hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yasemin Merih Alparslan Yasemin Merih Alparslan

    Başarılı oldun şimdi mutlu oldun mu?

    04.12.2017 Pazartesi | 12:40Son Güncelleme:

    Dünyanın ünlü kolej ve üniversiteleri “Mutluluk-İyilik” konusunda dersler açarken, Türkiye’de yapılan “Başarısızlık Araştırması”na göre biz Türkler başarılı görülmeyi mutluluğun önüne koyuyoruz. Başarının mutluluk getireceği yönündeki beklentimiz doğru mu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere’nin ünlü okullarından Wellington College, 2006 yılından bu yana 14-16 yaş arası öğrencilere, haftada bir saat mutluluk dersi veriyor. İçeriğinde "pozitif olma, hayattan keyif alma ve güzellikleri fark edebilme" olan derste öğrenciler, eski Yunan filozoflarından ilham alarak, mutluluk beklentilerini doğru yapılandırmayı öğretiyorlar. Bu dersin programı Cambridge Üniversitesi tarafından hazırlanıyor ve okul şu anda mutluluğun yanına “well-being/iyilik” dersleri de eklemiş durumda!

    Aynı yıl ABD'deki Harvard Üniversitesi de bu konuda bir ders açmış ve üniversite bunun öğrencilerin en fazla talep ettiği seçmeli ders olduğunu açıklamıştı. Ünlü okul; mutluluk dersinde hayatı "daha dolu ve anlamlı" yaşamayı ve pozitif olana odaklanmayı öğretiyor. Ayrıca öğrencileri sormaya alışık olmadıkları soruları sormaya yöneltiyor. Örneğin, "Hayatım nereye gidiyor?" ya da "Bugün neyi doğru yaptım?" gibi.

    Başarılı oldun şimdi mutlu oldun mu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de de 2012 yılında başarısızlık üzerine yapılmış bir araştırma var. Bu araştırma sırasında bin 700 kişiye “Başkalarının gözünde başarılı gözükmek mi yoksa kendi içimde mutlu olmak mı?” diye sorulmuş. Yüzde 58.42 yani yarıdan fazlası “Bu hayatta benim mutlu olmam önemli değil, etraftakiler başarılı saysın, yeter!” demiş!

    Gençken verilen bu cevaplar, yaşların olgunlaşması ile yerini başka arayışlara bırakıyor.
    Mutluluk: gelecekte hayal ettiğimiz kişiye, yere, hedefe ulaşmamız olarak tanımlanıyor. Mutsuzluk ise, hedefinizle gerçek arasındaki fark... En basit tanımda, fark ne kadar fazla ise o derece mutsuzsunuz! Uzun zaman çaba gösterilen bir hedefe ulaşmak yani başarılı olmak kuşkusuz mutluluk verecektir. Ancak insanların hiçbir ruh halini çok uzun sürdüremediği, bizi mutlu eden faktörlerden aldığımız hazzın zaman içinde hızla düştüğü ve algıda seçicilikle bunları görmemeye başladığımızın bilimsel olarak kanıtlandığı bu dünyada, ‘sürdürülebilir ve uzun süreli mutluluk’ için daha fazla şey lazım.

    “Başarınızın değerini, onu elde etmek için neleri feda ettiğinizle ölçün” - Dalai Lama 

    Başarılar, hayatımızda bir kere başımıza gelmeyecek. Ancak yaşamak için sadece bir hayatımız var! Bu hayatı mutlu yaşamak ise, kendimize karşı en büyük ödevimiz. Mutluluğu sadece başarılarında arayan kişilerin, ellerinden oyuncağı alınan çocuklar gibi, hayatlarının en sonunda bulacakları şey sizce ne olacaktır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kariyer de yapalım, başarılı da olalım ama lütfen mutluluğu da arayalım…

    Bulabilmeniz dileğiyle,