hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Serada kışın kabak, yazın üzüm üretiyor

    Serada kışın kabak, yazın üzüm üretiyor
    expand

    Serada kışın kabak, yazın üzüm üretiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) - ANTALYA'nın Demre ilçesinde din görevlisi Necdet Mucuk, aynı zamanda mahallede ailesi ile birlikte üreticilik yapıyor. Mucuk, serada kışın kabak, yazın ise üzüm üretiyor.

    Demre'ye bağlı Çevreli Mahallesi'ndeki camide din görevlisi olarak görev yapan Necdet Mucuk, mahallesinde ailesi ile birlikte aynı zamanda seracılık yapıyor. Mucuk, ailesine ait 3 dönümlük serada iki çeşit üretim yapıyor. Mucuk, serada kışın kabak, yazın ise üzüm üretiyor. Necdet Mucuk, serasına 15 yıl önce Beyaz Yalova İncisi, Trakya Siyah İlkereni, Uslu ve Kardinal türü üzüm dikti. Fidanların dikiminden üç yıl sonra ürün almaya başladı. Mucuk, asmaların yaprağını dökmeye başlaması ile serada kabak üretimi yapıyor.

    Üç çocuk babası Necdet Mucuk, "15 yıl önce sera ürünlerinde sorun başlayınca, serada üzüm yetiştirmeye karar verdim. Önce seranın yarısına asmaları diktim. Verin alınca 6 yıl önce tamamına asma fidanı diktim. Normal zamanda mayıs ayı sonunda üzümler olgunlaşıyor. Ancak bu yıl hava serin gitti. İlk ürünü 20 Haziran günü pazara verdim. İlk ürünün kilosunu 8 liradan toptan sattım. Bu yıl bakımını iyi yapamadığım için verim biraz düşük. Ancak yine de dönümden 3 ton ürün almayı bekliyorum. Asmaların bakımı çok kolay. İlaç masrafı neredeyse yok denecek kadar az. Sera içinde olduğu için zararlı böcekler, asmalara zarar veremiyor. Ancak yıllar içinde kapya biber yapan üretici, 1 dönümden çok iyi para kazanıyor. Ben de düşündüm. Asmalarıma kıyamadım. Kasım ayında asmalar yaprağını dökünce, buduyorum. Ardından serada kabak üretimi yapmaya başladım. Nisan ayı sonuna kadar kabak üretimi yapıyorum. Nisan sonunda kabakları söküyorum. Üzümlere bakmaya başlıyorum. Hem üzümden hem de kabaktan getiri sağlayınca, normal serada yapılan üretimden daha çok kazanıyorum" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow