hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    New York'ta deprem

    07.04.2024 Pazar | 12:07Son Güncelleme:

    Ege kıyılarında yaşayan bizler için ‘Deprem’ kelimesi olağandır. Sık sık beşik gibi sallanırız. Denizin kilometreler altından gelen sarsıntılara alışığızdır. En fazla 4.4 ölçeğinde olur. Yunan adalarında daha fazla hissedilir bu kısa süren depremler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz 5 Nisan’da Kuzey Amerika’nın doğusunda 4.8 ölçeğinde bir deprem yaşandı. Merkez üssünün New Jersey eyaletine bağlı Morristown’a yakın Lebanon kasabası olduğu belirlendi. Ama New York, Connecticut, Pennsylvania ve Massachussets’te de hissedildi. Akrabalar, dostlar ‘Feci sallandık’ telefonlarıyla iyi oldukları haberini verdiler.

    New England adı verilen geniş bölgede pek deprem yaşanmaz. Yine de özellikle okullarda ve iş yerlerinde deprem tatbikatları uygulanır, en çok ta gökdelenleriyle ünlü New York kentinde. Pasifik Okyanusu’na bakan California eyaleti depreme alışıktır. Ancak beklenen ‘The Big One’ (Büyük Olanı) henüz yaşanmadı ama sismologlar ‘Bir gün mutlak hasar verecek’ diyorlar.

    New York’ta deprem haberini alır almaz CNN haber kanalını açtım. Cep telefonu çağındayız. Sarsıntıyı yaşayan ve kaydedenlerin görüntüleri arka arkaya ekrana geliyordu. Tabii en merak edileni kentin simgesi Empire State binasıydı. 129.2 metrelik ve 102 katlı gökdelen 1931’de açılmıştı. Çok iyi temellere oturtulduğu için 4.8 ölçeğinden pek etkilenmemişti. Sadece olduğu yerde 21 saniye kadar titredi. Diğer belli başlı gökdelenlerde de hasar yoktu. Ancak depremin en etkili görüntüsünü Özgürlük Adası’ndaki Özgürlük Abidesi’nin tepesine, meşaleye yerleştirilen kamera verdi. Belirgin bir şekilde sarsıntıyı yaşıyordu. 137 yıllık, 46 metre boyundaki heykel 4.8 lik son depremin adeta simgesi haline geldi

    USGS (ABD Jeoloji Araştırmalar Kurumu) depremin yaşandığı 42 milyon nüfuslu bölgede herhangi bir can kaybı, yaralanma ve maddi hasar olmadığını, ancak güvenlik açısından New York, Newark ve Baltimore havalimanlarının zaman zaman kapatıldığını açıkladı. ABD’de genelde ‘Downtown’ adı verilen şehir merkezleri dışında banliyölerde evler ya tek katlıdır ya da dubleks. Üstelik ahşaptır. Bu da depremlere karşı bir önlem sayılmaktadır.

    1884 ve 2011 yıllarında New York’ta yaşanan iki deprem korkunun ötesinde hasar vermemişti. Sonuç olarak New York bir deprem bölgesi değil, ancak 4.8 lik sarsıntı buna rağmen sakinlikle karşılandı