Esra Öz Esra Öz

Siber zorbalıktan korunmak için bunları yapın

19.12.2017 Salı | 13:00Son Güncelleme:

Sosyal medyada arkadaşlarınız kişiliğinize yönelik olumsuz paylaşımlarla sizi dışlıyor ya da iftira atıyorlar mı? Hesabınızın şifresini psikolojik baskı uygulayarak elinizden alıyorlar mı? Bunun gibi durumlar yaşıyorsanız, siber zorbalıkla karşı karşıyasınız demektir. 

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Son günlerde siber zorbalıkla mücadele gündeme gelmeye başladı. Dijital medyayı en çok kullanan ülkelerden biriyiz, ancak nasıl etkili kullanacağımızı bilmiyoruz. Dijital medya okuryazarlığı bilincinin artırılması siber zorbalık gibi olumsuz durumların yaşanmasını önleyecek.

Dijital medya ile teknolojik ya da psikolojik olarak zarar verme davranışlarının tümüne siber zorbalık deniyor. Bu tür saldırılar, online kavga, zarar verme, iftira atma, başka kimliğe bürünme, başkasının bilgilerini internet ortamında izinsiz kullanma, dışlama, siber tehdit, siber taciz, alay etme, sataşma, tehdit etme gibi davranışlara maruz kalınabiliyor.  Yapılan araştırmalarda, siber zorbalığa maruz kalan bireylerde intihar olasılıklarının iki kat daha fazla olduğu ortaya konuyor.

Siber zorbalık mağdurları özellikle ağır duygusal problemlerle karşı karşıya kalıyorlar.  Böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle sakin olun, güvendiğiniz birine anlatın, kendinizi güvende tutun ve sakın karşılık vermeyin. Bu durumun sizin suçunuz olmadığını ve herkesin başına gelebileceğini aklınızda bulundurun.  Tehdit edildiyseniz ya da güvenlik endişeniz varsa yetkililere başvurun.  

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Çocuğunuzun başına geldiyse, ciddiye alın ve onu dinleyin. Çocuğunuzla konuşurken, sakin olun ve suçlayıcı bir dil kullanmaktan kaçının. Çocuğunuz çok üzgünse ve durumun ciddi olduğunu düşünüyorsanız uzmandan destek alın.

Siber zorbalıktan korunmak için bunları yapın

Dijital Medya Okuryazarlığı  

Günümüzün en önemli öğrenilmesi gereken alışkanlığı olan dijital okuryazarlık ve medya okuryazarlığının ortak noktada birleştiği dijital medya okuryazarlığı, siber zorbalık gibi durumlar için çözüm noktası oluyor. Dijital medya, insanlarla iletişim kurmak, fotoğraf paylaşmak, merak edilen herhangi bir şeyi araştırmak, bilgi edinmek ve üretmek için kullanılıyor. Dijital medya, eğlendirici ve ilgi çekici olması nedeniyle kullanımında da dikkatli olmak gerekiyor.

Problem çözme, verileri kullanabilme, sorgulama ve ikna etme gibi çeşitli yeterliklerin belirlenmesinde önemli rol oynayan becerilerden birisi de eleştirel düşünmedir. Olumsuz birçok içerikle ve durumla karşılaşıldığında, eleştirel düşünmek gerekir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Siber zorbalıktan korunmak için bunları yapın:

•             İletişim araçları ve interneti bilinçli bir şekilde kullanın.

•             Hesaplarınızın siber zorbalar tarafından çalınmasını engellemek amacıyla tahmin edilmesi zor ve güçlü şifreler belirleyin.

•             Güvenlik yazılımlarınızı güncel tutun.

•             Yüz yüze ilişkilerdeki etik kuralları sanal ortamda da uygulayın.

•             Tanımadığınız kişilerden gelen mesajları okunmadan silin.

•             Tanımadığımız kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmeyin.

•             Paylaşılmaması gereken kişisel bilgileri paylaşmayın.

•             İnternetten edinilen bilgilerin doğruluğunu kontrol edin.

•             Dolandırıcılık amaçlı sitelere karşı dikkatli olun.