hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Av. Ahmet Kemal Şenpolat Av. Ahmet Kemal Şenpolat

    Evde hayvan beslemeyle ilgili yasal bir düzenleme var mı? Tolerans limiti nedir?

    13.12.2017 Çarşamba | 16:08Son Güncelleme:

    Ev hayvanı beslemek bir suç ya da kabahat değildir. Ancak kimi apartman ya da site sakinleri, hayvanları değil de, o hayvanların sahipleri olan komşularını sevmedikleri için, hayvanları kullanarak düşmanlıklarını mahkemelere intikal ettirebilmektedirler. Mahkemeler ise konuyu Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre değerlendirir ve hayvanın etrafa rahatsızlık veya zarar verip vermediğine bakmaksızın, eğer yönetim planında hayvan beslenemeyeceğine dair yasak bir hüküm varsa (ki genellikle vardır) hayvanın tahliyesine karar verirler. Tahliye kararında söz konusu olan sizin tahliyeniz değil, hayvanın tahliyesidir. Siz o dairede dilerseniz oturmaya devam edebilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Evde hayvan beslemeyle ilgili yasal bir düzenleme var mı Tolerans limiti nedir

    Söz konusu hayvan, sakin bir kedi olabilir, felçli bir hayvan ya da havlamayan, tüy dökmeyen, kimseye zarar vermeyen bir köpek olabilir. Ama maalesef Yargıtay 18. Dairesi’nin bu konudaki yorumu çok serttir: “Hayvan ister rahatsızlık versin, ister vermesin; sadece apartman yönetim planına bakılsın. Eğer yasak hüküm varsa hemen tahliye edilsin” Oysa tahliye kararınca hayvan çevresine zarar veriyorsa, komşuları rahatsız ediyorsa ya da evdeki hayvan sayısı çoksa (kabul edilebilir tolerans limitinin üzerinde ise) verilmesi gerekir.

    Tolerans limiti her somut olaya gore değerlendirilmesi gereken komşularınız tarafından katlanabilirlik sınırıdır. Siz Mozart’ı çok seviyorsunuz diye komşunuz da bunu sevmek zorunda değildir. Ya da balkonunuzda, bahçenizdeki koku sınırı komşunuzun dayanabilme sınırına kadardır. Sizin için harika olan yemek kokusu komşunuz için çekilemez boyutta olabilir. Aynı şekilde evinizde bahçenizde beslediğiniz hayvan sayısı da sizin için katlanabilirlik sınırı içinde olmasına rağmen bulunduğunuz yaşam tarzındaki genel davranış ve temayüle göre durum değerlendirilecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O yüzden evlerde beslenen hayvanlar için somut bir sayı vermek uygun olmaz. Fakat ne olursa olsun istifçi boyutunda bir evin içinde ya da bahçesinde 30 - 40 kedi köpek beslenmek, ya da ev içinde çiftlik hayvanı barındırmak (örneğin koyun, keçi vs.) tolerans limitinin üstünde bir sayıdır ve apartman / site yönetim planında yasak hüküm olmasa bile tahliyeye neden olacaktır.

    Burada kimi hayvanseverlerin yanlış uygulamaları ve dayatmaya varan uygulamaları maalesef mutevazı sınırlar içinde hayvan bakıp kollamak isteyen kişilere de zor durumlar yaşattığını da vurgulamamız gerekiyor. Bu konuda daha fazla bilgi için hayvanları hayvanseverlerden koruma derneğimizin manifestosuna ve oradaki makalelere de göz atmanızı tavsiye ederiz. (www.sincapdernegi.org)