hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ersoy Soyer Ersoy Soyer

    Son Yapay Zekâ Bükücü

    06.05.2024 Pazartesi | 17:30Son Güncelleme:

    The Last Airbender yani Türkçe karşılığıyla Son Hava Bükücü filmini izlediyseniz bu hafta kullandığım başlık size konuyu daha yakın hissettirecektir. Bu başlığı neden tercih etme nedenim ise artık çevremizdeki herkesin yapay zeka konuştuğunu ve yeni ürünlerini bu teknoloji ile donatma çabası içinde olmaları sebebidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabiki sık karşılaştığım ve karıştırılan şey şu oluyor. Yapay Zekâ kullanmak ile Yapay Zekâ Tasarlamak ve Teknolojisini üretmek çok farklı kavramlar. Yapay Zekâ şirketi olarak kendini adlandıranların çoğunluğu mevcutta Chat Gpt veya Gemini gibi farklı altyapılar üzerinde kendi süreçlerini oluşturuyorlar.

    Basit anlatmam gerekirse; Bilgisayarınıza Windows işletim sistemi kurup, üzerinde Office programı kullanıp kitap yazdıysanız, daktilo kullanmadınız ve kitabınız bilgisayar yardımıyla yazıldı demeliyiz.

    Yapay Zekâ alanında da aynı karmaşa eskiden olduğu gibi tekrarlanıyor. Yapay Zekâ şirketi veriler alıp bu verileri öğretip bunun algoritmasını üreten şirket iken, onu kullanarak çalışan ürün veya servisler de kendini böyle anlatarak aslında biraz kafa karıştırıyorlar. Bu konuya değinerek giriş yapmak istedim. Önce taşları yerine oturtalım ki gerçekten bu teknoloji üretenlere de haksızlık etmeyelim.

    Bu cümle bence önemli olacak lütfen not edilsin. “Yapay zekaya “öğreten” son nesil ve kuşak biz olacağız”. Bundan sonraki süreçte ise artık o bizi eğitir ve bize öğretir hale gelecek. Şu an biz ona sorular soruyoruz çok yakında o bize soracak ve biz cevaplamaya çabalarken öğrenecek ve gelişeceğiz. Bizi ele geçirecek mi başımıza ne gelecek gibi korku ve kaygıları bir tarafa bırakırsak, yeni bir eğitim ve öğrenme metodu gelişiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Matrix filminde Neo’nun mavi ve kırmızı hap seçiminden sonra bilgilerin ve eğitimlerin beynine iletilmesi sahnesini anımsarsınız eminim. Mavi hapı seçeneler olarak bu dünyaya gözümüzü yumduğumuzu sanabiliriz ama kırmızı hapı istemeseniz de seçmek zorunda kalacağınız bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Hatta henüz tam o seviyede olmasak dahi yavaş yavaş filmi gerçekleştirmeye doğru yol alıyoruz. Bize sormadılar ama hapı yutmuş bile olabiliriz. En azından biz orta yaş kuşağı az da olsa direnebiliriz ama bizden sonraki kuşaklar bu hapı yutmuş olacaklar ve öğretmenleri artık birer yapay zekâ olacak.

    Daha çok yeni pandemi de Metaverse, Nft konuşuyorken, şimdi neredeyse adını anmayacak hale geldik. Blokchain teknolojisi ise kripto paralardaki yükselme ve artışlar olmasa popüler kalamayacak gibi duruyor. Bu dönemin ise parlayan yıldızı AI yani yapay zekâ.

    Hızlı tüketiyor ve hızlı ilerliyoruz. Radyodan televizyona oradan çok kanallı yayınlara, ev telefonlarından cep telefonlarına geçiş hızımızı düşünürsek az zamanda çok büyük işler yaptık ve ışık hızında ilerliyor gibiyiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazılarımız henüz yeni yeni hissetse de bir kısmımız bu konuda harika teknolojiler geliştirmeye çabalıyor.

    Bu konuya en az ilgisiz olanımız dahi, bir resmini yapay zeka ile gençleştirdi, düzeltti veya uyarladı profil fotoğrafı olarak şu an kullanıyor.

    İş ve eğitim hayatında yapay zekanın farklı roller üstleneceğini düşünüyorum. Bu gelen tsunamiyi erken fark eden ülkeler çeşitli adımlar atmaya başladılar. Hatta büyük ve global şirketler artık sizden diploma istemiyor. Doğru sorular sorabilen, problem çözen, pes etmeyen ve farklı düşünen kişileri yanlarında istiyorlar.

    Bir de yanlarına yapay zekâ gücünü aldıklarında olacakları siz düşünün.

    Eğitim sistemleri farklılaşacak, öğretmenlerimiz yerini Kişisel Yapay Zekâ Asistanlarımıza bırakacak. Bizi eğitir ve geliştirirken bize bile hissettirmeden bir programa dahil edecek ve donatacak.

    Hadi biraz da hayal dünyamızı sorgulayalım ve düşünelim beraberce. Kızım ilerde ne olmak istiyorsun cümlesi sizce neye dönüşecek. Sizce buna artık kim karar verir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ben bilmem beyim bilir… cümlesi yerine sizce hangi cümle kalıbı gelecek. Yeni cümlemiz sizce ne olacak?

    Google da “Bunu mu demek istediniz?” ile bizi hafifte olsa üzen yazı kalıbı yerine “Sana tavsiyem bu, yapmazsan diğer AI asistanlara iletiyorum sokağa çıkamazsın diyerek” bizi hizaya getiren bir algoritma olacak mı? inanın bende merak ediyorum. Olursa eğer Hababam Sınıfında gibi kaytarmanın yollarını mı ararız o da aklıma gelmiyor değil.

    Çok yakında yaşam boyu öğrenme kavramı artık gerçek anlamını bulacak gibi görünüyor. Yaşamak ne kadar keyifli olacak hepimiz için bilemem. Eminim hepimizde farklı cevaplar içeriyor eminim ama bu soru. Ben heyecan duyuyor ve merakla bu yapay zekâ çağını deneyimlemeye hazır bekliyorum. Bugünü değilse dahi biraz daha ötesini elbette merak ediyorum.