hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Begüm Dönmez Begüm Dönmez

    Beyaz atlı Suudi Prens ve Yemen

    26.06.2017 Pazartesi | 13:19Son Güncelleme:

    Körfez ülkelerinin Katar'a ablukasını konuşurken, Suudi Kraliyet ailesinde yeğenlerin iktidar mücadelesinde Riyad'dan gelen veliaht prens değişikliği haberi, "Suudiler bölgede ne yapmaya çalışıyor?" sorusunun cevabını biraz daha netleştirdi. Kral Selman'ın oğlu Muhammed Bin Selman, Suudilerin "prince charming" denilen 31 yaşındaki beyaz atlı prensi. Ama dünya açısından öyle bildiğimiz tarz bir beyaz atlı prens sayılmaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Veliaht Prens Muhammed Selman, Yemen savaşında gelinen ya da gelinemeyen noktadan sorumlu savunma bakanı olarak. 2 yıldır kazanılamayan, hiçbir yere de varmayan savaşın yarattığı acı tabloda yine çocuklar, siviller var. Birleşmiş Milletler geçtiğimiz haftalarda korkunç rakamlar açıkladı. 17 milyon Yemenli açlık riskiyle karşı karşıya. Kolera salgını Nisan ayından bu yana 200 bin kişiyi etkiledi. Ve verilerin en çarpıcısı: Yemen'de her 10 dakikada 1 çocuk hayatını kaybediyor. Sebep de yetersiz beslenme, ishal ya da diğer benzer ama aslında önüne geçilebilir sebepler. Yemen'den gelen görüntüleri izleyince bu rakamlar daha da somutlaşıyor. Bir deri bir kemik kalmış çocuklar, bağlanan bezin zayıflıktan popoda duramadığı bebekler...

    Beyaz atlı Suudi Prens ve Yemen

    Suudilerin İran hesabı ve iki prensin hikayesi

    Geleceğin Suudi Kralı veliaht prens hırslı. Bu maceracı bir hırs. Katar'dan Yemen'e, o hırslı politikaların arkasında bu yeni veliaht prens var. İran ile konuşmayı reddediyor. Suudi Arabistan'daki veliaht prens adımına, İran basınından gelen yorumları tahmin etmek çok zor değil. Biri şöyleydi örneğin: Suudi Arabistan'da yumuşak darbe. Aylar önce İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Suudi Kraliyet ailesi için kullandığı laf da var tabii: Bir avuç ahmak...Suudi-İran gerilimi Ramazan bayramı mesajlarına bile yansıdı. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney başkent Tahran'da bayram mesajı verirken Yemen'i de pas geçmedi. "Yaşananlar Müslüman alemi için büyük yara. Müslüman toplumu insanların toprağını istila eden tiranlara karşı sesini yükseltmeli." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyaz atlı Suudi Prens ve Yemen


    Obama yönetimi Suudilere desteği askıya almıştı Yemen'de. İran ile sağlanan nükleer anlaşmaysa zaten bir uçurum yaratmıştı ABD ve Suudi Arabistan arasında. Suudiler, Trump yönetimini ikna etmeyi başardı. Mevzu para olunca akan sular durdu Trump yönetiminde. Kral Selman ve Trump'ın görüşmesi, Washington-Riyad ilişkilerine resetledi. Katar krizi sonrasında, kilidi çözebilecek ülke ise yine Amerika gibi görünüyor. Hele hele Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin ihtiyaç listesine yani Katar'a sıralanan talep listesinde NATO üyesi Türkiye'nin Katar'daki üssünün kapatılması maddesi de girince. ABD'den Katar konusunda gelen mesajlar kafa karıştırıcıydı. Trump önce Körfez ülkelerine Katar adımından dolayı destek çıktı sonra da ABD Katar ile silah anlaşması imzaladı. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Katar'a gönderilen talep listesinde bazı maddelerin yerine getirilemez olduğunu açıkladı, diyalog çağrısı yaptı. ABD'de farklı iktidar odaklarının dış politikada durduğu farklı yerler sorunsalı Katar krizinde de var. Fakat böyle meselelerde kişisel ilişkiler de önemli oluyor devletin zirvesinde. Trump'ın 36 yaşındaki damadı Jared Kushner ve yeni Suudi veliaht prensin arası iyi. Aynı jenerasyon sonuçta. İran konusunda iki taraf arasında verilen ve alınan mesajların ortak olduğu da bir gerçek. Suudi Arabistan, Suriye, Irak ve Yemen'de ardarda hamleler yapan İran karşısında artık pasif kalmak istemiyor. Suudi veliaht prensin bundan sonra atacağı her adımda İran hesabı olacak.