefe, derin bir düşünce sistemine dayanan bir çeşit bilim alanıdır. Günümüzde ise, felsefi konulara verilen önem giderek artsa da karmaşık yapısı nedeni ile herkes tarafından anlaşılamıyor. Felsefe konularını daha kolay anlayabilmek için derin bir araştırma yapmak gerekir. Yüzeysel ezberler yapmak yerine anlam bilgisi daha da önemlidir. Felsefi terimlerden birisi olarak bilinen ontoloji de merak konusudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ontoloji Nedir?

    Ontoloji, felsefe terimlerinden sadece birisidir. Asıl alanı ise, varlık felsefesi olup bu alanda yani varoluş ve varlık hakkında düşünceleri ortaya savunur ve atar. Felsefe genellikle ilgi alanı olmakla birlikte, lise dönemi dersi olarak da görülebilir.

    Ontoloji, temelinde varlık olan bir felsefi disipline verilen isimdir. Bir başka tanıma göre ise, “varlık nedir?” sorusuna yanıt arayan bir felsefe alanıdır. Ontoloji alanı, varlıkların sınıflandırıldığı kategorilerini belirlemekle uğraşır. Aynı zamanda bu kategorilerden hangilerinin var olduğu da bulur. Bu sayede anlamaya çalışır ve bununla ilgili sorular sorar.

    Varlık, aslında çok geniş bir alandır. Bu nedenle de varlık felsefesinin ya da diğer adı ile ontolojinin de alanı geniş ve sorulara açıktır. Varlığı ise, genellikle sorgulama olarak bilinir. Varlık felsefesi, kendi içinde farklı bazı konu başlıklarına ayrılır. Bu durum ise, varlığı farklı koşullarda ve şekillerde incelemesinden de kaynaklanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ontoloji Hangi Konuları İnceler?

    Ontoloji ya da diğer adı ile varlık felsefesi veya varlık bilimin en temel sorunu, varlık olan bir felsefi disiplindir. Varoluş ya da varlık ile bunların temel kategorilerinin de araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varoluş" ayrımını ise; "Varlık vardır" ve "Varlık yoktur" fikirlerini tartışır.

    Günümüzde "varlık nedir?" sorusuna verilen yanıtlar çeşitli metafiziksel yaklaşımlarla doludur. Bu konuda sorgulanan ve ele alınan sorular ise, öylesine sorulmuş sorular değildir. Aristoteles’ten ve Platon’dan beri sorgulanan "Varlık" sorusu giderek daha da karmaşık bir hale gelmiş ve belirsizleşmiştir. Bu belirsizliğin nedeni ise, Yunanların varlık konusunda yaptıkları yorumuna ilk katkılardan birisi de "Varlık, en bol ve en evrensel kavramdır." dogmasından kaynaklanır.

    Varlık Felsefesi Özellikleri Nelerdir?

    Varlık felsefesinin incelediği tüm konular, aslında tek bir amaç için çalışır. Bu amaç ise, varlığı anlamaktır. Varlık felsefesinin ilk konusu ise, varlık konusuna olan çeşitli yaklaşımlardır. Bu konu ise, bilim açısından varlık ve felsefe yönünden varlık olarak iki ayrı başlığa ayrılır. Bir diğeri ise, ana konu başlığı olan varlığın olup olmadığı sorundur. Bu ana başlıkta ise, varlığın olmadığını savunanlar ve varlığın olduğunu savunanlar şeklinde ikiye ayrılır. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow