hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Trüf mantarından rekor açık arttırma

    16.11.2019 Cumartesi | 15:32Son Güncelleme:

    Trakya ormanlarında da varlığı bilinen ancak bizde pek tanınmayan ve benimsenmeyen trüf mantarı geçenlerde İtalya’da yapılan açık arttırmada tam 120 bin Avro (760 bin TL) ye alıcı buldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en pahalı besinlerdin biri olarak özellikle zengin sofralarını süsleyen bu tür mantar genellikle meşe ormanlarında ve meşe ağacı diplerinde 5 ila15 santim derinlikte bulunmakta. Kendisine özgü kokusuyla sadece özel eğitimli köpekler tarafından yeri saptanan ve insanların el emeğiyle çıkartılan protein yüklü trüfler ya çok değerli olan beyaz veya daha sık rastlanan siyah türdedir

    Genelde 40 -90 gram arasında değişen trüf mantarları rendelenerek et türlerinin ve özellikle makarnanın üzerine serpilir. “Ektomikoriza” mantarı olarakta bilinen trüf mantarları ülkemizde Kırklareli’ne bağlı Vize ve Çakıllı ilçelerinde Tarım ve Orman Bakanlığınca denetlenmektedir. Zaman zaman özelikle İtalyan trüf mantarı uzmanları ülkemize deneyimli köpekleri ile gelerek toplamaya çalışmışlar ancak yakalanmışlar ve büyük cezalara çarptırılmışlardır. Trüfün Türkiye sınırlarından çıkartılması yasaktır ve bu konuda titiz kontroller yapılmaktadır. Aynı zamanda “Kara Elmas” olarak tanımlanan Trüf mantarı’nın kilosu beyaz için 500 siyah için 375 Avro olarak bilinir.

    Genellikle Fransa, İspanya, İtalya ve Hırvatistan’da toprak altında izine rastlanan Trüf mantarlarının en kalitesinin Kuzey İtalya’nın Alba meşeliklerinde rastlandığına tanık olunmuştur. Trüf mantarı için Fransa’da 20 bin, İspanya’da10 bin, İtalya’da 7 bin Hırvatistan’da ise 3.5  bin kişiye ekmek parası yarattığı Uluslararı Trüf Mantarı Birliğince  açıklanmıştır. Ünlü Fransız aktör Gerard Depardeau Trüf mantarının kendisine sanat alanından daha çok para kazandırdığını duyurarak “Resmen bağımlısı oldum. Her öğün yemekten bıkmıyorum” demişti. “Afrodizyak” zengini olan bu tür mantar 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçenlerde Trüf mantarının başkenti olarak bilinen Alba’da tam1 Kilo 5 gramlık bir Trüf mantarı hayır amacıyla açık arttırmaya konuldu. 20. Trüf Mantarı Fuarında ki büyük açık arttırmaya Moskova, Singapur ve Hong Kong’dan üç dev restoran katıldı. Moskova’dan ilk gelen rakam 90 bin Avro oldu. Singapur 110 bin Avro fiyat biçti. Hong Kong’un ünlü “8 Buçuk -  Bombana” lüks restoranı tele konferans ile önce  Alba Fondazione Nuova Ospedale Hastanesi ve Hong Kong’da ki Mother’s Choice Hastanesine bağış yapma koşulu ile 120 bin Avro (760 bin TL) ödeyerek 1 kilo 5 gramlık beyaz Trüfü özel bir uçakla ülkesine getirme hakkını kazandı.

    Trüf çok lezzetli ve değerli bir mantar türü. Ülkemizin Trakya bölgelerinde çıktığına dair Fransızlar ve İtalyanlar bizden daha fazla bilgililer. İl Orman İşletme Müdürlükleri Vize ve Çakıllı’da  zaman zaman trüf mantarı aşılı meşe fidanları ekiyor. Bunların meyvesi ancak 5 - 6 yıl sonra alınabilecek. Türkiye için yeni ticari bir alanı olabilir. Tabii aynı zamanda trüf mantarı avcısı köpeklerin yavruyken bu zor görev için eğitilmesi şart.      

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Trüf mantarından rekor açık arttırma