hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    COVID-19 aşısı olmak ve izlenimler

    19.02.2021 Cuma | 13:52Son Güncelleme:

    Yaklaşık bir yıldır bu köşeden koronavirüs illetinin belalısı COVID-19 hakkında zaman zaman bilgi içeren yazılar yazdım. Ülkelerdeki istatistikler, gelişmeler, salgına karşı yapılan radikal mücadeleler ve aşı geliştirme konusunda merak edilenleri paylaştım. Nihayet ülkemize Çin aşısı CoronaVac geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkemize Çin aşısı CoronaVac geldi ama taksitle, ama gecikerek. Sonuçta geldi işte. İnanın birçok ülkede hala aşılanmada büyük sorunlar yaşanıyor. Hem de İtalya, İspanya, İngiltere, ABD gibi gelişmiş ülkelerde.

    Öncelikli olarak sağlık birimleri çalışanlarını aşılamak doğru bir karardı. Hepsinin bizim sağlığımızı korumak için canla başla çalıştıklarına fazlasıyla tanık oluyoruz. Sonra yukarıdan aşağıya doğru 65 yaş üstü gruplarına. Sağlık Bakanlığı'nın 182 aşı randevu hattı var. Birkaç kez aradım henüz aşılama zamanımın gelmediğine otomatik olarak yanıt verdiler. İkametim İstanbul ama Muğla’ya bağlı Milas’ın şirin bir köyünde yaşıyorum. Şimdilerde artık mahalle olarak biliniyor Kıyıkışlacık. 70 yaş üstünün aşılama zamanı geldiğinde182’i tekrar aradım. Hemen yanıt verdiler. TC numaramı istediler, nerede oturduğumu söyledim. Zorunlu olarak kaydımın bulunduğu İstanbul’a gidemediğimi yansıttım karşımdaki nazik hanım hiç sorun olmadığını belirterek aşım için Milas’ta üç şık verdi. devlet hastanesini tercih ettim. Randevuyu cep telefonuma gönderdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    COVID-19 aşısı olmak ve izlenimler

    Bu arada haberlerde aşı olmak isteyenlerin İstanbul gibi nüfuslu şehirlerde büyük yoğunluklarla karşılaştığı haberleri ve görüntüleri açıkçası moralimi bozmuştu. Randevu saatinden tam 40 dakika önce hastaneye gittim. Yeni Milas Devlet Hastanesi birkaç ay önce açıldı. Poliklinikte geniş bir bölüm COVID-19 aşılama merkezi için ayrılmış. Hiçte korktuğum gibi kalabalık veya sıra yoktu.

    Üç kişilik bir heyet kabul masasında oturuyor. TC numaranızı veriyorsunuz. Sonra size birtakım sorular soruyorlar. Geçirdiğiniz önemli hastalıklar veya ameliyatlar, herhangi bir alerji. Sonra yine cep telefonunuza bir şifre geliyor. O şifreyi kaydedip sizi aşı odasına gönderiyorlar. Bana aşıyı yapan Hüsne hemşireydi. Solak olduğumu uyarınca sağ koluma yaptı ilk aşımı. Doğrusu pek bir şey hissetmedim. Sadece zerk sırasında hafif bir iğne acısı. Fotoğrafta çektirdik ilk aşı anısına.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    COVID-19 aşısı olmak ve izlenimler

    Sonra başka bir hemşire beni bekleme odasına götürdü. En az 20 dakika burada dinleniyorsunuz olası bir yan etki için. Kendimi dinledim. Fazla bir değişiklik yoktu. 25. dakika tekrar kabul masasına gittim. Çünkü gitmeden sizi son kez görmek istiyorlar. Benim kaydımı yapan doktora bazı aydınlatıcı olabilecek sorular sordum. Sabırla ve içtenlikle yanıt verdi. Sosyal medyada çıkan bazı haberlere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. Çünkü bu gibi durumlarda her kafadan bir ses çıkıyor. Özetle bana aşı sonrası hafif ateşimin çıkabileceğini, titreme, sırt ve kol ağrısı, halsizlik olabileceğini hatırlattı. Eğer bu tür yan etkiler fazlalaşırsa Parol türü bir ilaç almamı önerdi. 28 gün sonra ikinci aşımı istediğim yerde olabileceğimi söyledi. Kendisine teşekkür ederken ismini rica ettim "Ben bu hastanenin baş hekimiyim. Adım Uzman Dr. Tarık Çubukçuoğlu" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milas Devlet Hastanesi'nin Baş Hekimi COVID-19 aşı merkezinde aşı olacakları kabul edip ayrıntılı bilgi veriyor, sabırla aydınlatıyor ve uyarılarda bulunuyordu... İşte güzel ülkemin güzel akademisyenleri.

    Sonuçta ilk aşımızı olduk. Her şey baştan sona tıkır tıkır işledi. Aşı olduğum gün ve gecesi hiçbir yan etkiyle karşılaşmadım. Şimdi ikinci aşıyı bekleyeceğiz. Büyük bir olasılıkla ikinci aşı sonrası gerekirse Aşı Pasaportu da verilebilecekmiş. Sanırım bunun için Sağlık Bakanlığı hazırlıklar yapıyormuş.

    COVID-19 aşısı olmak ve izlenimler