hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkan Karalar: Bostan sinekleri için ilaçlamaya gerek yok

    Başkan Karalar: Bostan sinekleri için ilaçlamaya gerek yok
    expand

    Başkan Karalar: Bostan sinekleri için ilaçlamaya gerek yok

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADANA,(DHA)- ADANA Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, bilim insanlarını ile birlikte yaptığı açıklamada bostan sineklerinin sivrisineklerle karıştırılmaması gerektiğini, ilaçla mücadeleyi gerektiren bir durum olmadığını söyledi.
    Başkan Zeydan Karalar, Adana Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınma Daire Başkanı Hasan Deda Büyüköztürk, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rifat Ulusoy ve Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Naim Öztürk’le bir araya geldi. Vatandaşın bostan sinekleri için endişelerine dair görüş alışverişinde bulundu, açıklama yaptı.
    Son dönemde vatandaşların bostan sineklerindeki artış üzerine ilaçlama talep ettiğini dile getiren Adana Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınma Daire Başkanı Hasan Deda Büyüköztürk, bu sinekler için kimyasal mücade gerekmediğinin altını çizdi. Büyüköztürk, "İnsanlarımızda hassasiyet arttı. Çayır sinekleri, bostan sinekleri dediğimiz sinekler yoğun şekilde görülüyor. İnsanlarda kaygı oluşturdu. Bizi arayarak, ALO 153 Çağrı Merkezi’ni arayarak ilaçlama yapmamızı istiyorlar. Biz yerinde gözlem yapıyoruz, kontrol ediyoruz ve çayır sinekleri olduğunu görüyoruz. O yüzden kimyasal mücadele yaptırmıyoruz'' dedi.
    BÜYÜK SİVRİSİNEK DEĞİL FARKLI BİR CANLI
    Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rifat Ulusoy da, endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek, ayrıntılı bilgi verdi, Prof. Ulusoy, "Çayır sinekleri, bostan sinekleri dediğimiz sinekler, sivrisineklere benzer. Sivrisineklerden daha büyük, daha iri, ayakları daha uzun olan canlılardır. Yağışın bol olduğu iklimlerde, akarsu kenarlarında, göl kenarlarında, çok sulanan yerlerde olur. Bostan sineği denmesinin nedeni de budur aslında. Bostanlar çok sulandığı için oralarda daha fazla görülür. Sivrisineklerle hiçbir akrabalıkları yoktur. Sivrisinekler sokucu-emici dediğimiz ağız yapısına sahiptirler. Bostan  sineklerinin ağız yapısı ise karasineklerle benzerdir. Yalayıcı-emici ağız yapısına sahiptirler" diye konuştu.
    HASTALIK, VİRÜS TAŞIMIYORLAR
    Bostan sineklerinin sivrisinekler gibi hastalık taşımadığını vurgulayan Prof. Ulusoy, "Aslında sivrisineklerin de hepsi hastalık, virüs taşımaz. Bir canlının bir virüsü, hastalığı taşıyabilmesi için o yapıya özel olarak bürünmüş olması gerekir. Bostan sineklerinin bu yıl çok görünmelerinin nedeni, havanın yağışlı geçmesi. Bostan sinekleri yağışlı, nemli, çamurlu ortama adapte olmuş canlılardır. Onun için daha çok ilkbaharın ve sonbaharın yağışlı geçtiği dönemlerde ortaya çıkarlar. İlk dönemlerinde bitkilerin köklerinde, suda, büyük çoğunluğu da gübre, toprak humusu, çürümekte olan bitki materyalleri gibi ortamlarda beslenirler" dedi.
    DOĞAYA YARARLI CANLILAR
    Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Naim Öztürk, çayır sineklerinin yararlı canlılar olduğunu söyledi. Dr. Öztürk şöyle devam etti: "Bir çok bitki, meyve ve sebzede polenleri taşıyarak döllenmeye yardımcı olurlar. Renkli kanatları vardır, görsel olarak da güzel canlılardır. Sivrisinek gibi itici bir yapıları yoktur. Onları korumamız lazım. Sivrisinekler insanların yüzüne, kollarına, ellerine konar, ısırır, sokar, kan emer. Ama bostan sinekleri insanın üzerine tesadüfen gelirse gelir. İnsana konmazlar. Bunlar doğamızın bir parçası. Bizim yaşama hakkımız varsa, bunlar da canlılar ve yaşama hakları var."
    HAŞEREYLE, SİVRİSİNEKLE BİLİMSEL MÜCADELE
    Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, bilim insanlarının da açıkladığı gibi bostan sinekleriyle ilgili korkacak bir durum bulunmadığını kaydederek, şunları söyledi: "Biz eskiden olduğu gibi sivrisineklere sadece ilaç sıkmak suretiyle haşereyle mücadele etmiyoruz. Hangi tür sinek mevcut? Hangi türleri insana zarar veriyor? Hangi sinekle nasıl mücadele edilecek? Bunların tamamının bilimsel çalışmasını yapıyoruz. Bu yıl sivrisinek ve diğer haşereyle mücadeleyi çok kapsamlı gerçekleştiriyoruz. Çukurova Üniversitemizden bir kaç bölüm bu işin içinde. Bilim insanlarımızla birlikte çalışıyoruz. Bu yıl sinekle mücadele çok farklı olacak. Hemşehrilerim, kardeşlerim tedirgin olmasın. Geçen yıl sivrisinekle mücadelede 30 milyon liranın üzerinde para harcanmış. Bizim bilim insanlarıyla çalışmamız sonucunda halkımızın parası çarçur olmayacak. Belki bunun üçte biri oranında parayla bu yıl daha etkin bir mücadele yapacağız."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow