hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuruyemiş Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Kuruyemiş Çeşitleri...

    Kuruyemiş Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Kuruyemiş Çeşitleri...
    expand

    Kuruyemiş, lezzeti ve verdiği enerji bakımından en çok tüketilen sağlıklı atıştırmalıklar kategorisinin bir parçasıdır. Özellikle içerdiği sağlıklı yağlar ile vücuda olumlu katkıları olduğu belirtilen kuruyemişler, lezzetli olduğu kadar şifa da vermektedir. Birçok yemeğin içerisine giren, süslemesinde kendine yer bulan ve çoğu tarifin de baş aktörü olan kuruyemiş çeşitleri, bu toprakların zenginliğinin birer parçası olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuruyemiş Çeşitleri Nelerdir?

    Yerli üretim, kuruyemiş çeşitleri bakımından oldukça zengin bir coğrafyaya sahiptir. Bununla birlikte ithalat yatırımlarının da katkısıyla dünyanın her yerinden kolaylıkla ulaşılabilen kuruyemiş çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar;

    Ay çekirdeği

    Kabak çekirdeği

    Antep fıstığı

    Yer fıstığı

    Yaş ceviz

    Kuru ceviz

    Çiğ Fındık

    Kavrulmuş fındık

    Badem

    Kaju

    Sarı leblebi

    Beyaz leblebi

    Mısır

    Siirt fıstığı

    En Çok Bilinen Kuruyemiş Çeşitleri

    Ülkemizde kuruyemiş anlamında yoğun bir tüketim bulunmaktadır. Hemen hemen her coğrafyanın kendine özgü bir kuruyemiş ürünü vardır. Bu sebeple birçok kuruyemiş türünün üretimi yapılmaktadır. En çok bilinen kuruyemiş çeşitleri şu şekildedir:

    Badem: Kozmetikten yemeklere ve tatlılara kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Soğuk sıkım yağı da üretilen badem, antioksidan ve kalsiyum bakımından önemli bir kuruyemiş çeşididir.

    Ceviz: İçerdiği sağlıklı yağlar sayesinde birçok faydası bulunan ceviz, ağaçtan toplandıktan sonra kurutularak yenebilir. Özellikle beyin ve kalp damar sağlığı için önemli bir yeri olan ceviz, birçok tatlının, sosların ve et yemeklerinin vazgeçilmezidir.

    Fındık: Akla ilk olarak Karadeniz bölgesini getiren fındık, Türkiye’nin en bilinen ve ihracatı en çok yapılan kuruyemiş çeşididir. Lezzetli olduğu kadar demir ve fosfor bakımından zenginliğiyle de adından söz ettiren fındık, kavrularak ya da çiğ bir şekilde tüketilebilir.

    Leblebi: Tok tutması ile bilinen ve tüketimi en masum olan kuruyemişlerden biridir. Glisemik indeksi düşük olması sebebi ile birçok diyetin de yıldızıdır. Özellikle ishal gibi bağırsak sorunlarında, tedaviye yardımcı etki görevi vardır. Ayrıca vücudun su tutmasını engelleyerek ödem oluşumunu düşürür.

    Antep Fıstığı: Doğu bölgelerinde yetişmeyi seven ve en bilinen kuruyemiş çeşidi olan Antep fıstığı, tazeliğini yeşil rengi ile belli eder. Koruyucu dış kabuğu sayesinde uzun süre taze kalan ve özellikle tatlıların vazgeçilmezi olan Antep fıstığı, dünya mutfaklarında da birçok tarifte kendine yer edinmiştir.

    Günlük Kuruyemiş Miktarı

    Kuruyemişler, her besin grubunda olduğu gibi dengeli tüketildiği zaman fayda sağlamaktadır. Fazla tüketimi, kolesterolün artması, kilo alımı, karaciğerde yağlanma, kan şekeri düzensizlikleri gibi birçok soruna davetiye çıkarabilir. Uzmanlar tarafından önerilen ve günlük tüketime uygun kuruyemiş miktarları şu şekildedir:

    Ceviz: Günde 3 küçük boy ceviz

    Leblebi: 1 su bardağı kadar

    Badem: 6 adet

    Antep fıstığı: bir avucun yarısı kadar

    Kaju: 7 adet

    Fındık: 1 türk fincanı

    Çekirdek: 1 avuç kadar

    Önerilen bu miktarlar, yalnızca tek bir çeşit kuruyemiş için geçerlidir.

    Kuruyemişin Faydaları Nelerdir?

    Sağlıklı yağlar bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple, vücuda ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.

    Kan şekerinin düşmesi sorunu için 1 avuç kuruyemiş, 1 küp şekerden daha faydalıdır.

    Tok tutar. Günlük 1 porsiyon kuruyemiş, diyet yapanlar için önerilmektedir.

    Hazımsızlık sorunlarına yardımcı olur.

    Bağırsak problemlerine destek sağlar.

    Özellikle beyinsel aktiviteleri güçlendirir.

    Cilt elastikiyetini artırarak, uzun vadede genç görünüme katkı sunar.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow