hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Hayat Güzeldir

    20.02.2020 Perşembe | 12:58Son Güncelleme:

    21 Mart 1999’da Hollywood'da şimdiki adı 'Dolby' eski adıyla 'Kodak' tiyatrosunda 'En İyi Yabancı Film' Oscar Ödülü'nü vermek üzere sahneye Sofia Loren davet edilince İtalya adına yarışan 'La Vita e Bella'nın (Hayat Güzeldir) kazanacağını herkes anlamıştı. Ünlü yıldız zarfı açtı ve 'The Winner is...Robertoooo' diye adeta haykırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Senarist, yapımcı, oyuncu, yönetmen Roberto Benigni oturduğu koltuktan adeta uçtu, diğer koltukların üzerinden atlayarak kendisini Sofia Loren’in kucağından buldu. Yetmedi aynı filmde Roberto Benigni harika performansı ile “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü de aldı.

    'La Vita e Bella' (Hayat Güzeldir) olağanüstü, kusursuz bir trajikomik soykırım filmiydi. 

    İkinci Dünya Savaşı'nda küçük oğluyla bir toplama kampına götürülen Yahudi babanın küçük çocuğuna savaşın bir oyun gibi yansıtmasını konu ediyordu. Filmde baba (Roberto Benigni) oğluna, oyunu başarıyla tamamlarlarsa ödül olarak bir savaş tankı kazanacağını söyleyerek gerçeği saklamaya çalışıyordu.

    Hayat Güzeldir

    Önceki gün Suriye haberlerini izlerken İdlib’de yaşayan bir babanın bomba seslerinden korkan 4 yaşındaki kızı Selva’ya aynı tarz bir oyunu oynadığını ekranlarda gördüm. Tabii anında 'La Vita e  Bella' filmi hemen çağrışım yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İblid’in Serakip ilçesinde Esad rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak Türkiye sınırına yakın Sarmada ilçesine sığınan Abdullah Muhammed, Suriye’de acımasız savaş mağduru birçok çocuğun korktuğunu ve psikolojik sorunlar yaşadığını söyledi. Baba Muhammed sürekli bomba seslerinden fazlasıyla etkilenen 4 yaşındaki kızı Selva’nın çok korktuğunu bunun içinde bombaların bir oyunun parçası olduğunu öğretmiş ve başarılı olmuş. Selva daha Serakib’deyken çocukların attığı havai fişeklerin çıkardığı seslerden etkilenerek hep ağlıyormuş. Babası onu balkona çıkartarak havai fişek atan çocukları göstermiş ve bunun bir oyun olduğunu ve korkmaması gerektiğine inandırmış, kahkahalar atmasını öğretmiş. Gerçek bombalarda patlayınca Selva bunun bir havai fişek oyunu olduğunu sanarak hep gülmüş. Selva bugün bile bu dramatik oyunun bir parçası olarak gülüyor. O görüntüler sosyal medyaya düşünce minik Selva ve babası Muhammed fenomen oldular.

    Savaşın şakası yok. Olan hep çocuklara oluyor maalesef. Ha 2. Dünya Savaşı ha İdlip kabusu. 'La Vita e Bella' yaşanmış ve beyaz perdeye aktarılan bir oto biyografiydi. Selva’nınki ise yanı başımızda bir gerçek insanlık dramı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayat Güzeldir

    Hayat GüzeldirFotoğraf: Reha Erus