hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 4 ocak

    Tarihte bugün: 4 ocak
    expand

    'Yabancı' ve 'Veba'nın yazarı Albert Camus, 1960'da 46 yaşında trafik kazasında öldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günümüzün en güçlü Fransız yazarlarından biri olan Albert Camus, 1913'te Cezayir'in Mondovi kasabasında dünyaya geldi. Babası Fransız, annesi İspanyoldu. Fakir bir ailenin çocuğu olan Camus, küçük yaşta babasını kaybetti.
     
    Bağımsız bir hayat sürebilmek amacıyla küçük yaşta evden ayrıldı. Geçimini sağlamak için birçok işe girip çıktı, vereme yakalandı. Felsefe eğitimini yarıda bırakarak, bir süre tiyatro ile uğraştı. Alman işgali boyunca 'Combat' gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı.
     
    1937 ve 1938'de yayımlanan iki denemesiyle edebiyata giren Camus, bu kitaplarında bir şair ve üslupçu görünüşüyle karşımıza çıkar. 1942'de yayımladığı 'Yabancı' (L'Etranger) ona çabucak şöhretin kapılarını açar.
     
    'Yabancı', saçmalığın elinde oyuncak olan, etrafında olup bitenleri anlayamayan, anlamak için de bir çaba harcamayan kayıtsız, vurdumduymaz bir kişinin durumunu nesnel bir görüşle gözler önüne serer.
     

    Aynı yıl yazdığı 'Sisifos Söyleni'nde (Le Mythe de Sisyphe), mutsuzluğa düşen çağımız insanının trajedisini ele alarak, saçmanın felsefesi diye tanımlanan bir dünya görüşü ve Jean Paul Sartre'ın varoluşçuluğu ile yepyeni bir düşünce ve duyuş biçimi getirir.
     
    'Yabancı' ve 'Sisifos Söyleni' adlı yapıtlarında Camus, hem güçlü bir romancı hem de bir filozof olarak kendini gösterir. Saçmanın felsefesinin varoluşçulukla ortak yönleri olduğu su götürmez bir gerçektir, ama yine de birbirlerine karışmazlar.
     
    Saçmanın felsefesinin başlıca temsilcisi olan Camus, 'Yabancı'da ana hatlarıyla verdiği bu felsefeyi, 'Sisifos Söyleni'de daha yoğun bir biçimde işler ve bu dünyada mutlu olmak imkansızlığı üzerinde durur.
     
    Aslında 'Sisifos Söyleni', evrenin anlamsızlığı ve insanın saçma kaderine baş kaldırma ihtiyacı üzerine yazılmış bir denemedir.  Camus, 1951'de yayımladığı 'Başkaldıran İnsan'da (L'Homme revolte) bu konuları yeniden ele alır ve derinliğine işler.
     
    1947'de yayımlanan 'Veba' (La Peste) büyük etki yaratır ve yazara 'Prix des Eritiques' ödülü kazandırır. Bundan sonraki kitaplarında Camus, bir filozoftan çok bir ahlakçı ve edebiyatçı kimliğiyle kendini gösterir. Bu durumu oyunlarında görmek daha kolaydır.
     
    En son romanı olan 'Düşüş'ü (La Clute) 1956'da yayımlar. 1957'de en güzel hikayelerinin bulunduğu 'Sürgün ve Krallık' (L'Exil et le royaume) ile yaratıcı sanatın en güzel örneklerini verir.  En güzel hikayeleri, şüphesiz, Cezayir'de geçenlerdir.
     
    Eserlerinde çok az yazar ve düşünürde görünen sıklıkta ölüm, anlamsızlık ve nihilizm temalarını işleyen ve 1957'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Camus, 1960'da bir trafik kazasında, gerçekten saçma bir ölümle hayata gözlerini kapattı.
     
    En tanınmış eseri olan 'Yabancı'yı 1942'de yayımladı. 'Yabancı'da açık, sade, süssüz ve hareketli üslubu ile Hemingway'den etkilenmiş izlenimi verir.
     
    Camus 'Yabancı'da, kayıtsız, hayatın anlamsızlığına karşı mücadele etmekten yorulmuş, etrafında olup biten olayları anlamayan, anlamak için de hiçbir çaba harcamayan, unutulmaz bir insan tipini canlandırır.
     
    Önemli eserleri
     
    'Amerika Günlükleri', 'Başkaldıran İnsan', 'Büyüyen Taş', 'Caligula', 'Denemeler', 'Düğün ve Bir Alman Dosta Mektuplar', 'Düşüş', 'Ecinniler', 'İlk Adam', 'Mutlu Ölüm', 'Sıkıyönetim', 'Sisifos Söyleni', 'Sürgün ve Krallık', 'Tersi ve Yüzü', 'Veba', 'Yabancı', 'Yolculuk Günlükleri'.
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    1932: Hindistan'da Mahatma Gandhi tutuklandı.
    1948: Burma bağımsızlığını ilan etti.
    1951: Komünist birlikler Kore'de Seul'u işgal etti.
    1954: Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Kayseri'de Türkiye'nin ilk İşçi Bankası'nı açtı.
    1962: ABD Başkanı John F. Kennedy, Güney Vietnam'a daha fazla asker göndereceklerini açıkladı.
    1965: Şair T. S. Eliot öldü.
    1967: 490 kilometre uzunluğundaki Batman-İskenderun petrol boru hattı hizmete açıldı.
    1976: Çanakkale'de antik Truva kentinin bulunduğu yere 12 metre yüksekliğinde Truva Atı yapıldı.
    1979: Anadolu Ekspresi ile Boğaziçi Ekspresi, Sincan yakınlarında çarpıştı. Kazada 19 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.
    1991: 36 gündür grevde olan binlerce maden işçisi, Zonguldak'tan Ankara'ya yürüyüş başlattı. Beş gün süren yürüyüş, görüşmelerin yeniden başlaması üzerine, 9 ocakta Bolu'nun Mengen ilçesi yakınlarında sona erdirildi.
    1996: Ümraniye E Tipi Cezaevinde çıkan olaylarda üç kişi öldü, 67 kişi yaralandı.
    2004: Afganistan'da büyük meclis Loya Jirga yeni anayasayı kabul etti.
    2004: Gürcistan'da 'kadife devrim'in öncülerinden Mikhail Şaakaşvili, Edward Şevardnadze'nin yerine devlet başkanı seçildi.
     
    Tarihte bugün arşivi
     
    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi
    1 ocak
    2 ocak
    3 ocak

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow