Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

1972’nin Dikkat Çeken Albüm Kapakları

02.04.2022 Cumartesi | 13:58Son Güncelleme:

İnsanın hayatı, bilgiyi ve kendine sorduğu soruları çözümünde keşfetme arzusunun büyük bir etkisi vardır. Kişisel gelişimimize, hayat yolculuğumuza tercihlerimiz yön verir. Bu tercih rotasının önemli başlıklarından biri de müziktir. Her insan kendi müziğini seçer, bazen de yaşadıkları müziği o insanla buluşturur. Fakat insanın ilerlemesinde yatan merak dürtüsü yeni müziklerin keşfinde de önemli bir yer tutar.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Spotify’ın bu hafta Twitter üzerinden paylaşmış olduğu “En İkonik Yerli Albüm Kapağı Sence Hangisi?” sorusu çeşitli yanıtlar aldı. Göreceli olarak her insan gözlem ve bakış açısından ikonik olarak şahsi beğenisi kazanmış albüm kapaklarını paylaştı. Bu paylaşımlar beni elli yıl öncesinin albüm kapaklarını araştırmaya yönlendirdi. Bu yönelimin hem müzik hem de görsel anlamda verimli kazanımları olduğunu düşünüyorum. Dikkatimi çeken albüm kapaklarına sahip beş albümü de sizlerle paylaşmak istedim. Keşfetme arzusunun insan içindeki yeri bambaşka…

Barış Manço – Fil İle Kurbağa / Je Te Retrouverais

45’lik formatında basılan plak, siyah – beyaz fotoğrafında minare ve ağaçların altında görünen Barış Manço’nun dikkat çeken albüm kapaklarından biridir. Kaygısızlar ile birlikte “Fil ile Kurbağa”, Les Mistigris ile birlikte “Je Te Retrouverais” şarkılarını 1966 ve 1968 yıllarında kaydeden Barış Manço, şarkıların 1972 yılında yollarını ayırdığı Sayan’ın ondan habersiz yayınlaması sonrası etik dışı bir durumun meydana geldiğini düşünmüştü. Her ne kadar dinleyici için iki yeni Barış Manço şarkısı sunsa da bu plak izinsiz bir basım olduğu için piyasadan toplanmaya başlamıştı.

Ergüder Yoldaş – Geçti Dost Kervanı / Kambur Felek

Aykut Sporel tarafından Stüdyo Sayan’da kaydedilen bu 45’lik plak Sel şirketi tarafından 1972 yılında yayınlandı. Nota sehpasında gözüken Hitit güneşi ve masmavi gözleriyle ileriye bakan Ergüder Yoldaş’ın karikatür tarzında resmedilmiş olması ve çaldığı viyolonselin ortadan ikiye kesilmesi albüm kapağının dikkat çekici özelliklerinden.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Hülya – Dört Mevsim / Ilgaz

Hülya Kırbağ’ın Esin Engin, Fatma Kebapçı, Bora Ayanoğlu, Ergin Bener ve Melih Benderli gibi isimlerin de desteğiyle Yonca şirketinden çıkardığı albümün kapağında çizgisel formların üzerinde göz farı ve rujun renklendirilmesinin yanında Hülya Kırbağ’ın saçlarında resmedilen tavus kuşu, emzikli bebek ve balık motifleri dikkat çekmektedir.

Ruhi Su – Yunus Emre

İmece Plakları tarafından yayınlanan bu albümde Fikret Otyam’ın fotoğrafı üzerinde Leyla Uçansu’nun kapak düzeni yapması sonrası oluşan görselin toprak üzerinde el izleri bulunması plağın kapağını dikkat çekici yapmaktadır. Toprak ve insanın varlık olarak birbirlerine temas etmelerine önemli göndermeler yapılmıştır.

Timur Selçuk Ve Orkestrası – Sıla Güneşi / Ben Gamlı Hazan

Gökyüzünü simgeleyen mavi tonların üzerinde gözleriyle bizleri süzen güneş figürü Timur Selçuk ve Orkestrası’nın 1972 yılında Yonca şirketi etiketiyle yayınladıkları 45’lik çalışmasının dikkat çeken bir çalışma olmasına görsel anlamda katkı sağlamıştır.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yıllar geçtikçe müzik ve görsel sanatların da bireysel hayatlarımızdaki gibi gelişim yolculukları sürüyor. İnsanın kendini, sanatı ve müziği keşfetme ve idrak etme hikayesi mağaralardaki ilk resimlerden, taşları birbirine vurarak çıkardıkları ilk seslerden ve kendine sorduğu ilk sorulardan beri devam etmekte. Her birimizin kendi yolculuğunda sanat ve müzik bağlamında kişisel çizgisini ve zevklerini oluşturma ve geliştirme temennisiyle…

Müziğe, sanata ve yeni keşiflere…