hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Murat Ferman
    Prof. Dr. Murat Ferman

    Prof. Dr. Murat Ferman

    cnnturk.com yazarı

    tüm yazıları

    Güncel ekonomi okumaları-7

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını; Cumhuriyetin ilanından önce açılan Millet Meclisi’nin yüzdördüncü yıldönümünü coşkuyla kutladık. Çocuklara armağan edilen bu kutlu günde açıklanan TÜİK’ in “İstatistiklerle Çocuk 2023” derlemesinden seçilmiş verileri paylaşarak başlayalım:

    Devamını Oku25.04.2024

    Ekopolitik dinamiklerle, küresel-egemen pencereden bakış...

    Son büyük savaş sonrası inşa edilen küresel eko-politik yapılanma ve bu çerçevede oluşturulmuş uluslararası kurumlar - Dünya Bankası (IBRD); Uluslararası Para Fonu (IMF); Dünya Ticaret Örgütü (WTO) - tam seksen yılı geride bıraktı. Küresel sistemin “kurucusu ve banisi” kimlik ile işlevleri göz önüne alınarak, geçtiğimiz hafta boyunca ABD başkentinde süren Ortak Bahar Toplantıları ana ilgi odağı haline geldi.

    Devamını Oku21.04.2024

    Güncel ekonomi okumaları - 6

    Geride bıraktığımız 2023 yılının hemen tamamı ve içinde bulunduğumuz yılın ilk çeyreğinde ülkede hakim ana eko-politik trend ile gidişat; Seçim İklimi/Ekonomisi olarak ortaya çıkarmıştır. Üstelik, bu seyirin izlendiği dönem, yüksek enflasyon koşulları altında yaşanmış ve “sıkılaştırıcı-dezenflasyonist” duruş ve politikalara karşıt dinamiklere destek sağlamıştır.

    Devamını Oku18.04.2024

    Eski sorunlar ve yeni açılımlar..

    Nisan ayının ilk gününde İran’ın Şam’ daki temsilciliğine yönelik saldırı ile başlayan gergin süreçte, İsrail’e karşı girişilen hava operasyonu, gelişmeleri, kritik bir düzeye taşımış oldu. Ekonomik gelişme ve okumalar bakımından “Jeo-Politik Faktörü” nün ağırlığı kadar, “Eko-Politik Disiplini” temelinde vaziyet almanın önemini yeniden vurgulama zamanıdır.

    Devamını Oku14.04.2024

    Güncel ekonomi okumaları - 5

    31 Mart yerel seçimlerinin geride kalmasıyla birlikte, Seçim İklimi/Ekonomisi özellikli konjonktürü, yerini - üç haftalık bir Bayram Ekonomisi geçiş sürecinden hemen sonra - görece normal ve alışılmış Geçim Ekonomisi seyrine bırakacaktır. Böylece, ekonomide İkinci Çeyrek, ancak, ikinci ayı olan Mayıs ile rutinine dönmüş; özgün akışına başlamış olacaktır.

    Devamını Oku10.04.2024

    Geçim ekonomisine dönüş..

    Haftalar süren tanıtım çalışmaları; atışma ile tartışmaların ardından seçimlerin yapıldığı ve henüz geride kaldığı günleri yaşıyoruz. Bu günlerde, seçim sonuçları ile ilgili farklı değerlendirme ve tartışmalara şahit olunurken, bilimsel temelli ve objektif analizlerin ancak kesinleşmiş oy dökümleri -ağırlıkla Belediye Meclisi- esas alınarak tamamlanabileceğini hatırlatmak isteriz.

    Devamını Oku07.04.2024

    Güncel ekonomi okumaları - 4

    Yerel seçimlerin sonuçlanması ile eş zamanlı olarak yılın ilk çeyreği tamamlandı. TÜİK göstergelerine göre ilk üç aylık dönemde enflasyon toplamı şimdiden 15 puanı aşmış bir tabloya işaret ederken, seçim ile ilgili sonuç ve çıkarımların gündemin ilk sıralarında yerini koruduğu izleniyor.

    Devamını Oku04.04.2024

    "Seçim-geçim” andacında yaşlanmak..

    Bir başka seçim ikliminin sonlandığı; sandık geri sayımının sıfırlandığı anları yaşıyoruz. Demokrasinin şahikasını; halk iradesinin en özlü ifadesini temsil eden seçim süreci nihayet hükmünü yerine getirecek ve sonuçlar saatler içinde tecelli edecektir. Ekonomi cephesinden bakıldığında, Seçim İklimi- Ekonomisi süreç ile bekleyişi fiilen sona ermekte ve yaygın deyişle “seçime kilitlenen piyasalar”, tekrar ve yeniden normal akışına; “geçim ekonomisine” geçme fırsatını kazanmaktadır.

    Devamını Oku31.03.2024