hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 11 ocak

    Tarihte bugün: 11 ocak
    expand

    Kızıl Ordu, Almanların Stalingrad'da yaptığı kuşatmayı 1943 yılında kırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkinci Dünya Savaşı üzerine yazan hemen tüm tarih yazarlarının ortak görüşü, Stalingrad Savaşı'nın İkinci Dünya Savaşı'nın dönüm noktası olduğu yönündedir.
     
    Nazi Almanya'sının Doğu'ya yayılma (Neuer Lebensraum im Osten - Doğu'da Yeni Yaşam Alanı) siyaseti temelinde, ağustos 1942 tarihi, Alman ordularının zirveye ulaştığı tarihtir.
     
    Bu tarihte kıta Avrupa'sının neredeyse tümü işgal altındadır. Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Polonya, Danimarka, Norveç, Fransa, Çekoslovakya, Sırbistan, Yunanistan Alman çizmeleriyle çiğnenmektedir.
     
    Alman ordu birlikleri, 22 haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ne karşı, daha yeni imzaladıkları karşılıklı saldırmazlık anlaşmasını (Molotov-Ribbentrop Paktı) hiçe sayarak, Barbarosa Harekatı adını verdikleri operasyona başlar ve saldırıya geçer.
     
    Almanların esas aldıkları üç şehir, Rusya'yı kuzeyden güneye ikiye ayıran bir hattı da çizen Leningrad, Moskova ve Stalingrad'dır. İlk başarısızlıklarını 1941 kışında Moskova önlerinde yaşarlar. Bununla birlikte Leningrad, Alman kuşatması altındadır.
     
    Ağustos 1942'de savaş, bugün Volgograd adını almış onan ve eskiden Stalin'in adını taşıyan Stalingrad yakınlarına ulaşır. Şehrin stratejik öneminin yanı sıra, taşıdığı isimden kaynaklanan psikolojik değeri de bu şehri bir mahşer yerine çevirecektir.
     
    Stalingrad Savaşı, Nazilerin dünyayı feth etme umutlarınının sonunu temsil ettiği gibi, direnen Avrupa ve dünya halklarına da moral kaynağı olmuş, yenilmez bilinen kudretli Alman ordularının yok edilebileceğini göstermiştir.
     
    Stalingrad Savaşı'nın bilançosu üzerine farklı rakamlar bulunuyor. Bu yüzden savaş hakkında karşılaştırmalı rakamlar verilir. Sovyetler'in kayıpları hakkında rakamlar edinilememiştir. Sadece Nazi ordusunun toplam ise kaybı şöyledir:

    • 1.5 milyon asker ve subay. Stalin'in verdiği rakamlara göre sadece aralık-ocak ayları içinde 700 bin ölü, 300 bin tutsak. Bunlara 330 bin kişilik tüm Altıncı Ordu dahildir. Stalin, sadece Stalingrad savaş meydanından 147 bin 200 Alman asker ve subayıyla 46 bin 700 Sovyet asker ve subayının cesetlerinin toplanıp gömüldüğünü söyler.
    • 3 bin 200 tank ve zırhlı araç. Stalin'in verdiği rakamlara göre sadece 7 bin tank.
    • 12 bin ağır silah ve makineli tüfek. Stalin'in verdiği rakamlara göre sadece 17 bin top.
    • 3 bin uçak. Stalin'in verdiği rakamlara göre 4 bin.
       
      Günün diğer önemli olayları
       
      1556: Divan Şairi Fuzuli öldü.
      1946: Arnavutluk'ta Kral Zogo tahtan indirildi, halk cumhuriyeti ilan edildi.
      1963: TBMM'de komünizmle mücadele amacıyla komisyon kuruldu.
      1994: Caz Sanatçısı Erol Pekcan, 61 yaşında hayatını kaybetti.
      1997: Başbakan Necmettin Erbakan, tarikat tartışmalarının yoğunlaştığı bir sırada, Başbakanlık konutunda 51 tarikat ve cemaat liderine iftar yemeği verdi.
      1998: Basketbol antrenörü Aydan Siyavuş vefat etti.
      1999: Beynindeki rahatsızlık nedeniyle tedavi gören aktör Öztürk Serengil, 68 yaşında aramızdan ayrıldı.
       
      Tarihte bugün arşivi
       
      Ekim ayı arşivi
      Kasım ayı arşivi
      Aralık ayı arşivi
      1 ocak
      2 ocak
      3 ocak
      4 ocak
      5 ocak
      6 ocak
      7 ocak
      8 ocak
      9 ocak
      10 ocak
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow