hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi kapılarını açtı

    Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi kapılarını açtı
    expand

    Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi kapılarını açtı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADANA, (DHA)- SEYHAN Belediyesi’nin kamulaştırarak restore ettiği ve Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel ile protokol imzalayarak hayata geçirdiği “Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi” gerçekleştirilen törenle açıldı.

    Kamulaştırması ve restorasyonu Seyhan Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Prof. Dr. İlter Uzel’in 1972 yılından beri biriktirdiği eserlerle donatılan Tıp ve Dişçilik Müzesi açılışına, Adana Valisi Süleyman Elban, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Müzeyyen Şevkin, CHP 26. Dönem Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Seyhan Belediyesi Meclis üyeleri, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel,  Seyhan Kaymakam Vekili Mustafa Yavuz, TMMOB İKK Sekreteri Erol Salman, Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, Diş Hekimleri Odası Başkanı Fatih Güler, CHP il ve ilçe yöneticileri ile ilgililer katıldı.
    ‘50 YILLIK BİRİKİMLE DOLU BUTİK MÜZE’
    Pandemi şartları dikkate alınarak gerçekleştirilen açılışta konuşan Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof Dr. İlter Uzel, 50 yıllık birikimi olan tıp ve diş hekimliği aletleri, diş hekimliğine ait orijinal ve taş baskı kitaplar, gravür ve resimlerin sergilendiği müzenin bir “Butik Müze” olduğunu aktardı. Müzenin içeriğiyle bir kültür mirası olduğunu ifade eden Uzel, “Ziyaretçiler bu müzede, akılcı tıp etkinliğin başladığı yer olan ebedi vatanımız Anadolu’da gelişen Anadolu -Türk Tıbbı’nı, antik çağdaki adıyla “Kilikya” şimdiki Çukurova’nın ve Adana’nın bu etkinlikteki yerini bulabilecekler. 3 bin kadar Türkçe ve yabancı dillerde diş hekimliği kitabı, diş hekimliği aletleri, geçen yüzyıldan kalma son derece nadir bir diş üniti ve klinik dolapları müzenin ayrı bir zenginliğidir. Ayrıca büyük Atatürk’ün üst çene kalıbı, Enver Paşa'ya ait altın dolgulu çekilmiş diş, Çanakkale savaşlarından kalan diş dolgulu ve ortodontik tedavili bir Anzak askerinin alt çenesi ve İlk Türkçe matbu diş hekimliği kitabı da müzede sergilenmektedir” dedi.  
    ‘ADANA ESKİ EVLERİNİ RESTORE EDİP İŞLEVSEL HALE GETİRİYORUZ’
    Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay da kent adına yapılan bu yenileme çalışmalarının hız kazandığını belirtti. Kent kültürüne kazandırılan her müzenin çok değerli olduğunu ifade eden Akay, “Özellikle bu projede bilim ile sanat buluşturuldu. Bilim doğruları sanat ise güzeli bulmaya yarar. Aslında bilimsiz sanat, sanatsız bilim olacak gibi değildir. Biz bu iki değeri önümüzdeki dönemde daha çok bütünleştirmek istiyoruz. İlter Uzel hocamız, bilimle başlayan etkinliğini sanatla sürdürmüş ve onun katkısıyla da bugün diş hekimliği müzesini açmış oluyoruz” dedi.
    Tepebağ’ın Adana için çok önemli olduğunu ifade eden Adana Valisi Süleyman Elban ise Adana adına değerli bir adım atıldığını ifade etti.

    FOTOĞRAFLI 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow