Sercan Şipka Sercan Şipka

'Kin-Ball' dünyada 3 takımın aynı anda kazanmak için mücadele ettiği tek takım spor branşı!

12.09.2021 Pazar | 09:21Son Güncelleme:

Dünya’da tüm spor branşları; takım sporları ve bireysel sporlar diye 2’ye ayrılır. Takım sporlarında da hepimizin bildiği gibi, genelde 2 takımın mücadelesini izleriz. Fakat Dünya’da ‘Kin-Ball’isminde 1 spor branşı var ki, aynı anda 3 takım kazanmak için mücadele veriyor. Bu spor branşının bir de Türkçe adı var: 'Kardeşlik Topu'. Gelin bu haftaki köşe yazımda, ‘Kin-Ball’ branşını hep birlikte detaylıca öğrenelim.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kin Ball Oyununun Tarihçesi

Dünyada ilk kez 1986’da Kanadalı beden eğitimi profesörü Mario Demers’in girişimiyle hayata geçen Kin-Ball, 1.22 metrelik dev bir topla oynanan farklı bir takım sporudur. Takım çalışması, iş birliği, entegrasyon ve sportmenliği aynı potada eriten Kin-Ball, zaman içinde dünyanın pek çok noktasında popüler olan bir spor dalına dönüştü.

Kin- Ball oyun felsefesi olarak; akrabalık ve kardeşlik temalarının üzerinine kurulmuş bir oyundur. Hatta bu branşın Türkçe kelime anlamı da Kardeşlik Topu’dur.

Kin-Ball Nasıl Oynanır?

Yaklaşık 27 ülkede, 4 milyon kişi tarafından sevilerek oynanan Kin-Ball, sakatlanma riski açısından çok az ihtimal taşıdığı için sokak ortasında, parklarda, bahçelerde, plajda kısacası uygun zeminli her yerde rahatlıkla oynanabiliyor. Topun dış malzemesi çok sağlam olduğu için kolay kolay patlamıyor. Kin-Ball’un mucidi Mario Demers, bu spor dalını tasarlarken toplumsal kardeşliğe ve birlikteliğe de atıfta bulunmuş. Kin-Ball’u farklılaştıran en önemli detaylardan biri de oyunun, çabuk karar verebilme mekanizmasını geliştirmesi ve yön duygusunu güçlendirmesi. Oyunun kurallarına gelecek olursak;

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kin-Ball dünyada 3 takımın aynı anda kazanmak için mücadele ettiği tek takım spor branşı

Kin-Ball oyununun en önemli amacı rakiplerden daha fazla puan elde etmek. Oyun, takımlardan birinin topa vurmasıyla başlıyor. Servis atmak için dördüncü oyuncu, ‘omnikin’ diyerek takımlardan birinin rengini söyleyip topa vururken, kalan üç oyuncu da topu tutuyor. Rengi söylenen takım, topu yere değmeden yakalamak zorunda. Eğer başarılı bir şekilde yakalarsa, servis atma hakkı da takıma geçiyor. Eğer, top yere değerse diğer iki takım, birer puan alıyor ve topu tutamayan takım servis kullanıyor. Resmi oyunların her biri 15 dakikalık, 3 periyottan oluşuyor. Eğer skorlar eşit ise bir kazanan olana kadar oyun devam ediyor. Servisi kullanan kişi, topa 2 eliyle birden vurmalı ve top en az 8 feet (2.44 metre) uzağa gitmeli. Aynı kişi, üst üste iki kez servis kullanamıyor. Rengi söylenen takımın oyuncuları kafaları hariç vücutlarının her bölgesiyle topu kontrol edebilme şansına sahip. Rengi söylenen takım, topa değdikten sonra top dışarı giderse o takıma faul kararı veriliyor. Eğer servisi atan kişi topu dışarı atarsa da takım faul alıyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kin-Ball dünyada 3 takımın aynı anda kazanmak için mücadele ettiği tek takım spor branşı


Türkiye’de ve Dünya’da Kin-Ball

Kin-Ball oyunu, her ne kadar dünya tarihi açısından eski bir spor branşı olsa da, ülkemiz Türkiye’deki tarihi pek eski değildir. Kin-Ball ilk defa 2000’li yıllarda Üsküdar Amerikan Lisesi’nde oynanmıştır. Ardından Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde bu oyun kendine yer bulmuştur. Sonrasında da birçok üniversitenin, spor bilimleri fakültelerinde Kin-Ball oyunu ilgi görmeye başlamıştır. Günümüzde birçok üniversitenin Kin-Ball takımları bulunmaktadır.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kin-Ball oyunu, Dünya’da 18 ülkede federasyonu kurulmuş bir spor branşıdır. 27 ülkede de 4 milyon kişi tarafından sevilerek oynanmaktadır. Kin-Ball branşının en popüler olduğu ülkeler; Kanada’nın yanı sıra Çin, Belçika, Almanya, İspanya, Fransa, Danimarka, Finlandiya, Hong Kong ve Japonya’dır. Kin-Ball oyunu, fair-play üzerine kurulu bir spor branşı olduğu için olimpiyat sporu olma yolunda hızlı bir şekilde ilerliyor. 2030’lu yıllarda da ‘Kin-Ball’, IOC tarafından, olimpiyatlarda olimpik branş olarak kabul edilmesi bekleniyor.

sercansipka@gmail.com