hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ünlü şair Cemal Safi hayatını kaybetti

    Ünlü şair Cemal Safi hayatını kaybetti
    expand

    Rüyalarım Olmasa, Vurgun ve çok daha fazlası... Şarkılara dönüşen şiirleriyle tanıdı Türkiye Cemal Safi'yi. Edebiyat dünyasının tanınan şairlerinden olan Safi 80 yaşında hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Edebiyat dünyasının sevilen şairi Cemal Safi bir süredir KOAH nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyordu. Bir haftadır hastanede olan Safi'nin  hayatını kaybettiği öğrenildi. 

    17 Nisan 2018 salı günü saat 20.00 sularında hayata gözlerini yuman Safi'nin cenaze namazı, 20 Nisan 2018 tarihinde Cuma namazını müteakip Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Bilkent Doğramacızade Ali Paşa Camii'nde kılınacak.

    Cemal Safi kimdir? 

    1938 yılında Samsun'da dünyaya gelen Safi, 1959'da Ankara'ya yerleşti. Şair Cemal Safi'nin yazdığı ilk şiirleri Orhan Gencebay, sonrakiler yine tanınmış besteciler tarafından bestelendi.

    1989 yılında Rüyalarım Olmasa (imkânsız) ve Vurgun adlı şarkıların güftesiyle Hürriyet ve Millıyet gazeteleri ile TRT'nin açtığı yarışmalarda birincilik ödülünü alarak yılın sanatçısı seçildi. 1990 yılında Selçuk Tekay'ın bestelediği Vurgun adlı şiirin şarkısıyla aynı kurumların ödüllerini yeniden aldı. İki yüz kadar şiiri bestelendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2018 yılında hayatını kaybeden ünlüler

    1993 yılına kadaɾ yazdığı şiiɾleɾi Vuɾgun adlı ilk kitabında yayınladı. İkinci şiir kitabı ise Sende Kalmış ismi ile yayınlandı. Şairin bugüne kadar 40 tanesi Orhan Gencebay tarafından olmak üzere, Zekai Tunca, Selçuk Tekay, Onur Akay ve Candan Erçetin gibi çok sayıda sanatçı ve besteci tarafından 150 civarında şiiri bestelendi. Safi, Eminescu madalyası başta olmak üzere, defalarca Hürriyet'in Altın Kelebek, Milliyet'in Yılın En Sevilen Şarkıları birincilik ödülleri ile, TRT'nin Yılın Şairi gibi sayısız ödüle lâyık görüldü.

    İlk şiir kaseti 1991'de çıktı. Şiirlerinin bir bölümü Romenceye, Arnavutça ve İtalyancaya çevrildi. Yaz aylarını geçirdiği Akçay'da her yıl Geleneksel Akçay Şairler ve Bestekârlar Şölenini organize etti. 2003 yılında, Karamanoğlu Mehmet Bey adına düzenlenen Türk Dili Bayramı'nda Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan güftekâr şair olarak birincilikle ödüllendirildi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow