hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Arif Kalem Arif Kalem

    Yeni Bir Çağ: Blokzincir

    26.01.2021 Salı | 09:34Son Güncelleme:

    Yeni bir devrin eşiğindeyiz; otuz yıl önce sadece bir fikir olarak filizlenen ve süreç içerisinde kendinden sıkça bahsettiren çok yeni bir teknoloji; Blokzincir, kaydetme gücünün ulaştığı son nokta.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihte bilinen ilk başarılı kayıt olan insanoğlunun mağaralara bıraktığı figürler, 65.000 yıl öncesine dayanıyor. Dil bilme yetisinin bir ürünü olan yazının keşfi ile bilginin saklanması ve aktarılması sağlanmıştı. Antropologlara göre; o günlerde bu temel gelişime sahip olan tüm uygarlıklar, yükselişini daha da hızlandırmış ve insanoğlunun o dönemde yaşadığı bu süreç muhteşem bir devrin kapılarını açmıştı.

    Tarihin ilerleyen dönemlerinde yazının şekli ve nereye yazıldığı devamlı bir değişim sergiledi. Yazı, evrimini tamamlamış olsa da yazıldığı yer bu gelişimi sürdürdü. Taş, deri, papirüs, kâğıt derken yakın çağda yazı artık dijitalleşti.

    Artık bilginin en aktif seviyede kullanıldığı ve aktarıldığı bir çağdayız. Her alanda farklı gelişmeler ortaya çıkıyor. İşte tam bu dönemde tarihin tekerrür etmesine neden olacak yeni bir teknoloji uygulama noktasında gelişmeler göstermekte. Bazı uygarlıklar bu teknolojiyi kabullenecek ve uygulamaya geçecek. Bazıları da geri duracak.

    “Öcü! Şeytan icadı, aptal makinesi, boş iş”, gibi sözleri kullananlardan olmamamız gereken bir dönemdeyiz. 4. Endüstri Devrimi’nin en önemli enstrümanlarından biri olan finansal yazılım alanında rekabete girdiğimiz ve hatta öncü olabileceğimiz bir alandayız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yeni teknolojinin hayatımızda çok büyük değişikliklere neden olacağı kesin gözüyle bakılıyor. Saymakla bitmeyecek olan liste içerisinden sizin için kısa kısa örnekler vereceğim. Mesela aracı kişi, kurum ve kuruluşlar azalacak. Banka, avukat ve noter gibi aracılara ihtiyaç minimum seviyeye düşecek. İşlem süreleri düşecek. Çalışma saatleri ve sınırlı hizmet sonlanacak. Talep edilen bilgiye saniyeler içerisinde ulaşılacak. Kullanıcılar, doğrulanmış bilgi akışına doğrulanmış ulaşacaklar ve böylece bilgi güvenliği artarken sahtekarlık azalacak. Doğrulanmış bilgi sayesinde yatırım getirisi artacak, işlem maliyetleri düşecek. Blokzincirin en önemli özelliği dağıtılmış defter ve şifrelenmiş yapısı dolayısıyla bilgilerin saldırıya uğraması neredeyse imkânsız hale gelecek.

    Tedarik zincirinden kamu sektörüne, enerji sektöründen sağlık sektörüne tüm alanlar bu teknolojiye hızlı bir geçiş yapacak.

    Blokzincir teknolojisinin halk tarafından en çok hissedilen ve kullanılan bir ürünü kriptopara (Bitcoin) 2008’de hayatımız girdi. O günden bugüne ekonomi alanında kendinden çok bahsettirdi ve görünen o ki ileriki günlerde daha çok isminden söz ettirecek.

    “Bu yeni çağda biz millet olarak nasıl bir yarış içerisindeyiz? Bu yarışın kuralları nedir? Mücadeleye nereden başlamalıyız? Fark nasıl yaratabiliriz?” gibi soruları devamlı sorarak ve eyleme geçirerek bu teknolojiyi bir katma değer içerisine sokmamız gerek. Bu teknoloji konusunda evrensel rol oynayabilecek bir yapıya sahip olduğumuzu düşünüyorum. Tek yapmamız gereken odaklanmak ve soru sormaya hemen başlamak.