hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Mete Sohtaoğlu Mete Sohtaoğlu

    70 yıl önce o sahilde 2000 kişi öldürdü

    06.06.2014 Cuma | 14:56Son Güncelleme:

    Müttefik güçlerin Kuzey Fransa'nın Normandiya sahillerine çıkarma yaptıkları 6 Haziran 1944 günü tarihi bir gün. İkinci Dünya Savaşı'nın seyrinde o gün, Nasyonal Sosyalist Almanya'ya karşı ikinci bir cephe açılması başarıldı. Bunun ardından işgal altında bulunan Fransa kurtarıldı ve müttefikler Hitler'in birliklerine karşı Batıdan ilerlediler. Bu yüzden her yıl "D-Day" anısına büyük çaplı törenler yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    70 yıl önce, o sahilde!

    Fransa  topraklarını işgal eden Nazi ordusuna karşı yaklaşık 160 bin kişilik müttefik devletler ordusu 6 Haziran 1944'te taarruza başladı.
    6 Haziran'da tarihin bugüne kadar görülen en kapsamlı deniz,kara ve hava indirme  operasyonu gerçekleşti. "Neptune" kod adıyla başlayan operasyonda strateji gereği Fransa'nın kuzey sahillerinde 5 ayrı mevzi açıldı.

    70 yıl önce o sahilde 2000 kişi öldürdü

    İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesine bir yıl kala

    Nazi ordusuna karşı oluşturulan kuvvetleri General Dwight D. Eisenhover komuta ediyordu. Aslında 5 Haziran günü düşünülen taarruz olumsuz hava şartları sebebiyle bir gün sonrasına ertelendi.ABD, İngiltere, Kanada, Belçika, Norveç, Polonya ve Yunanistan olmak üzere çok sayıda ülkeden asker  Normandiya Sahillerine çıktı. 7 bin savaş gemisinden oluşan bir filoyla çıkarmanın yapıldığı ilk gün müttefik kuvvetler 10 bin 600 asker kayıp vermişti. Bu çıkarmanın yapıldığı sahillerden biri olan Omaha Sahili ise Normandiya Çıkarması'nın en tehlikeli noktasını teşkil ediyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    70 yıl önce o sahilde 2000 kişi öldürdü

    Buna rağmen karşı direniş ve olası karşı ateş gücüne rağmen  Amerikalı savaş stratejistlerin en az önemsediği bir bölgeydi. Utah Sahili'ni bir alay Alman askeri tutarken Omaha Sahili'nde 352. Piyade Tümeni konuşlanmıştı. Normandiya çıkartmasındaki en büyük kayıplarda bu bölgede yaşanmıştı.  Yoğun makineli tüfek atışları ve şiddetli havan topu,obüs atışları sonucunda Omaha Dog Sector Green Bölgesi'ne ayak basan ilk altı çıkarma botundan ertesi gün bu yüzden hikayeyi anlatacak pek kimse kalmamıştır. Diğer kumsalların aksine 6:30 da başlayan çıkarma öğle saatlerine kadar sürer, saat 12:40'ta Almanların  yüksek kalibreli toplarının mermilerinin de bitmesiyle gerideki birlikler cephenin arkasına çekildi.  Omaha Sahili'ndeki beklenmedik direnç yüzünden çıkarma günü ulaşılması gereken hedefler çıkarmadan üç gün sonraya kadar bekledi.  Bizim hikayemizde işte o güne ait.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    70 yıl önce o sahilde 2000 kişi öldürdü

    O sahilde 2000 kişi öldürdü!

    Tarih: 6 Haziran 1944 . O zamanlar  21 yaşında olan  Heinrich Severloh, Amerikan askerlerinin büyük kayıplara uğradığı Omaha Sahilinde bir makineli tüfek yuvasında görev yapmaktaydı. Savaş dönemi düşman askerine kan kusturan MG-42'siyle görevinin başındaydı. "Hitler'in hızarı" olarak lakap takılan silahıyla Amerikan askerlerini gözlüyordu. Sabah saatlerinde önünde gördüğü ilk karaltıya doğru ateş etmeye başladı. Farketti ki Amerikan askerleri etrafını çevirmeye çalışıyordu. Birden yoğun karşı ateş başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    70 yıl önce o sahilde 2000 kişi öldürdü

    Mevzideki arkadaşlarını yaşamadığını farkettiğinde yaptığı ilk şey mühimmatını kontrol etmek oldu. Yedek cephaneyi  hızla etrafına dizdi. Ve çatışmaya başladı. Mevzinin içine dolan boş kovanlar artık beline kadar geliyordu. Zira 7 saat boyunca kendi ifadesiyle yaklaşık 12.000 mermi atarak 2500 kez sahile ulaşmaya çalışan müttefik askerini öldürdü.  Heinrich Severloh, 7 saat sonra makineli tüfek mermisi bittikten sonra ölen arkadaşlarının tüfekleriyle 400 mermi attığını da ekliyor. Bugün adı Amerikan kamuoyunda ve internet sitelerinde "Omaha Canavarı" olarak bilinen Heinrich Severloh, 70 yıl önce bugün tek başına 2.000 üzerinde insanı öldürmüştü.