hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Murat Ferman
    Prof. Dr. Murat Ferman

    Prof. Dr. Murat Ferman

    cnnturk.com yazarı

    tüm yazıları

    Güncel ekonomi okumaları - 20

    Yüzyıl sonra yeniden Paris’in ev sahipliğinde düzenlenen 33. Olimpiyat Oyunlarının açılış ve ilk yarışmalarına şahit oluyoruz. Ülkemiz açısından da 1924’deki ilk katılım sağlanması üzerinden geçen bir asırlık süreyi temsil eden bu vesileyle, “Olimpiyat Ekonomisi” konusunu ilk planda ele almak istiyoruz.

    Devamını Oku25.07.2024

    Eko-Politik akışta öne çıkanlar..

    Geride bıraktığımız haftanın son işgününde, küresel planda yaşanan çevrimiçi-işletim aksaklıkları gündemin birinci sırasına yerleşti. İlk plandaki değerlendirmelerde bile, elde edilmiş, günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş; “dijital konfor alanı” temelinde ortaya çıkabilecek riskler ve bunların etkinlikle yönetilmesi gibi başlıklar ağırlık kazandı.

    Devamını Oku21.07.2024

    Güncel Ekonomi Okumaları - 19

    2024 yılının; daha başlamadan, küresel planda bir “Seçimler Senesi” olarak ilan edildiğini hatırlatarak başlamalıyız. Dünyada, sayısı yetmişe ulaşacak pek çok seçim arasında, Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimi, küresel eko-politik dinamikleri belirleme/yönlendirme bakımından ön plana çıkmaktadır.

    Devamını Oku18.07.2024

    Gelen servet, yitirilen rekabet...

    Önce, bir son dakika gelişmesi temelinde, güncel bir eko-politik tespite yer verelim: Biden’in, tüm NATO liderleri önünde canlı yayında Zelensky/Putin takdim gafının hemen ertesinde yaşanan Trump’a yönelik suikast girişimi, Kasım seçimlerinde ibreyi Cumhuriyetçi aday lehine şimdiden çevirmiştir.

    Devamını Oku14.07.2024

    GÜNCEL EKONOMİ OKUMALARI-18

    “İnsan Merkezli Ekonomi” yaklaşım ve ilkesi, tüm eko-politik okumalarda temel alınmalı; “Önce İnsan” anlayışına her zaman öncelik tanınmalıdır. Küresel planda insan dinamikleri-demografik alanında farkındalık yaratma amaçlı 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü kutlu olsun!

    Devamını Oku11.07.2024

    Bugünlerde ne Çin'le; ne Çin'siz!..

    Çin için kırk yıl önce başlayan “dünyanın en büyük ve düşük maliyeti üretim-tedarik merkezi” olma serüveni; son on yılda önemli makas ayrımlarına girilmiş bulunsa da, halen devam ediyor. Mao’dan hemen sonra gelen Deng döneminde başlatılan söz konusu açılım, günümüzde Başkan Şi önderliğinde ve Çin Rüyası çerçevesinde sürdürülüyor.

    Devamını Oku07.07.2024

    Güncel ekonomi okumaları - 17

    Yılın ikinci yarısının hemen ilk günlerinde eko-politik gündem; içeride ve dışarıda kapsamlı ve tempolu gelişmelere sahne oldu.

    Devamını Oku04.07.2024

    Üçüncü çeyrek başlarken..

    Geride bıraktığımız hafta ile artık senenin ilk yarısı tamamlanmış ve ekonomi yönetiminin ifadesiyle Dezenflasyon Süreci’ne geçilmiş oldu. İki önemli takvim başlığı; “Haziran PPK faiz kararı” ve “Gri listeden çıkış” cephelerinde beklentilere uygun gelişmeler eşliğinde, ilk iki çeyreklik dönem sona erdi.

    Devamını Oku30.06.2024