hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Dünya Kedi Günü ve Zelenogradsk

    09.08.2020 Pazar | 12:52Son Güncelleme:

    Dün yani 8 Ağustos 'Dünya Kedi Günü'ydü. Hoş aslında bazı ülkelerde 'Dünya Kedi Günü' değişik tarihlerde kutlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkemizde gerek 8 Ağustos ve gerekse 17 Şubat’ta Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte kutlayanlar da var. Örneğin Amerika 29 Ekim’i seçmiş. Rusya Federasyonu ise1 Mart’ı. 

    IFAW (Uluslararası Hayvan Refahı Fonu) 8 Ağustos’u tanıyor ama 17 Şubat’ı da ihmal etmiyor. Halen dünyada 1 milyara yakın ev kedisi var. Sokak kedilerinin ise insan nüfusu kadar fazla olduğu yine IFAW tarafından tahmin ediliyor. 

    Yaşadığımız köy evinde yeni doğanlarla birlikte 21 kedi besliyoruz. Her birinin adı var. Milas’taki veterinerimize aboneyiz. Hepsinin sağlık sorunlarını hallediyoruz ve sıkı besliyoruz. Kedi kolonimizin lideri Papatya. Maalesef ülkemizde hayvanlara olan yaklaşım pek iç açıcı değil. Hayvanları koruma yasası TBMM’de bekletiliyor. Her gün kedilere, köpeklere yapılan kötülükleri, işkenceleri okuyor ve izliyoruz. Çoğu da cezasız kalıyor maalesef! 

    Dünya Kedi Günü ve ZelenogradskFotoğraf: Reha Erus

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Dünya Kedi Günü'nde size Zelenogradsk’tan söz edeceğim. Rusya Federasyonu'na bağlı Kaliningrad’a yakın bir şirin kasaba. Polonya ile Litvanya sınırında yer alıyor. Zelenogradsk kedileri ile ünlü. Dokuz veya yedi canlı deyimi ile anılan kediler burada adeta kutsallar. Hemen hemen her evde kedi veya kediler yaşıyor. Belediyede kedilerin beslenmesinden sorumlu çalışanlar var. Sokak kedileri için evlerin önüne mama ve su kapları konulmuş. Bir başka Zelenogradsk klasiği ise Kedi Müzesi. Kedilerle ilgili her tür bilgi, illüstrasyon ve fotoğrafları içeren Zelenograds Kedi Müzesi hayli turist çekiyor. Ancak bu kasabanın bir başka özelliği ise yol trafik lambalarında. Kırmızı,sarı ve yeşil ışıklarda kedi sembolü var. Bunları görmek için aracıyla Zelenogradsk'a gelen meraklılar çoğunlukta. 

    Nereden atlasalar mutlak dört ayak üzerine düşen insan dostu bu sevimli hayvanlar için Zelenogradsk Belediye Meclisi kasabanın simgesine kediyi eklemek istiyor. Yakında bir referandum ile bunun gerçekleşeceği sanılıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Umarım bir başka 8 Ağustos’a kadar ülkemizde Hayvanları Koruma Yasası çıkar kedilerimiz ve köpeklerimiz rahat bir nefes alır.   

    Dünya Kedi Günü ve ZelenogradskFotoğraf: iStock