hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Begüm Dönmez Begüm Dönmez

    ABD'de büyük buluşma: Suudi Prens Washington'da

    20.03.2018 Salı | 17:36Son Güncelleme:

    Suudi Arabistan’da sosyal hayatta bir dizi reformla gündeme gelen ve son olarak “Nasıl düzgün ve saygılı giyinecekleri kadınlara kalmış bir karar” ifadesiyle kara çarşaf çıkışı yapan Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman şu sıralar çok popüler. Prens 3 haftalık bir ziyaret için ABD’de. Washington ile başlayıp Silikon Vadisi’ne kadar uzanan yoğun bir programı var. Gündemindeyse hem İran hem de sinema sektörü bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran ve Ortadoğu bakışı

    Suudi Prens, Washington temasları boyunca, CIA Direktörü ve Trump Yönetimi’nin Tillerson'dan sonra Dışişleri Bakanlığı görevine aday gösterdiği Mike Pompeo, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Beyaz Saray'daki görevinden yakın zamanda ayrılması beklenen ulusal güvenlik danışmanı Mcmaster ve Savunma Bakanı James Mattis ile görüşecek.

    ABDde büyük buluşma: Suudi Prens Washingtonda

    Amerikan başkanı Donald Trump geçen yıl mayıs ayında Suudi Arabistan'ı ziyaret etmiş, özellikle Trump'ın damadı Jared Kushner ve veliaht prens Muhammed Bin Selman yakın bir ilişki kurmuştu. Suudi Prens’in Amerika temaslarında gündem bir yandan da bölgede nüfuzunu artıran İran ve onu dengeleme çabaları. Trump yönetiminin tavrı İran ile P5+1 ülkeleri arasında daha önce varılan nükleer anlaşmadan Amerika’nın çekilmesi gerektiği yönünde.  Önümüzdeki haftalar o açıdan kritik. Trump’ın İran ile anlaşmadan Mayıs ayında çekilebileceği tahminleri var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyaz Saray'daki bir diğer gündem maddesi de Trump yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararı sonrası İsrail-Filistin sorunu. Damat Jared Kushner, Ortadoğu sorunu konusunda ön planda. Hatta olası bir barış planını Suudi Arabistan ziyareti sırasında Suudi veliaht prens Muhammed Bin Selman ile paylaştığı Amerikan basınına yansımıştı. Amerikan yönetiminin kafasındaki plan, Suudi prensin Filistinlileri müzakere masasına çekmek amacıyla çabalara ağırlık vermesi, Kushner'in de İsrail tarafı üzerindeki nüfuzunu kullanması yönünde. 14 Mayıs’ta Amerika Tel Aviv’deki elçiliğini Kudüs’e taşıyacak. Daha doğrusu İsrailli kaynaklara göre, ABD’nin İsrail elçisi artık Kudüs’teki binada görev yapacak, diğer elçilik çalışanları Tel Aviv’deki binada kalmaya devam edecek. 14 Mayıs’ta sembolik bir taşınma olacak ancak seçilen tarih İsrail’in kuruluş yıldönümü. O tarih Filistinliler için “Nakba” demek. Yani felaket günü. Sokaklarda gerilimin yükselmesi kaçınılmaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABDde büyük buluşma: Suudi Prens Washingtonda

    Silikon Vadisi, Hollywood ve UBER

    Suudi Prens ABD’de yedi kenti daha ziyaret edecek. Ziyaretin sonraki ayakları daha çok ekonomi ve teknoloji odaklı. Silikon vadisi ile temasları olacak. Google, Apple temsilcileriyle görüşecek. Malum Suudi Arabistan’a beyaz perde dönüyor. Sinema ve eğlence sektörü canlandırılmaya çalışılıyor. Suudi Prens tam da bu nedenle Hollywood yapımcılarıyla da görüşecek. Kadınların otomobil kullanmasına yönelik yasağın kalkmasıyla birlikte, kampüslerde kadınlar direksiyon dersleri almaya başlamıştı. Suudi Prens ABD temasları kapsamında Türkiye’de taksicilerle gerilim yaşayan Uber temsilcileri ile bir araya gelecek. Yasağın kalması sonrası şirket Suudi Arabistan’da kadın sürücülerle de çalışmaya başlıyor. Üstelik Suudi Arabistan’da kullanıcı tabanının yüzde 80’ini kadınlar oluşturuyor. Uber’in Dubai merkezli bir diğer versiyonu olan Careem uygulaması da Suudi Arabistan’daki faaliyetlerini genişletme yolunda. Ancak hem Uber hem de Careem, Suudi toplumundaki “kültürel hassasiyetleri” de göz önünde bulunduruyor. Örneğin Careem uygulamasında, kadın sürücü seçeneğini sadece kadın müşteriler kullanabilecek. Mahremiyeti korumak için de irtibat numaraları gizlenebilecek.