hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vahiy Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Vahiy Çeşitleri Nelerdir?

    Vahiy Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Vahiy Çeşitleri Nelerdir
    expand

    Vahiy, İslami terminoloji içerisinde buyruk ya da fikirlerin Allah tarafından peygamberlere bildirilmiş olmasına ya da bu bildirilerin kendisine denir. İslami inanış çerçevesinde vahiy peygamberlere gelir ve bununla birlikte yalnızca Cebrail vasıtası ile iner.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vahiy Gönderilmesinin Amacı Nedir?

    İslami anlayış içerisinde Allah’ın insanlara vahiy göndermesinin pek çok sebepleri bulunmakta olup bu sebeplerden en önemlisi ise Allah’ın insanları uyarmak istemesi şeklinde ifade edilir. Müslümanlar ise Allah’ın, Kur’an’ı bir öğüt şeklinde ve anlaşılabilmesi için indirdiğine inanır. Özet olarak ifade edilirse vahiy, insanlığa gerçek olan inanç esasları, doğru iyi ve güzel olanı öğretebilmek amacı ile gönderilmiştir. Vahye benzer bir terim olan ilham ise melek aracılığıyla gelmez ve herkesin yaşayabileceği nitelikteki bir içe doğma olayıdır.

    Türk Dil Kurumu Sözlüğüne Göre Vahiy Kelimesinin Karşılığı Nedir?

    Vahiy kelimesi Türkçede sık olarak kullanılan sözcükler arasında yer alır. Vahiy kelimesinin kökeni Arapçadır. Türkçeye de Arapçadan yerleşmiş olan bir kelime türüdür. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre vahiy sözcüğünü iki tane anlamı bulunur. Vahiy kelimesinin bahsedilen bu anlamları ise şu şekilde sıralanabilir:

    Bir buyruk ya da fikrin Tanrı tarafından peygamberlere bildirilmesi

    Bu şekilde bildirilmiş olan buyruk

    Şeklinde ifade edilebilir.

    Vahiy Çeşitleri Nelerdir?

    Vahiy İslam dini kapsamında olan bir kelimedir. Ehl-i Sünnet’e bakıldığında vahyin iki tane çeşidi bulunur. Bu çeşitler vahy-i metlüv ile birlikte vahy-i gayri metlüv şeklinde ifade edilir. Vahy-i metlüv çeşidine tilâvet edilen ya da okunan vahiy de adı verilir. Kur’an’ı ortaya çıkaran ayetlerin bütününü ifade eder. Bu vahiy, İslam dinine göre Allah kelamı olmakla birlikte namazda okunan bir vahiy çeşididir. İkinci çeşidi olan vahy-i gayri metlüv ise tilâvet edilmeyen ya da okunmayan vahiy şeklinde de adlandırılır. Hadisler ile beraber bugüne kadar gelen ve lafzı Peygamber’e ait bulunan bir vahiy çeşididir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow