hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Afife Selen Selçuk Afife Selen Selçuk

    Olmak ya da olmamak meselesine gülümseyen çiçekler

    12.05.2017 Cuma | 13:59Son Güncelleme:

    Sizin anneniz de ilkokuldayken anneler gününde ona hediye ettiğiniz el yapımı kartı yıllarca sakladı değil mi? Anneleri en çok mutlu eden şey ne mi? Sevgi değil. Sevgi zaten fabrika ayarlarıyla genlerimize nakşediliyor. O şeyin adı, emek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Anneciğim, seni çok seviyorum.” Nokta. Mektup bu cümleden ibaret. Neredeyse 40 kere katlanmış bir parça kağıt, son katın üzerinde küçük, yamuk, kırmızı bir kalp var. O komodinin üst çekmecesini her açtığınızda karşınıza çıkıyor. Bir sürü ıvır zıvırın yanında, bazen bir mücevher kutusunda, incilerin arasında öylesine duruyor gibi ama bir şekilde oraya itina ile yerleştirildiğine eminsiniz. Ergenlik çağına geldiğinizde sararmakta olan o küçük 40 katlı kağıda sinir olmaya başlıyorsunuz: “Üfff! Annem bu salak şeyi niye saklıyor ki hala...” Üniversite zamanında ise tepkiniz “Ay, anneciğim ne tatlısın, hala saklıyor musun...” oluyor. Anneye hayran olma ile gıcık olma dönemleri birbirini kovalayınca yaş alınmış olunuyor. Ancak anneyi anlamaya başlayınca büyümüş sayılıyor insan. Onu kaybetmek en büyük korkunuz haline geldiğinde ise tam olarak ‘olmuş’ oluyorsunuz. Anneler gününde annesi olan var, olmayan var. Olmak ve olmamak arasındaki kesişim kümesinde ise duyguları çiçeklerle ifade etmek var.

    Olmak ya da olmamak meselesine gülümseyen çiçekler

    İster bahçeden, kırdan topladığınız kır çiçekleri, ister sokaktaki çingene ablanın elinden aldığınız neşeli bir demet nergis, lale ya da çiçekçiden ısmarlanmış bir buket kesme çiçek... Bu renk, doku, koku cümbüşü anneyi sevindirmek, yüzünü güldürmek için birebir. Ya da ‘olsaydı’ yüzünü güldüreceğini bilenler için, onu anmak için, herkes için...

    Bu anneler gününde bir demet çiçeği satın almakla yetinmeyip annenize daha özel ve kişisel bir hediye vermek ister misiniz? Kendi ellerinizle yapacağınız çiçek aranjmanı için gereken malzemeleri bulmak düşündüğünüz kadar zor değil. Bunları bir araya getirmek ise hayal ettiğinizden çok daha kısa sürecek. Dikkat! Erkekler de yapabilir. Dünyadaki en önemli çiçek tasarımcılarının çoğunun erkek olduğu gerçeğini burada bir kez daha vurgulamış olalım. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fotoğraflarla adım adım aranjman yapımı için tıklayın!

    LALE SEPETİ YAPIMI

    Malzemeler:

    Kare hasır sepet, blok Oasis, streç film, küçük pense, 9 adet lale. 

    Oasis Nedir?

    Genellikle yeşil renkte çember veya top şeklinde ya da blok olarak satılan çiçek süngeri. Kesme çiçeklerin adeta vazoya koymuşçasına uzun süre yaşamasını sağlayan hokus pokus icadı, köpüğümsü malzeme. Bu dokusundan mütevellit çiçekçi köpüğü de deniyor. Tüm çiçek aranjmanlarının vazgeçilmezi. Oasis, ilk üreticinin adı. Selpak gibi bir marka. Artık başka markalar tarafından üretilip  satılıyor olsa da ilk olarak Oasis markasıyla piyasaya çıktığı için ürünün kendisini bu isimle anıyoruz. Kuruyken çok nazik davranmak gerekiyor. Yüzeyi çok hassas, parmaklarınızın en küçük baskısından bile deforme olabilen bir malzeme. 

    İlk adım:

    Sadece bu örneğin değil, tüm çiçek aranjmanların ilk adımı, aranjmanın yuvasına karar vermektir. Yuvanın büyüklüğü ve formu hangi boyutta Oasis, kaç sap çiçek kullanılacağının belirleyicisidir. İkinci adım ise Oasis’i yuvasının boyutunda kesmek. Satılan en küçük boy blok Oasis yaklaşık bir tuğla büyüklüğünde oluyor. Kesmek için bir ekmek bıçağı ve ekmek tahtasına ihtiyacınız olacak. Uygun boyut ve formu keserek verdikten sonra, bir tas su içerisinde 2-3 dakika süreyle ıslatmalısınız. Oasis’i ıslattığınız suyun içme suyu olmasına dikkat edin, çiçekleriniz bununla beslenecek. Bununla birlikte suya çiçek besini atmak gibi bir fikriniz varsa bunu hemen unutun. Çiçek besinleri Oasis’in içine yoğunluk farkı sebebiyle homojen olarak dağılamıyor, bu da köpüğün içinde bakteri oluşumuna sebep oluyor. Bakteriler ise aranjmanın ömrünü kısaltıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olmak ya da olmamak meselesine gülümseyen çiçekler
    İkinci adım:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Islattığınız Oasis’i sudan çıkardığınızda malzemenin çok daha ağır ve sert olduğunu fark edeceksiniz. Sadece üst yüzeyi açık kalacak şekilde tüm yüzeylerini streç film ile kapladıktan sonra sepete/ yuvasına yerleştirin. Laleleri yapraklarından ayırıp sapları yaklaşık 10 cm bırakacak şekilde kesin. Tüm çiçeklerin saplarını keskin bir bahçıvan pensesi ile kesmek çok önemli. Pense paslı da olmamalı. Sapları düz değil, diyagonal kesin ve tek tek Oasis’e batırmaya başlayın. Lale sapları kalın olsa da, yumuşak olduğu için batırırken sap üzerine çok fazla baskı uygularsanız, kırılır. Daha doğrusu eğilir, deforme olur. Bu da çiçeğin hem dik durmasını engeller, hem de ömrünü kısaltır. 

    Üçüncü adım:

    Tüm laleleri birbirinin ardı sıra sepet formunu takip ederek dizin. Aralarda boşluk kalırsa alttan Oasis görünürse lalelerin arasına gypsophila denen o meşhur küçük beyaz top top çiçekli çalılardan ekleyebilirsiniz. Sepetin sapına kurdeleler bağlayıp, kenarı boyunca lalelerin renginde ya da keten dokulu kurdele sarmak aranjmanınızın tamamlayıcısı olacak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KIR ÇİÇEKLERİYLE KALP ÇEMBER YAPIMI

    Malzemeler:

    Çiçekçi (gerbera) teli, yeşil çiçekçi bantı, kurşun kalem, yeşil makara ipi, küçük pense, kır çiçekleri. 

    İlk adım:

    Gerbera telinin tam ortasını bulup, buraya bir kurşun kalem yerleştirip teli bir tur sağa, bir tur sola sarın. Sonra iki yandaki uçlara kalp şekli vererek telin alt ucunu kilitleyin. Pense yardımıyla telin keskin uç kısımlarını hafifçe kıvırıp öldürün. 

    İkinci adım:

    Yeşil çiçekçi bandını mümkün olduğu kadar düzgün şekilde tele dolayın. Aynı işlemi birkaç kez tekrar edin. Bir önceki katmanda tam olarak kapanmayan yerleri, ikinci, üçüncü katmanlarda kapattığınıza emin olun. 

    Olmak ya da olmamak meselesine gülümseyen çiçekler

    Üçüncü adım:

    Bahçeden topladığınız çiçeklerin saplarını 5 cm kalacak şekilde kesin. Her birini, biri diğerinin ardından gelecek şekilde; makara ipiyle sararak tel kalıba sabitleyin. Kır çiçeklerinin sapları çok narindir ve sapı ne kadar uzun ve sağlıklıysa o kadar uzun süre dayanır. Bu yüzden sapı makara ipiyle çok fazla sıkmamaya özen gösterin. Makara ipi ve çiçekçi bandının çiçeğin sapının renginde olması buradaki önemli estetik detaylardan biri.

    Dördüncü adım:

    Saplar arkaya dolansa da çiçeklerin tümünün üstte kalmasına dikkat edin. Çiçekleri sararken taç yapraklarına dokunmamaya özen gösterin. Kalp kalıbın tek kolunu çiçekle kapladıktan sonra tasarımınız tamamlanmış olacak. Kalıbın ortasındaki küçük daire, annenizin kalp çemberini duvardaki ya da kapıdaki bir çiviye asıp çiçekleri kurutmasına yardımcı olacak. 

    Alternatif:

    Bu tasarımı bir çok farklı çiçekle yapmak mümkün. Funda/ süpürge otu türü çiçeklerle çemberin tamamını kaplayabilirsiniz. Bir çalı türü olduğu için diğer kır çiçeklerine göre daha sert sapı olan funda çiçeğini çembere sararken ip yerine makara tel kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. 

    KASEDE ÇİÇEK ARANJMANI YAPIMI

    Malzemeler:

    Blok Oasis, çiçekçi makası, 20 cm çapında yuvarlak, gümüş, seramik veya  porselen kase ya da hasır sepet, aranjmanın temeli için papatya, 5 sap beyaz erengül ya da gül, 5 sap pembe şakayık, mor-mavi renkte kır çiçekleri (burada unutma beni çiçeği), 8 sap üzüm sümbülü, 6 sap beyaz yıldız çiçeği (gerbera). 

    İlk adım: Hazırlık

    Oasis’i kaseye uygun boyutta kesip ıslanmaya bırakın. Yeterince ıslanınca kaseye alın. Eğer hasır sepet kullanacaksanız Oasis’i sepete yerleştirmeden önce üst yüzü dışında tüm yüzeylerini streç film ile kaplamayı unutmayın. 

    Olmak ya da olmamak meselesine gülümseyen çiçekler

    İkinci adım: Temizlik

    Tüm çiçeklerin saplarını kesin, yeşil yapraklarını ve kuru, deforme olmuş taç yapraklarını temizleyin. Büyük çiçeklerin sapı küçük çiçeklere göre daha kısa olmalı. Sapları her zaman gözünüze iyi gözükenden daha uzun kesin ki, daha sonra çiçekler çöp olmasın. Aranjmanı tamamlarken uygun uzunlukta yeniden kesebilirsiniz. Sapları keserken düz değil, diyagonal kesmeyi unutmayın. Papatya, sapı sert bir çiçek olduğu için aranjmanın temelini oluşturacak. Sapı yaklaşık 15 cm olacak şekilde çiçekçi makasıyla çalı kısmından ayırın. 

    Üçüncü adım: Temel yaratma

    Çiçekleri Oasis’e saplamaya başlamadan önce elinizdeki tüm çiçekleri nasıl yerleştirmek istediğinizle ilgili bir plan yapın. Aranjmanın sağlam olması, Oasis’e çiçekleri bir kerede saplayıp yerinde bırakmanıza bağlı. Sürekli karar değiştirip çiçeği bir yerden çıkarıp başka bir yere saplarsanız Oasis’i delik deşik edip zayıflatırsınız. Papatyaları homojen bir şekilde yerleştirdikten sonra en büyük çiçekli bitki hangisiyse (burada şakayık) ondan başlayarak yerleştirmeye devam edin. Örneğin elimizde 5 sap şakayık var, saplarını 8-10 cm kalacak şekilde kesip dördü yanlara, bir tanesi ortaya gelecek şekilde yerleştirin.

    Dördüncü adım: Form verme

    Tasarımın temelinin oluşturan bir önceki adımdan sonra daha özgür davranabilirsiniz. Önce gerberaları aralara yerleştirip daha sonra erengülleri dağıtmak iyi fikir olacaktır. Bu işlem de bittiğinde şakayık, erengül ve gerberalar kasenin üzerinde yarım küre şeklini oluşturmalı. Aranjmana sık sık hem tepeden hem de yanlardan bakıp gerekli düzeltmeleri yapın. Papatyalar ise bu yarım küreden biraz daha uzun olmalı.

    Beşinci adım: Katman yaratma

    Son adımda küçük mavi çiçekleri yerleştireceğiz. Üzüm sümbülü ve unutma beni çiçeklerinin saplarını yaklaşık 20 olacak şekilde kesin. Mevcut çiçeklerin sapları daha kısaysa hiç problem değil, amacımız katman yaratmak olduğu için kürenin dışına taşacak çiçeklerin aynı uzunlukta olması şart değil. Yanlara yerleştireceğiniz çiçeklerin sapları daha kısa olmalı. Ortalara doğru daha uzun saplı  çiçeklere ihtiyacınız olacak. Tamamladığınızda tüm tonların aranjmanın her yerine eşit oranda dağıldığına emin olun. Elinizde çiçek kaldıysa ve boş yer yoksa çiçekleri iyice sıkıştırıp zorlamayın. Kalan çiçeklerle bir vazoda yepyeni aranjmanlar yapabilirsiniz. 

    Olmak ya da olmamak meselesine gülümseyen çiçekler

    Bonus Fikir:

    Annenize menekşe gibi küçük saksı çiçeği hediye etmek istiyor ancak istediğiniz gibi bir saksı bulamıyorsanız, çiçeği toprağıyla plastik saksısından çıkarıp emaye kupalara yerleştirip öyle hediye edebilirsiniz.