hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ATB şubat ayı hal endeksini açıkladı

    ATB şubat ayı hal endeksini açıkladı
    expand

    ATB şubat ayı hal endeksini açıkladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - DOMATES miktar endeksi geçen yıla göre yüzde 7.28 azalırken, fiyat endeksi yüzde 256.08 arttı. Sebze miktar endeksi geçen yıla göre yüzde 3.22 artarken, fiyat yüzde 161.03 arttı. Meyvede ise geçen yıla göre miktar endeksi yüzde 31.91 artarken, fiyat yüzde 15.51 arttı.

    Antalya Ticaret Borsası (ATB), Şubat ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerinin değişimleri, 2022 Şubat ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi.

    Şubat ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 30.91, sebzede yüzde 22.20 azalırken, meyvede ise yüzde 1.69 arttı. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre yıllık domateste yüzde 7.28 azalırken, sebzede yüzde 3.22 arttı, meyvede ise yüzde 31.91 artış gösterdi.

    Miktar endekslerindeki değişimler, aylıkta domates ve sebzede azalırken meyvede bir miktar artış gösterdi. Bu değişimler, tüm kalemlerde son 7 yılın Şubat ayları için dikkat çekici oldu.

    DOMATES FİYATINDA REKOR ARTIŞ

    Özellikle fiyat endekslerindeki yıllık değişimler domateste rekor artış, sebzede rekora artış ve meyvede ise ortalama olarak gerçekleşti. Fiyat endekslerinde ise domates, geçen yılın Şubat ayına göre yıllık yüzde 256.08’lik artış gösterdi. Bu artış, son 7 yılın açık ara yükseliş rekoru oldu. Şubat ayı itibariyle yıllık gerçekleşmelerde sebze miktar endeksindeki yüzde 3.22’lik artışa karşılık, fiyat endeksi yüzde 161.03 arttı. Bu artış, son 7 yılın en yüksek Şubat ayı artışı oldu. Meyve miktar endeksindeki yıllık yüzde 31.91’lik artışa karşılık, fiyat endeksi yüzde 15.51’lik artış gösterdi.

    AYLIK GERÇEKLEŞMELER

    Aylık gerçekleşmelere bakıldığında, bir önceki aya göre domates işlem miktar endeksi Şubat ayında yüzde 30.91 azalış gösterirken, işlem fiyatı endeksi aylık yüzde 63.00’lık artış gösterdi. Son 4 yılın Şubat ayları endekslerinde rekor miktar azalışı ve en yüksek fiyat artışı yaşandı.

    Bir önceki aya göre sebze işlem miktar endeksi, Şubat ayında yüzde 22.20 azalış gösterirken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 43.50’lik artış gösterdi. Son 4 yılın Şubat ayları dikkate alındığında, sebze miktar endeksi rekor seviyede düşerken, fiyat endeksinde en yüksek fiyat artışı gerçekleşti.

    Bir önceki aya göre meyve işlem miktar endeksi, Şubat ayında yüzde 1.69 artış gösterirken, işlem fiyat endeksi yüzde 14.02’lik artış gösterdi. Antalya hallerinde işlem gören meyvenin 2022 yılı Şubat ayı endeks değişimleri, miktarda ve fiyatta son 4 yılın ortalamasında seyretti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow