hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    66 ilde 17 bin kadın teknolojiyle buluştu

    66 ilde 17 bin kadın teknolojiyle buluştu
    expand

    Kadın için Teknoloji projesinin temellerinin atıldığı 2007 yılında TÜİK verilerine göre 16-74 yaş grubundaki kadınların bilgisayar kullanım oranı yüzde 23, internet kullanımı ise yüzde 20 civarınaydı. Bugün kadınların bilgisayar kullanım oranı 2 kattan fazla (yüzde 50,6) artmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    66 ilde 17 bin kadın teknolojiyle buluştu
    “Bilgisayar kullanmak istiyoruz ama çocuklar bize öğretmiyor” diyen annelerin sesine kulak verildi, örnek bir sosyal sorumluluk projesi ortaya çıktı. Antakya, Payas’taki STEM Merkezi’nde Teknoloji eğitimlerini tamamlayan kadınlara sertifikalarını Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ve Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan takdim etti.

    Başarılı bir sosyal sorumluluk kampanyası için öncelikle özel sektör-kamu ve sivil toplum kuruluşu işbirliği gerekiyor. Daha sonra da, çalışmaların kesintisiz devam etmesi için gereken kaynağın ayrılması. 2007’den beri devam eden Kadın İçin Teknoloji projesi, bu iki koşulu da yerine getiriyor. Teknosa ve Habitat Derneği işbirliğiyle ilerleyen proje kapsamında 66 ilde 17 bin kadına ulaşıldı. Kadınlarımız dijital okur-yazarlıkla tanıştı. 


    Ücretsiz bilgisayar ve teknoloji eğitimleri

    Teknosa, 2023 yılına kadar 25 bin kadınımızı dijital okur-yazar yapmayı hedefliyor. 2007’de başlattığı Kadın için Teknoloji projesi, kapsamında, Türkiye’nin farklı bölgelerinde kadınlara yönelik ücretsiz bilgisayar ve teknoloji eğitimleri düzenleniyor. Ücretsiz teknoloji eğitimi programına bugüne kadar 66 ilde 17 bin kadın katıldı.Kadın İçin Teknoloji projesinin çalışmaları Habitat Derneği’nin gönüllülerin liderliğinde, yerelde sivil toplum örgütleri, belediyeler ve üniversitelerin katılım ve katkılarıyla yürütülüyor. Eğitimlerde, bilgisayar kullanım alanları ve temel kavramları, internete giriş ve e-posta gönderimi, Microsoft Word, Excel ve Powerpoint programlarının genel uygulamaları, sosyal medya ve mobil cihaz kullanımı işleniyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknoloji fırsat eşitliği getiriyor
    Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, projenin misyonunu “bu çağda kadınlara özgürlük ve fırsat eşitliği sunacak en önemli araçlardan birisi, teknoloji. İçinde bulunduğumuz dijital çağ, toplumsal cinsiyet eşitliği için dönüm noktası. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının sosyal ve ekonomik yaşama katılımına dair bireysel ve kurumsal sorumlulukların farkına varılması gerekiyor” sözleriyle açıklıyor.  Kadın İçin Teknoloji projesi, teknoloji erkek işidir algısını yıkmak ve kadınları dijital okur-yazar yapmak amacını taşıyor. Çocuğunun bilgisayarda ne yaptığını bilmediği için endişelenen; “bilgisayar kullanmak istiyoruz ama çocuklar bize öğretmiyor” diyen annelerin çağrısına cevap veriyor.  

    66 ilde 17 bin kadın teknolojiyle buluştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üç nesil birlikte eğitim görüyor

    Kadın için Teknoloji projesi katılımcılarının yaş ortalaması

    34. Yaş aralığı 10 ile 80 arasında değişiyor. Öğrenciler, bilgisayar ve internet aracılığıyla ödevlerini yapmak için eğitim alıyorlar. Orta yaş ve üstü gruplarsa, bu eğitimle internet ve teknolojiyle tanışıyorlar. Üç nesil olarak, anneanne, anne ve çocuk olarak eğitimlere katılanlar da var. Eğitimler sayesinde, kadınların, çocukları, torunları, birbirleri ve dünya ile etkileşim kurabilmesi, ilgi alanlarına göre istedikleri bilgiye kolayca erişmesi, banka işlemleri, online alışveriş gibi hayatı kolaylaştıran işleri yapabilmesi mümkün oluyor. Ayrıca, kendi girişimleri için bu eğitimlere katılan kadınlar da var. Evde ürettikleri şeyleri tanıtmak, satmak üzere internet ve sosyal medya dünyasını keşfetmeye çalışıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de kadınların bilgisayar kullanım oranları

    Kadın için Teknoloji projesinin temellerinin atıldığı 2007 yılında TÜİK verilerine göre 16-74 yaş grubundaki kadınların bilgisayar kullanım oranı yüzde 23, internet kullanımı ise yüzde 20 civarınaydı. Bugün kadınların bilgisayar kullanım oranı 2 kattan fazla (yüzde 50,6) artmış durumda. Bilgisayar ve internet kullanımı 2018 yılında 16-74 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 68,6 ve yüzde 80,4. Buna karşın kadınlarda yüzde 50,6 ve yüzde 65,5 oranında. İnternetin yaygınlaşması ve hayatımıza sundukları, akıllı telefonlar, kadınları daha çok çekmeye başladı. Ancak, hala aradaki uçurum kapanmış değil.

    Yapacak çok iş var, özgüven artıyor

    Kadın için Teknoloji eğitimlerine katılan kadınlar, her şeyden önce “özgüven” kazandıklarını belirtiyorlar. Araştırmalarda, elde edilen faydayı anlatırken, kadınlar en çok “özgüven” “eşit” ve “güçlü” sözcüklerini kullanıyorlar. Başkaları tarafından güçlü, bilgili olarak bilinmek ise kendileriyle “gurur” duymalarına sebep oluyor. Kendilerini hem birey hem eş hem anne olarak hem de sosyal anlamda daha iyi hissetmeye başlıyorlar. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her üç kadından birisi üniversiteli
    Kadın için Teknoloji eğitimlerine katılan kadınların eğitim durumu ve profili:%66’sı ilk, orta veya lise mezunu, %34’ü ise üniversite mezunu.%52’si ev kadını, %30’u öğrenci ve %18’i çalışan-emekli.

    Kadın için Teknoloji eğitimleri başvuru yöntemleri

    Eğitimlerin düzenleneceği iller ve duyurular hakkında bilgi almak için https://www.instagram.com/kadinicinteknoloji/ hesabını takip etmek, eğitimlerden yararlanabilmek içinse http://www.kadinicinteknoloji.com/ web sitesindeki başvuru formunu doldurmak veya kadinicinteknoloji@habitatdernegi.org adresine başvurmak yeterli oluyor. Ayrıca KiT gönüllüleri yereldeki kurumlarla iş birliği yaparak eğitimler düzenleyebiliyor.

    66 ilde 17 bin kadın teknolojiyle buluştu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow