hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya'da pandeminin gölgesinde seçim

    22.09.2020 Salı | 10:24Son Güncelleme:

    Pandemi sırasında ilk önemli siyasi seçim İtalya'da yapıldı. Bu salgın döneminde büyük bir sınav verildi. Toplam 51 milyon 559 bin 898 seçmenin sandıklara gidip oy kullanma hakkı vardı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1948'den beri süregelen çift kanatlı parlementer sistemiyle yönetilen ülkede gerek temsilciler meclisi ve gerekse senatör sayısında ciddi bir azalma için referandum yapıldı. Bugüne kadar Parlamento seçimlerinde 630 Temsilciler Meclisi ve 315 Senatör sayısınında anayasal değişiklik seçmene soruldu. Amaç tasarruf gereği Temsilciler Meclisi üye sayısının 400'e, senatör sayısının da 200'e indirilmesini öngörüyordu. Sandıktan çıkacak oyda yüzdeye bakılmadan 'Evet' daha fazlaysa referandum sonucu yasallaşacaktı.

    Bu arada 18 milyon seçmende biri özerk olmak üzere 7 bölgede yerel yönetimi belirlemek üzere oy kullanacaktı.

    Seçimler pandemi nedeniyle ve sokağa çıkma koşulları göz önünde tutularak bir değil iki günde tamamlandı.

    İtalyada pandeminin gölgesinde seçimFotoğraf: Reuters 

    İtalya bu konuda büyük bir sınav verdi. Öncelikle sandık başındaki yetkililer ayrıntılı testten geçirildi. Daha sonra sandığın bulunduğu mekanlardaki çoğu okul dezenfekte edildi. Mesafe kurallarına dikkatle uyuldu. Her bir seçmene odaya girmeden ateş ölçümü yapılırken tek tek oy kullanmaları sağlandı. Her oy kullananın ardından görevliler kabinleri tekrar dezenfektan ile temizlediler. Birikime asla izin verilmedi. Bazı kentlerde oy verme randevu ile gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5 Yıldız Hareketi'nin önerisiyle yapılan anayasal değişiklik kabul edildi. Böylece Parlamento'da toplam parlamenter sayısı 600'e inecek. Seçmenlerin yarısından az çoğu sandık başına gitti. Yüzde 53 sonuç rakamı oldu.

    Yerel yönetim seçimlerinde 3 bölgede Merkez Sol diğer 3'ünde ise Merkez Sağ kazandı. Özerk bölgede Merkez Sağ yeterli oyu aldı.

    Kasım ayında koronavirüsün en fazla can aldığı ABD'de de başkanlık seçimi yapılacak. Ülke çok gergin. Her gün ortalama 800 hastanın COVID-19'dan hayatını kaybetmesi moralleri bozuyor, stres yaratıyor. Ölü sayısı ise 200 bini geçti. Seçmen sandık başına gitmeyi riskli buluyor. Yapılan son ankete göre yüzde 64 seçmen posta ile oy vermeyi benimsiyor. Yani evlere postalanan boş seçim pusulası doldurulduktan sonra tekrar posta ile eyaletlerdeki Yüksek Seçim Kurulu'na iade edilecek.

    Sanırım İtalya'daki siyasi seçimler ABD başkanlık seçimine ışık tutacak. İtalya bu salgın sırasında oylamayı iyi yönetti.

    İtalyada pandeminin gölgesinde seçimFotoğraf: AP