hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Koronavirüs sinemayı vurdu

    15.05.2020 Cuma | 11:23Son Güncelleme:

    Koronavirüs salgını dünyaya yayıldığından beri bir çok sanat dalı gibi sinema sektörünü  de vurdu. Hem de ne vurma! Yedinci sanat olarak tanımlanan sinemanın film endüstrisi bir anda pes etti. Öncelikle çekilmekte olan yeni filmlere ara verildi. Proje halindeki senaryolar rafa kaldırıldı. Tanıtımlar, galalar ise bir başka tarihe ertelendi. Salgın nedeniyle yapılması beklenen etkili geleneksel festivaller de iptal edildi. Bunların başında Cannes Film Festivali geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    12 -23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmesi gereken prestijli film şöleni bu yıl yapılmıyor Onun yerine “Cannes 2020” etiketiyle bir film seçkisi oluşturulacak. Liste Haziran’da belirlenecek ve açıklanacak. Tabii bu sadece bir proje. Fransa, Covid -19’ un sürecini çok ağır geçiriyor. Bu nedenle jüri başkanlığını ünlü ABD’li yönetmen Spike Lee’ nin üstleneceği festival önümüzdeki yıla kaydırılacak.

    Bu arada önümüzdeki aylarda yapılması gereken Venedik, Toronto, San Sebastian, New York Film Festivallerinin akibeti de tamamen Koronavirüse bağlı. Yarışacak bazı filmler belirlenmişti ama şimdilik listeler donduruldu. Gözler bu festivallere ev sahipliği yapacak ülkelerin hükümetlerinde. Onların da gözü Koronavirüs’ün seyrinde.

    Bu arada Koronavirüs salgınından kıl payı kurtulan Oscar ödüllerinin 92.si düzenlenebilmişti. Berlin Film Festivali de salgından kıl payı kurtuldu ve düzenlenebildi.. 

    Ama önümüzdeki yıl 28 Şubat’ta yapılması beklenen 93. Oscar Ödülleri töreninin durumu henüz kesinlik kazanmadı. Ertelenmesi Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisinin gündeminde. Önlemler arasında tarihinde ilk kez dijital platformlarda gösterilecek filmlerde yarışabilecek ve kabul edilebilecek. Oscar’lara bugüne kadar katılma koşulları arasında filmlerin en az bir hafta Los Angeles’te en az bir salonda gösterime girmesi isteniyordu. Bu da şimdilik kaldırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu anda dünyada pek çok ülkede sinema salonları tiyatro sahneleri gibi kapalı. Konserler, operalar, resim sergileri, kitap fuarları iptal edildi.Tabii dizi setlerinin kapısına kiit vuruldu, oyuncular evlerine gönderildi.

    İtalyan Oscar’ları sayilan 65. “David di Donatello” ödülleri için Kültür ve Eğlence Bakanlığı seyircisiz yapılmasına karar verdi. RAİ Televizyon kanalında izledim. Boş salonda durum çok hüzünlüydü. Yapılmaması gerektiğini savundum. Anlamssızdı. Sunucu Carlo Conti  açıkladı kazananlar evlerinden ödülünü sanal olarak aldı.

    Bu arada Ferzan Özpetek’in son yapıtı “La Dea Fortuna” (Şans Tanrıçası) iki dalda ödüle layık görüldü. Jasmina Trinca “En İyi Kadın Oyuncu” ve Antonio Diodato “Che Vita Meravigliosa” ile “En İyi Özgün Şarkı” “David di Donaltello” heykelciğine ulaştı.

    Sonuç olarak sinema dünyasının geleceği Koronavirüs’ün etkisini kaybetmesine bağlı olarak görünüyor.