hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Tek Bir Fikirle Dünyaya

    11.02.2024 Pazar | 09:54Son Güncelleme:

    New York'ta buluştuğum Can Algul ile yurt dışında girişimciliğin zorluklarını ve avantajlarını konuştuk. Tüm girişimci gençlere ilham olabilecek vazgeçmemenin, inovasyonun ve yaratıcılığın, Pubinno'nun hikayesini anlattı bana.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Can’ın inovasyonla olan ilişkisi gençlik yıllarından, Akbank Düşünce Kulübü'ne kadar uzanıyormuş. Dijitalleşme ve tasarımsal düşünce teması altında, ürün geliştirme üzerine edindiği bilgiler, onu Pubinno'nun temellerini atma yolunda ilerletmiş. "İnovasyonun en kısa tanımı, var olan iki şey arasında var olmayan bir bağ bulmaktır..." diyerek başladı hikayesini anlatmaya. Can, Türk gençlerinin ufuklarını açmak ve kadın girişimcileri desteklemek için keşif bursları ve diğer projeler üzerinde çalıştığından bahsetti ve beni de çok heyecanlandırdı. Onun bir kurucu ve lider olarak bu yaklaşımı, Pubinno'nun sadece bir teknoloji şirketi olmadığını, aynı zamanda bir topluluk oluşturduğunu da gösteriyor ki çağımızın en önemli pazarlama gücü.

    Ocak ayının sonunda da twozero Ventures’dan yeni bir yatırım aldılar.

    Pubinno’nın hikayesi nasıl başladı Can?

    Can Algül:

    Son tüketicinin ön ödemeli kartlarla kendi içeceğini aldığı bir içecek otomatı yarattık. Ürün, ilk olarak Çeşme'nin önemli plajlarında denendi. Ardından gelen Taptronics ve Smart Tap ürünleri ile işte bu alanda inovasyonlar yapmaya başladık. 2016'da Silikon Vadisi'nin en önemli B2B hızlandırma programlarından biri olan Alchemist'ten yatırım aldık. Bu yatırım, Pubinno'nun global pazardaki varlığını güçlendirdi ve San Francisco'da Pubinno, Inc.'i kurduk.

    Daha sonra, 2019'da Smart Tap'in lansmanı Almanya'da yaptık ve 2021'de dünyanın ilk yapay zekâ tabanlı otomatik içecek hattı temizleme cihazı Smart Clean’i tanıttık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Globalleşme nasıl gidiyor?

    Can Algül:

    Pubinno Selections, Türkiye'deki mükemmel fıçı içecek noktalarını gösteren bir harita olarak tüketicilere sunuluyor.

    Can, "Şu anda 3 kıtada, 60 şehirde 2000'den fazla noktada Pubinno teknolojileri kullanılıyor" diyor gururla. Pubinno'nun hedefi, dünyada kötü servis edilen tek bir fıçı içecek bırakmamak. Aynı zamanda, su tasarrufu sağlayarak sürdürülebilir bir dünya için de katkıda bulunuyorlar. Bugüne kadar toplamda 100 milyon bardağın üzerinde mükemmel içecek servis ederken 1 Milyar litrenin üzerinde su tasarrufu gerçekleştirmişler.

    Yurt dışında girişimci olmanın zorukları neler ve nasıl aşıyorsun bu zorlukları?

    Can Algül:

    Zorlukları zorluk olarak görmemeye çalışıyorum. Yaptığınız işte en iyisi olduğunuza önce kendiniz inanmalısınız, buna yeterince inanırsanız zaten yatırımcıları da, iş yapmak istediğiniz herkesi de inandırırsınız. Dil bariyeri ya da farklı bir milletten gelmiş olmanız inanın farketmiyor, siz başaracağınıza inanın, enerjinizi yüksek tutun istediğiniz her şeyi elde edecek gücünüz olduğunuzu farkedin yeter.

    En İyi Teknoloji İnovasyonu Ödülü

    Pubinno'nun başarısı, Food Bev Media'nın düzenlediği Food Bev Awards'ta "Best Technology Innovations" kategorisinde birincilikle taçlandırıldı.

    Can, inovasyonun yanı sıra toplumsal sorumluluk projelerine de büyük önem veriyor. Türk gençlerine yönelik burslar ve kadın girişimcileri destekleyen programlar düşünüyor ve Türkiye’nin en önemli yerlerinde hayata geçirmek istediği projeyi bana söylediğinde gözlerim doldu. Teknoloji inovasyonu alanındaki şirketlerin aynı zamanda topluma katkıda bulunan bir platform olma motivasyonu herkese ilham veren cinsten, bu alanlara ilginiz varsa takip etmenizi mutlaka öneririm.