hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TEŞRİK Tekbiri Nedir, Teşrik Tekbiri Nasıl Getirilir? Teşrik Tekbiri Arapça okunuşu! Adetliyken Teşrik Tekbiri alınır mı?

    TEŞRİK Tekbiri Nedir, Teşrik Tekbiri Nasıl Getirilir Teşrik Tekbiri Arapça okunuşu Adetliyken Teşrik Tekbiri alınır mı
    expand

    Şâfiîler ve Hanbelîler teşrîk tekbirleri kapsamında bu tekbirlerin zamanını bireyin hac görevini ifa etmesi ya da etmemesine göre belirlenmiştir. Hanefî mezhebi içerisinde tercih edilmekte olan görüşe göre cemaat ile ya da tek başına kılınan tüm farz namazlarından sonra, Ebû Hanîfe'ye göre ise yalnızca cemaat ile kılınan farz namazlarının arkasından tekbir alınmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teşrik Tekbiri Nedir?

    Kurban bayramının arife gününün içerisinde ya 9 zilhicce durumunda sabah namazından itibaren başlayarak bayramın dördüncü gününe ve ikindi namazına kadar olan (13 zilhicce) ikindi namazı da dahil olmak üzere farz namazlarının ardından toplamda yirmi üç kez “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” şeklinde olan cümlenin söylenmesine “teşrik tekbiri” adı verilir.

    Teşrik Tekbiri Nasıl Okunur?

    Teşrik tekbirinin kapsamına bakıldığında bayramda namazların ardından getirilmektedir. Teşrik tekbirinin nasıl okunduğu konusunda ise "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" biçiminde okunmaktadır. Teşrik tekbiri bayram içerisinde namazlardan sonra gelen ve bununla birlikte en az bir dahil olmak üzere birkaç kez getirmek ve toplamda da en az 23 kez getirmek müstehap olmaktadır.

    Teşrik Tekbiri Nasıl Başlamıştır?

    Teşrik tekbirlerinin başlangıç aşaması, Hz. İbrahim'in oğlu olan İsmail'i kurban etme durumuna kadar dayanmaktadır. Hz. İbrahim görmüş olduğu bir rüya üstüne oğlu İsmail'i Allah yolu için kurban etmeye karar vermiştir.

    Hazırlıklar sırasında ise gökten bedel şeklinde bir koç getirilmiştir. Cebrail; "Allahu ekber, Allahu ekber" şeklinde tekbir getirdiği sırada Hz. İbrahim bu sesi duymuştur ve başını gökyüzüne çevirmiştir. Onun bir koç ile geldiğini gördüğünde de "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" şeklinde cevap vermiştir. Bu sözcükleri işitmiş olan ve kurban edilmeyi bekleyen oğlu İsmail de "Allahu ekber velillâhi'l-hamd" demiştir.

    Teşrik Tekbirini Kimler Yapar?

    Teşrik tekbirleri kendilerine namazın farz olduğu kadın ya da erkek olan her Müslümana vacip olmaktadır. Kurban kesen kişiler, kurban kesmeyen kişiler, namazını cemaat ile beraber kılanlar, namazını tek başlarına kılan kişiler, yolcu ya da seferi olan veya olmayan erkek kadın bütün herkes teşrik tekbirlerini getirebilmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow