hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Shakespeare sevdalısı Zeffirelli güle güle

    17.06.2019 Pazartesi | 16:25Son Güncelleme:

    İtalyan sinemasının hatta tiyatrosunun ve de operasının en değerli yönetmeni sayılan Franco Zeffirelli hafta sonunda yaşamını yitirdi. 96 yaşındaydı. Katıksız bir Floransa’lıydı. William Shakespeare’in eserlerini hem sahneye koydu, hem de beyaz perdeye aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalyan sinemasının duayen yönetmeni Luchino Visconti’nin yanında yetişti. Sonrasında üstadını yarı yolda bırakıp kendi kişiliği ile sanat dünyasında yerini aldı. Shakspeare’in  “Hırçın Kız”ı ile başladığı yönetmenliği “Romeo&Jülyet” filmi ile zirveye çıktı. Evet Shakespeare hayranıydı ama hiç bir eserinde yazara sadık kalmadı. Kamera arkasında bildiğini okuması edebiyatçılarca hoş karşılanmadı. 

    Sinema ve tiyatro uzmanlık alanıydı ama aklı hep operadaydı. Ünlü soprano Maria Callas’ın son günlerine odaklandı. Eseri büyüledi. “İdolüm Maria’dır” dedi.” Çünkü kimseye taviz vermezdi” eklemesi yapardı. Kadınlara düşkündü. “Kadınlar hayatın sıcaklığını temsil ederler. Kırılgan ve narindirler” yorumu dilinden düşmezdi.

    “Nazaretli İsa” yla Oscar ödülleri ile tanıştı. Sinema- Tiyatro – Opera üçgeninde  seyrederken siyasete merak sardı. Silvio Berlusconi’nin Forza Italia partisinden Senatoya seçildi, Kültür Bakanlığı yaptı.1996’da mutlu bir ailesi olmasına karşı eşcinsellik tercihini dobra dobra açıklaması fazla tepki görmedi.

    Son yıllarında hastaydı. Roma’daki “Yabancı Basın Birliği”nin  düzenlediği  geleneksel “Altın Küre” ödülleri için kendisine 1913’te “Yaşam Boyu Özel Ödülünü” vermiştik. Tekerlekli sandalyedeydi. Hastaydı. Zor konuşuyordu.  6 yıl daha yaşadı. Vasiyeti üzerine çok sevdiği Floransa’da toprağa verilecek. Güle güle Maestro.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Shakespeare sevdalısı Zeffirelli güle güle