hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adana’da çocuklar ve ebeveynler arası iletişim konferansı

    Adana’da çocuklar ve ebeveynler arası iletişim konferansı
    expand

    Adana’da çocuklar ve ebeveynler arası iletişim konferansı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADANA, (DHA)- ADANA Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği konferansta, çocuklar ve ebeveynler arası iletişimde çağdaş yöntemler, bilimsel gerçekler aktarıldı.
    Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda “Sağlık Günleri” kapsamında çocuklar ve ebeveynler arası iletişim konulu konferans düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Rıza Mete, çocuklarda ilk üç yaşın çok önemli olduğunu, konuşma merkezinin üç yaşına kadar açıldığını, bunun için çocuklarla özellikle ilk üç yaşında, bir büyük ile konuşuyor gibi konuşmanın çok önemli olduğunu dile getirdi.

    ÇOCUKLARLA İLETİŞİMDE ‘EVET-HAYIR’ DENGESİ
    Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Yaşar’ın verdiği konferansta sağlıklı, kendine güvenen, kendine yetebilen bir çocuğun yetiştirilmesinde ‘evet-hayır’ dengesinin önemine dikkat çekildi. Doç. Dr. Yaşar, “Çocuklarımızı dinleyerek, sorularına cevap vererek, ona değer vererek davranmalıyız. Hata yaptığında, hata yapmamış gibi davrandığımızda, aslında ona evet demiş ve hatasını onaylamış oluyoruz. Onu dinlemeyerek, sorularına cevap vermeyerek, başka çocuklarla kıyaslayarak doğru iletişim kuramayız. Onunla oyun oynamadığımızda da ona hayır demiş oluyoruz” dedi.

    CEZA VE ÖDÜL YERİNE, SAĞLIKLI İLETİŞİM
    Çağdaş eğitimde ödül ve ceza uygulamasından uzaklaştıklarını söyleyen Doç. Dr. Yaşar, şöyle devam etti: “Çocuk iyi bir şey yaptığında onu cesaretlendiriyoruz fakat bunu dıştan bir ödüle bağlamıyoruz. İstenmeyen bir şey yaptığında da ceza vererek değil, çocuk yaptığı davranışın sonucuna katlansın, bu davranışın sorumluluğunu alsın istiyoruz. Bunu da klasik cezadan bağımsız olarak yapıyoruz. Yani ceza ve ödül yerine çocuğa sağlıklı etkileşim ve iletişimi koymak istiyoruz. Ceza ve ödülü merkezimizden çıkaracağız. Ceza verilecekse de özellikle 4 maddeye dikkat edilmeli. Olumsuz davranıştan hemen sonra ceza verilmeli, ceza çocukta aşağılık duygusu oluşturmamalı, ceza olumsuz davranışın olduğu yerde verilmeli ve davranışın tam tersi, yani çocuğu olumlu yöne sevk edecek ceza verilmeli.”
    Soru-cevap bölümüyle devam edilen konferansın sonunda Doç. Dr. Mustafa Yaşar’a çiçek takdim edildi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow