hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    “Utanç seferleri”

    “Utanç seferleri”
    expand

    Adını “Utanç seferleri” koydular. Bir tür kaçak mültecileri uçaklarla geldikleri ülkelere iade ediyorlar. İspanya İçişleri Bakanlığı'nın aldığı bu karar kadar havayolları arasında yaptığı ihale yöntemi daha da polemik yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başlangıçta büyük paralar kazanan insan tacirlerinin yarattığı kaçak mülteciler için “Umuda Yolculuk” tan sonra yine kaçak mültecilerin ülkelerine iade işlemlerinin gerçekleştirilmesi için havayolları şirketleri arasında kıyasıya rekabet ihsan hakları örgütlerince tepkiyle karşılandı.

    Havayolu şirketlerinin iştahını açan ihaleyi Globalia’ya bağlı Swiftair’in bünyesinde yer alan Air Europa kazandı. Ne var ki ihaleyi kaybeden UTA şirketine bağlı Air Nostrum Havayolları ihaleye fesat karıştığını öne sürerek mahkemeye başvurdu.

    “Utanç seferleri”

    Air Europa anlaşmaya göre 75’e kadar kaçak mülteciyi geldikleri ülkeye götürmek için 9.000 Avro, 200 ve üzeri kaçak mülteci iadesi içinde 21.300 Avro sefer ücreti alacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İspanya İçişleri bakanlığı 2010 - 2014 yılları arasında 9410 kaçak mülteciyi 257 seferle Güney Amerika ve Afrika ülkelerine uçakla iade edildiğini 2015’te ise 3373 kaçak mültecinin 134 seferle yine ülkelerine gönderildiklerini belirerek ihalede 18 Milyon 800 bin Avro teklif getiren Air Avrupa’yı kurallara uygun olarak seçtiklerini duyurdu.

    “Utanç seferleri”

    İhaleyi kaybeden Air Nostrum havayolu şirketi CEO’su Carlos Bertomeu “İhaleye maalesef eşit şartlarda giremedik. Kusursuz teklifimiz karşısında rakibimizin teknik eksiklikleri ortadaydı. Ama devlet tarafsızlığını yitirdi ve kaybeden taraf biz olduk” dedi.

    “Utanç Seferleri” ni protesto etmek için kaçak mülteci iadesini yasadışı bularak  direnen uluslararası örgütler Papa Francesko’nun “Mülteciliğin suç kabul edilmediği bir Avrupa düşlüyorum” sözlerinden esinlenerek insan tacirleri gibi bu yoldan para kazanan havayollarının da cezalandırılmasını istediler.       

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow