hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 24 mayıs

    Tarihte bugün: 24 mayıs
    expand

    Modern gökbilimin kurucusu ve Güneş Sistemi'nin kaşifi Polonyalı astronom Nicolaus Copernicus 1543 yılında hayata veda etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1473-1543 arasında yaşayan gökbilimci ve matematikçi Nicolaus Copernicus (Lehçede 'Mikolaj Kopernik'), Güneş Sistemi'ni bugün bilinen şekliyle tanımlayan Güneş merkezli teoriyi geliştirerek bilim dünyasının önemli devrimlerinden birini başlattı.
     
    Polonya'da doğdu. Cracow Üniversitesi'ne gönderildi. Burada matemetik ve optik üzerine çalıştı. İtalya'da amcasının zorlamasıyla akademik yaşamının geri kalan günlerini geçireceği Frauenburg katedraline rahip olarak atandı.
     
    Bu pozisyonundan dolayı gücünün doruğuna erişti. Fakat sürekli öğrenci olarak kaldı. Boş zamanlarında resim yaptı ve Yunan şiirlerini Latinceye çevirdi.
     
    Astronomiye olan merakı giderek bir numaralı ilgi alanı oldu. Araştırmalarını yardım almadan yaptı. Gökyüzünü katedralin duvarları içindeki bir kuleden gözlemledi. Bu gözlemleri teleskop icat edilmeden yüzlerce öncre ve çıplak gözle yaptı.
     
    1530'da Dünya'nın kendi ekseni etrafında günde bir kere, Güneş'in etrafında yılda bir kere döndüğünü iddia ettiği büyük çalışması 'De Revolutionibus'u bitirdi.
     
    Bu o zamanlar inanılmaz bir şeydi. Copernicus'a kadar, Batı dünyası evrenin gerisinde hiçbir şey olmayan kapalı ve küresel bir yapıda olduğunu iddia ettiği  Ptolemiac Teorisi'ne inanıyordu.
     
    O zamana kadar düşünürlerin hemfikir olduğu Claudius Ptolemy, Alexandra'da yaşayan bir Mısırlıydı. Potelmy'e göre Dünya; sabit, hareketsiz ve evrenin merkezine konumlandırılmıştı ve Güneş dahil her şey onun etrafında dönmekteydi.
     
    Bu insan doğasına çekici gelen bir teoriydi. İnsanın günlük gözlemlerine ve egosuna uygun düşen bir şeydi. Copernicus teorisini yayımlamakta acele etmedi. Teorisinin astronomlar tarafından incelenerek, fikir verebileceğini düşündü.
     
    Copernicus'un çalışmaları, eğer genç bir adam bu çalışmaları 1939'da incelememiş olsaydı hiçbir zaman basılmayabilirdi. Bu genç, 66 yaşındaki bir rahibin yazısını okuyup ilgilenen 25 yaşındaki Alman profesör George Rheticus'du.
     
    Copernicus, çalışmalarıyla birkaç hafta ilgilenmeyi tasarladı ama iki yıl boyunca teori üzerine çalıştı ve teoriden çok fazla etkilendi. O zamana kadar Copernicus teoriyi yayımlamakta isteksizdi.
     
    Kilisenin teorisi hakkında ne söyleyeceği ile çok ilgilenmese de, her şeyin mükemmel olmasını isteyen ve 30 yıl teori hakkında çalışmasına rağmen hiçbir zaman tamamlanmadığını düşünen biriydi. Onun için gözlemler sürekli tekrar edilmeliydi.
     
    Dünya'nın 300 yılının kaybına yol açan elyazmaları 19'uncu yüzyıl ortalarında Prag'da bulundu. Yazmalar Copernicus'un, teorisini sürekli gözden geçirdiğini gösterdi. Bunların hepsi o zamanlar bilgili kişilerin kullandığı Latinceydi.
     
    Copernicus, 1543'te hayata veda etti ve hiçbir zaman çalışmalarının nasıl bir sansasyon yarattığını göremedi. Ortaçağ'dan kalma filozofik ve dini inanışlara karşı geldi.
     
    Copernicus teorisi insanın, evrenin kendisi için yaratılmadığını, yalnızca onun bir parçası olduğunu düşünmeye zorladı. Onun çalışmalarının en önemli yanı insanın kozmosa bakışını değiştirmiş olmasıdır.
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    1844: ABD'li mucit Samuel F.B. Morse, ABD Senatosu üyelerinin hazır bulunduğu bir deneyle ABD Kongre binasından Baltimore'da bir tren istasyonuna kendi icadı olan mors alfabesiyle ilk mesajı gönderdi.
    1856: Civalı termometrenin mucidi Alman fiizikçi Gabriel Fahtenheit doğdu.
    1921: Mustafa Kemal Paşa'ya suikast için Ankara'ya geldiği kanıtlanan İngiliz casusu Mustafa Sagir idam edildi.
    1924: Yabancı şirketlerce işletilen Anadolu Demiryolları Şirketi'nin millileştirilmesi için Anadolu-Bağdat Demiryolları Müdiriye-i Umumiyesi kuruldu.
    1940: Yaşam, ölüm ve yaşamın anlamı gibi evrensel konularda verdiği ürünlerle tanınan Rus şair Joseph Brodsky hayata merhaba dedi.
    1941: ABD'li protest şarkıcı ve besteci Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) dünyaya geldi.
    1943: Polonya'daki Auschwitz toplama kampında ölüm meleği adıyla anılan doktor Josef Mengele göreve başladı. Mengele tutuklular üzerinde yaptığı korkunç deneylerle biliniyordu.
    1944: Ressam Şevket Dağ İstanbul'da hayata veda etti.
    1961: İmralı Adası'ndaki 2 bin mahkumun barındığı cezaevinde çıkan isyan bastırıldı.
    1964: Peru'da bir futbol maçında kargaşa çıktı: 135 kişi öldü.
    1965: Tiyatro sanatçısı Aşot Madat 83 yaşında vefat etti.
    1974: Caz efsanesi Duke Ellington yaşama veda etti.
    1979: Yüzde 85'i yerli malzeme ile üretilen ilk Türk uçağı 'Mavi Işık 79-XA', Kayseri İkmal Merkezi'nde başarılı bir deneme uçuşu gerçekleştirdi.
    1983: Bulvar gazetesinin düzenlediği yarışmada Türkiye güzeli seçilen Hülya Avşar'ın evli olduğu ortaya çıkınca ikinci güzel Dilara Haraççı kraliçe ilan edildi.
    1989: Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göç başladı.
    2000: İsrail, Güney Lübnan'da 22 yıldır sürdürdüğü işgale son verdi.
     
    Tarihte bugün arşivi

    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi
    Ocak ayı arşivi
    Şubat ayı arşivi
    Mart ayı arşivi
    Nisan ayı arşivi
    1 mayıs
    2 mayıs
    3 mayıs
    4 mayıs
    5 mayıs
    6 mayıs
    7 mayıs
    8 mayıs
    9 mayıs
    10 mayıs
    11 mayıs
    12 mayıs
    13 mayıs
    14 mayıs
    15 mayıs
    16 mayıs
    17 mayıs
    18 mayıs
    19 mayıs
    20 mayıs
    21 mayıs
    22 mayıs
    23 mayıs

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow